Na internete som našla množstvo receptov na salko a zväčša pozostával z troch ingrediencií. Chcela som vyskúšať ako chutí salko vyrobené po domácky narozdiel od kupovaného salka a výsledok bol skvelý, preto som i ja pridávam recept na domáce salko spolu s fotkami.
Výroba salka si síce vyžaduje troška viac času, ale vyjde vás to určite lacnejšie, ako keby máte kupovať salko v konzerve a navyše takto si pripravíte čerstvé salko behom približne 35 minút. A samozrejme netreba zdôrazňovať, že domáca výroba je len domáca a každý vie, čo použil na prípravu salka. Žiadne éčka, konzervanty, iba 3 ingrediencie a to sú:
300 ml plnotučného mlieka
100 gramov práškového cukru
20 – 25 gramov masla.
Čo sa týka mlieka, čím vyššie percentné mlieko použijete, tým bude salko chutnejšie a hustejšie. Ja som použila 3,5 % a podarilo sa. Išlo o klasické krabičkové mlieko.
Všetky ingrediencie som dala do hrnca a miešala som až kým mlieko nezačalo vrieť.
Potom som znížila plameň a približne 30 minút ( možno aj troška viac ) som za častého miešania nechala zhustnúť.
Salko síce hustne pomenšie, ale výsledok stojí za to. Ak sa vám aj po 30 minútach zdá, že salko nehustne, nebojte sa, len miešajte ďalej.
Napokon salko ešte aj tak zhustne keď ho necháte vychladnúť. Najlepšie je salko preliať hneď po dovarení do zaváraninového pohára. Ja som si ho preliala do sklenenej misky, pretože ma čakala výroba ďalšieho receptu 🙂
Počas miešania na miernom plameni som sem tam pridala na silnejšie a potom som spomalila, aby som troška urýchlila proces 🙂