Zdravé bambusové výhonky

bambusové výhonky pre zdravie receptyBambus – rašiace výhonky gigantických tráv rodu Bambusa. Ide o najrýchlejšie rastúcu rastlinu na svete. Tieto výhonky rastú v rôznych častiach tropickej a subtropickej Ázie, ale aj Afriky a Ameriky.
Pokiaľ sú bambusové výhonky mladé, sú sladké, majú príjemnú vôňu a  slabú šupku. Dajú sa upraviť na viacero spôsobov a sú veľkým prínosom pre naše zdravie.

Keď sa povie bambus, väčšinu každého z nás zrejme napadne rastlina, ktorá sa používa na výrobu nábytku, no v ázijských krajinách sú bambusové výhonky dosť používané aj v kuchyni. Keďže bambusy rýchlo drevnatejú, ich sezóna netrvá príliš dlho.

Bambus je najrýchlejšie rastúca rastlina na svete. Za jeden deň dokáže narásť aj niekoľko desiatok centimetrov. Je tiež tradičnou súčasťou uznávanej čínskej medicíny, kde sa využíva najmä na celkovú regeneráciu a dodanie chýbajúcej energie pre telo.

Bambusové výhonky si môžete zakúpiť čerstvé alebo sterilizované, na plátky nakrájané v slanom náleve.

Príprava, respektíve doba varenia čerstvých bambusových výhonkov ( ktoré si pokrájame približne na 5 cm veľké kúsky) trvá približne 1 hodinu, kedy je potrebné počas varenia 2 krát vymeniť vodu. Varíme ich dôkladnejšie, pretože čerstvé bambusové výhonky obsahujú niektoré škodlivé látky, ktoré sú ale odbúrateľné práve varením.

Sterilizované výhonky stačí povariť približne 15 minút v slanej vode.

Bambusové výhonky používame do restovaných zmesí mäsa, zeleniny, polievok, leča, či šalátov a podobne.

bambus, les, recepty, zdravie

Bambusové výhonky pre zdravie

Bambusové výhonky obsahujú bielkoviny, sacharidy, hlavne vo forme škrobu, malé množstvo tukov a okolo l% minerálnych látok, menšie množstvo vitamínu C, vitamíny B, ďalej obsahujú bambusové výhonky kyselinu kremičitú, (nazývaná bambusový cukor), ktorá je dôležitým liekom na astmu.

Bambusové výhonky podporujú obranyschopnosť, trávenie, zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie, prečisťujú tráviaci trakt, podporujú metabolizmus, znižujú vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, normalizujú hladinu cukru v krvi, hydratujú organizmus, pôsobia preventívne  proti kardiovaskulárnym ochoreniam…

Bambusové výhonky a chudnutie

Bambusové výhonky majú síce vysokú nutričnú hodnotu, avšak obsahujú minimum kalórií a veľa vody, preto sú ideálnym pomocníkom pri chudnutí. Môžete ich konzumovať 4 krát týždenne v ľubovoľnom jedle.

 Nutričná hodnota bambusových výhoniek na 100 gramov:

KJ- 100,8

Kcal- 24

bielkoviny-3,94 g

Sacharidy- 4,6 g

Vláknina- 3,2 g

Tuk – 0,3 g

Voda – 86 g

bambusové výhonky pre zdravie recepty

A nakoniec jeden skvelý recept s bambusovými výhonkami:

Pre 4 – 5 osôb budeme potrebovať:
250 g tofu
Konzerva bambusových výhonkov
4 polievkové lyžice oleja, troška masla
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
1 stredne veľká cuketa
100 g opražených búrskych orieškov
2 lyžice sójovej omáčky
140 ml kokosového mlieka
chilli paprička podľa chuti
za hrsť nakrájanej  petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
morská soľ
Postup:
Tofu si nakrájame na väčšie kocky.

Na väčšej panvici si rozohrejeme olej spolu s kúskom masla a opekáme tofu dozlatista.

Hotové plátky tofu vyberieme z oleja a položíme ich na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili nadbytočného tuku.

Cesnak si prelisujeme, dáme na panvicu spolu s bambusovými výhonkami, cuketou nakrájanou na kocky a búrske oriešky a smažíme všetko dve až tri minúty.

Pridáme sójovú omáčku a kokosové mlieko, premiešame a dusíme približne dve minúty. Dochutíme soľou, korením…

Naservírujeme na tanier, pridáme osmažené tofu a posypeme petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− 8 = nula