Dnes som dostala chuť na niečo čokoládové. Dlho som rozmýšľala či si upečiem nejaký koláčik a keď, tak, aby bol poriadne čokoládový. Možno sa Vám môže zdať, že prečo radím túto tortu medzi zdravé recepty. Odpoveď je jednoduchá. Do celej torty som použila iba 2 lyžice cukru, čiže neobsahovala veľa cukru a bola fantastická.
Na prípravu čokoládovej torty so smotanou a ríbezľovým džemom budeme potrebovať:
CESTO: 100 g masla ( nie žiadny margarín )
140 g čokolády na varenie ( s vyšším obsahom kakaa )
5 PL polohrubej múky
2 PL kryštálového cukru
2 vajíčka
1 PL oleja
1 PL kyslej smotany
kúsok hery cca 30 g ( ak nemáte, nevadí, stačí tam dať o troška viac masla )
1 kypriaci prášok do pečiva.
Na polevu: 60 g čokolády na varenie ( s vyšším obsahom kakaa )
kúsok masla
troška mlieka
Podávame s ríbezľovým džemom a s kyslou smotanou.
Postup na prípravu čokoládovej torty so smotanou a ríbezľovým džemom:
Cesto: Najprv si dáme roztopiť kúsok hery, maslo a čokoládu na varenie. Po rozpustení necháme troška vychladnúť.
Rozbijeme si vajíčka, rozšľaháme, pridáme preosiatu polohrubú múku spolu s kypriacim práškom, olej, kyslú smotanu, kryštálový cukor, poriadne pomiešame a prilejeme troška vychladnutú zmes čokolády s maslom. Vymastíme si maslom tortovú formu na pečenie a vylejeme do nej cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry 180 – 190 stupňov Celzia cca na 15 – 20 minút. Treba však odsledovať.
Po upečení necháme vychladnúť.
Pripravíme si čokoládovú polevu. Každý si ju môže inak pripravovať. No ja som si rozpustila 60 g čokolády na varenie, kúsok masla a troška mlieka. Polevou som potrela čokoládový korpus. Podľa fotky vidno, že nie som dobrá aranžérka ale snaha bola 🙂 Podstata bola v čokoládovej chuti, ktorú čokoládová torta so smotanou a ríbezľovým džemom poskytla.
Čokoládovú tortu spolu s polevou necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Výbornou kombináciou bol ríbezľový džem – samozrejme domáci a kyslá smotana. Podotýkam neochutená. Prajem dobrú chuť 🙂