Prečo mám zdravo jesť a čo mám jesť, aby som skutočne jedla zdravo? Zdravé stravovanie pre niekoho značí napríklad stravovať sa výlučne vegetariánsky alebo jesť neustále celozrnné pečivo, nikedy nezjesť nič sladké, žiadnu bielu ryžu a podobne. No oba spôsoby nie sú tým najideálnejším spôsobom ako sa stravovať.
O tom, či budeme trpieť závažnou chorobou, rozhoduje naša genetická výbava a prostredie v ktorom žijeme. Genetickú zložku neovplyvníme, ale výživa je tým faktorom, ktorý máme takmer úplne pod kontrolou.
Môžeme oddialiť vznik aterosklerózy, cukrovky 2. stupňa, hypertenzia, mnohých typov nádorového bujnenia aj obezitu.
Čo sa týka prvej možnosti, kedy rozmýšľate nad každým sústom, ktorý si dáte do úst a obmedzovať sa v potravinách, ktoré nie sú až tak škodlivé, teda pokiaľ ich nekonzumujete často. Napríklad hranolky. Nie sú určite zdravšie ako zemiaky varené v šupke, ale vedzte, že keď sa takto budete obmedzovať napríklad pri spomínaných hranolkách, o ktorých budete premýšľať 5 minút či si ich môžte alebo nemôžte dať, nie je to určite správny prístup, pretože zbytočne si spôsobujete psychické problémy, stres a stres je spúšťačom mnohých ochorení.
Človek je na svete iba raz a preto si rozmyslite, ako chcete prežiť svoj život. Či sa naozaj chcete až tak striktne zaoberať každým jedlom 24 hodín denne či si ho dať alebo nedať, pretože banány obsahujú veľa cukru, preto ich vynechám, zmrzlinu v lete si nemôžem dať lebo obsahuje cukor, smažené veci nejem, pretože je v nich veľa tuku.
Alebo si doprajete čokoľvek ale samozrejme s mierou avšak uprednostníte zdravšie veci. Uvediem príklad, mám veľmi chuť na sladké, je leto a preto si dám radšej sladký melón ako nejakú čokoládovú tyčinku. Ak zjete melón a neviete odolať sladkej tyčinke, pokojne si kúsok dajte. Nie je na tom nič zlé, dať si sem tam nejakú tú sladkú dobrotu – výčitku.
Ako často sa stravovať?
Toto je asi častá otázka, ktorá trápi veľa ľudí. Ja mám na ňu jednoduchú odpoveď: Keď som hladná, vtedy sa najem 🙂. Avšak pozor, pretože niektorý ľudia nemajú na jedlo doobeda vôbec chuť, preto tuto neplatí pravidlo že keď ste hladný tak sa najedzte. Je potrebné, ak doobeda nepociťujete hlad, aby ste sa nejako premohli a dali si napríklad ovocný šalát, pretože poobede, kedy chytíte chuť na všeličo možné, siahnete po všetkom, čo vám príde pod ruku a toto nie je určite zdravé stravovanie.
Poznám ľudí, ktorý sú hladný, no trápia ich tukové vankúšiky a preto si dajú na raňajky napríklad jogurt a jedia až keď sa vrátia z práce, čo je približne až okolo 14,30 hodine. I keď ich trápi hlad, povedia si, že musia schudnúť a preto sotva zjedia 2 porcie za deň. No samozrejme že takýto prístup vôbec nie je správny, pretože ľudia, ktorý sa nepravidelne stravujú, priberajú ešte viac, pretože ich metabolizmus sa spomaľuje, preto radšej konzumujte často a v menších porciách a samozrejme dbajte na dostatok pohybu. Veľa ľudí sa zvykne vyhovárať, že nemajú čas na cvičenie, no popritom čas pri televízii si nájdu. Chápem že po celom dni má človek toho dosť a preto je viac ako pravdepodobné, že športu sa zvykneme vyhýbať. Nuž ale keď chceme niečo pre svoje zdravie spraviť, treba sa stravovať zdravo a športovať.
No a ešte aby som sa vrátila k otázke ako často sa stravovať. Odporúča sa pravidelný príjem menšieho množstva potravy 100 až 250 gramov podľa konkrétneho pokrmu, a to 3 až 6 krát za deň.
Nezabúdajme na raňajky, ktoré sú veľmi dôležité a väčšina z nás ich vynecháva z dôvodu, že nestíha sa naraňajkovať alebo im nechutí ráno o 5.00 raňajkovať. No dá sa navyknúť aj na takýto režim. Ako príklad uvediem svojho ocina, ktorý od pondelka do piatku stáva o 5.00 hodine a každý deň raňajkuje čaj a chlieb alebo pečivo. Má pravidelnú stravu, venuje sa záhradke, kde je stále kus roboty, práce okolo domu, čiže má dostatok pohybu a je štíhly. Jeho metabolizmus je parádne naštartovaný.
Ďalej nezabúdajme ani na desiatu, nasleduje obed, olovrant, večera a eventuálne druhá večera, ktorá však nie je nutná.
Ak sa chceme zdravo stravovať, jedzme pomaly s menšími sústami, pretože pri pomalom prijímaní potravy dochádza k rýchlejšiemu pocitu zasýtenia. V žalúdku sa tvorí hormón hladu a ak konzumujeme potdravu pomaly, už počas jedla dochádza k zníženej produkcii tohto hormónu a vďaka tomu sa následne sa dostaví pocit sýtosti. Ak niečo rýchlo zhltne, tak sa tento pocit počas jedla neobjaví, pretože žalúdok na to nestihne reagovať.
Nájdite si na jedlo čas, vychutnávajte si ho…
Jedlo by sme mali vedieť vychutnávať a konzumovať ho v sede. Možno to znie zvláštne, že konzumovať v sede, pretože znie to primitívne. No v skutočnosti, keď sa pozriete na ľudí, ako konzumujú, zistíte, že jedia buď za počítačom a popritom robia inú robotu alebo pri chôdzi si niečo rýchlo zobú po ceste.
A teraz prichádza odpoveď prečo jesť zdravo.
Ten človek, ktorý konzumuje zdravé veci, cíti sa zdravo, vypadá zdravo, je plný energie, či už po psychickej alebo fyzickej stránke. A presne o toto nám ide, či nie? Navyše ak jeme zdravo, odzrkadlí sa to aj na našej postave a nemusíme si zbytočne spôsobovať stres tým ako vyzeráme, rozmýšľať pred zrkadlom každý deň nad tým čo si oblečieme, pretože sú nám vidieť tukové vankúšiky.
Každodenne čerpáme určitú dávku energie. Tá by nám mala stačiť na bezchybnú funkciu nášho organizmu, ale aj na rôzne ďalšie aktivity, ako je potrebné vykonávanie nášho povolania, domáce práce, učenie sa, chodenie na prechádzky, práca na záhrade, čítanie a podobne.
Pokiaľ je však náš organizmus nútený „pracovať navyše“, napr. ak musí naše telo tráviť nezdravý obed, alebo odburávať cudzorodé látky, ktoré sme prijali potravou, zostáva nám oveľa menej energie pre všetko ostatné a preto sa cítime unavene, nechce sa nám nič robiť, ani myslieť, len ležať, čo je stále lepšia možnosť, než keby sa k tomu pridali ešte iné problémy.
Naša nálada sa zhoršuje, naša nechuť čokoľvek robiť a vedomie, že je potrebné čosi vybaviť, budí našu nespokojnosť a nemáme vôbec na nič chuť, sme podráždený, nervózny.