Fazuľa bola dovezená z Ameriky do Španielska a ihneď si získala nadšených konzumentov, ktorí si ju obľúbili pre jej výbornú kvalitu a znamenitú chuť.
Fazuľa je pre ľudský organizmus výborným zdrojom mnohých hodnotných živín. Obsahujú kvalitné bielkoviny, sacharidy aj množstvo minerálnych a ďalších telu prospešné látky.
Nutričné hodnoty v 100 gramoch fazule:
Voda 12 g
Energetická hodnota 336 kcal
Energetická hodnota 1407 kJ
Bielkoviny 21.11 g
Sacharidy 62.25 g
Tuk 1.18 g
Minerálne soli 3.75 g
Vláknina 24.9 g
Obsahuje veľa minerálov napríklad Vápnik, Železo, Horčík, Fosfor,Draslík ,Sodík ,Zinok ,Meď ,Mangán
A tiež celú paletu vitamínov B skupiny vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín),vitamín B5 (kyselina pantoténová),vitamín B6 (pyridoxal)
vitamín B9 (kyselina listová, folát) ,vitamín B9 (potravinársky folát)
Pol šálky (tj asi 100g g) sušených varených fazúľ dokáže:
- znížiť koncentráciu v krvi škodlivého LDL cholesterolu
- stabilizovať inzulín a krvný cukor (pozor na fazule z konzerví – tie môžu hladinu cukru zvyšovať)
- znížiť krvný tlak
- ochraňuje pred vznikom hemoroidov a rakoviny čriev
Je vynikajúca pre športovcov
Fazuľa obsahuje cca 20g na 100g pomerne kvalitných rastlinných bielkovín. Vysoký obsah aminokyselín, fytosterolov, flavonoidov a glykozidov zlepšovať náladu naladí na lepší výkon. Glutamín, najrozšírenejšia aminokyselina v tele, bráni stratám svalovej hmoty,pri ťažkom tréningu alebo tréningu na chudnutie pretože pri chudnutí telo trávi svoju vlastnú svalovú hmotu , glutamín vo fazuli tomu zabraňuje.
Vynikajúci zdroj kyseliny listovej
Stačí mi skonzumovať jednu porciu varenej fazuľe. Pokryjem tým doporučenú dennú dávku kyseliny listovej (200 mikrogramov). Práve kvôli kyseline listovej ocenia fazuľu aj tehotné budúce mamičky. Kyselina listová slúži ako prevencia proti nervovým vadám a k dobrému rozvoju dieťatka. Lepšie ako sa napchávať pilulkami je primať kyselinu listovú v strave.
Mnohí ľudia fazuľu nekonzumujú s tým, že spôsobuje nadúvanie ale aj tento nedostatok sa dá odstrániť pred varením fazuľu namočíme do vody na 10-12 hodín , potom vodu vylejeme preč a napustíme druhú čistú vodu .
Nadúvanie po konzumácii fazule spôsobujú, podobne ako u hrachu, oligosacharidy, ktoré sa počas máčanie vyluhujú do vody. Problém s plynatosťou a nadúvaním sa dá odstrániť aj pridaním rasce alebo saturejky pri varení.
Fazuľa Adzuki má pôvod v Číne. Výhoda fazulí odrody Adzuki je predovšetkým v tom, že nenadúvajú toľko ako iné fazuľe a lepšie sa trávia. Ich rozmery sú asi 5mm dlhé červeno-čierne fazuľky. Majú ľahko orieškovú chuť a patria k najlepšie stráviteľným strukovinám. Adzuki sú vynikajúci zdroj takmer všetkých esenciálnych aminokyselín. Vďaka dobrej stráviteľnosti sú fazuľa adzuki vhodnou strukovina aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy