Kuskus – netradičná a zdravá cestovina

kuskusKuskus alebo cous cous sa považuje za domov severnej Afriky a Blízkeho východu. Má blahodárny a priaznivý vplyv na naše zdravie a preto bol a stále je základnou, veľmi obľúbenou a chutnou potravinou severoafrickej kuchyne. No pre jeho skvelé účinky sa pomaly rozšíril do celého sveta.

Výroba kuskusu

Kuskus je vlastne jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, z tzv semoliny  ktorá je pre výrobu kuskusu najlepšia. Z nej sa potom robia maličké guličky . Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a čo je najlepšie, že kuskus obsahuje iba malé minimum tuku.

kuskus pre zdravie

 

 

Najlepší je celozrnný

Celozrnný kuskus z hľadiska výživy je najideálnejší a preto je aj drahší. Vyrába sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami a preto obsahuje i viac vitamínov a hlavne vlákninu. Nájdete ho zväčša v biopotravinách ale i vo väčších supermarketoch. Celozrnný kuskus sa doporučuje konzumovať aj pri držaní rôznych redukčných diét.

 

Nutričné hodnoty kuskusu:

100 g kuskusu obsahuje:

  • Energia: 490 kJ
  • Kalórie: 117,11 kcal
  • Bielkoviny: 4,5 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Vápnik: 8 mg
  • Sodík: 0,005 g
  • Vláknina: 3 g

Výhody prečo jesť kuskus:

Obsahuje i antioxidanty , ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami, ničia voľné radikály, predchádza srdcovo – cievnych ochoreniam, rakovine, pomáha detoxikovať organizmus a zlepšuje činnosť čriev. Môžu si ho dopriať i diabetici, ale i ľudia s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.

  • Kuskus na tanieri vám poskytuje základné živiny, ktoré pomôžu udržať vaše celkové zdravie. Jedná sa o celozrnnú potravinu.
  • Môžete ho konzumovať ak chcete schudnúť najlepšie vprvej polovici dna a cez obed.Výber „lean“zdrojov  proteínu pomáha zaistiť, aby ste doplnili každodennú potrebu bielkovín bez toho, aby ste konzumovali nadbytočný tuk. Porcia kuskusu má menej ako 0,5 gramu tuku na porciu.
  • Obsah vlákniny viaže cholesterol v tráviacom trakte a vylučujeho, ak máte vysoký cholesterol kuskus patrí medzi vhodné potraviny.
  • Kuskus je celozrnné jedlo a dobrý zdroj vitamínov B potrebných na udržanie zdravia konkrétne obsahuje tiamín, niacín, riboflavín, B6, folát a kyselinu pantoténovú. Tieto živiny pomáhajú metabolizovať energiu, udržiavať zdravé červené krvinky, predchádzať niektorým vrodeným chybám a udržiavať pokožku, krv, mozog, nervový systém, srdce a imunitný systém dobre fungujúci.
  • Je bohatý na selén ktorý hrá dôležitú úlohu v reprodukčnom zdraví, metabolizme hormónov štítnej žľazy, syntéze bielkovín a predchádzaní poškodeniu voľnými radikálmi , ochraňuje pred rakovinou.
  • Glykemický index kuskusu je 32 čím sa zaraďuje medzi potraviny s nižším GI , a je vhodný pre diabetikov , trávi sa postupne ako už je spomenuté je vhodný pre štíhlu postavu. 
  • Pozor obsahuje veľa lepku , kuskus nieje vhodný pre celiatikov. Na trhu sú náhrady napríklad bezlepkový kuskus z kukurice ale nieje tak obľúbený. 

Tipy ako najlepšie prípraviť kuskus:

Kuskus ako príloha

Z kuskusu si môžme vyrobiť chutnú zdravý a lacný obed alebo večeru,, ktorá nás príjemne zasýti. Môžme ho podávať k mäsu, k cestovinám, k ryži, zemiakom, ale i ku knedli či iným prílohám.

Príprava kuskusu

Kuskus sa nepripravuje varením, ale zaleje sa vriacou vodou, prikryje sa pokrievkou a nechá sa takých 5 – 10 minút odstáť, pokým kuskus nezmäkne. Na zjemnenie môžte pridať troška masla.

 

Presnejší základný  recept ako si doma pripraviť kuskus: 

  • V hrnčeku alebo v kanvice zohrejte vodu , kuskus zalejete v pomere 1:2  čiže 1 šálka kuskusu a dve šálky vody. Hrnček prikrijte škridlou aby teplo neuniklo hneď a pripravený  kuskus bol mäkký.
  • Pre ochutenie môžete pridať zdravé bylinky, soľ alebo zeleninu  máte výborný zdravý obed.
  • Chutí výborne s nakrájanými paradajkami, mladou cibuľkou kukuricou,orestovanou paprikou , marhuľami,hubami a arabským korením  je veľmi dobrá  príloha napr.k kurčaťu,rybe.
  • Môže sa jesť ako príloha, šalát alebo dezert, a môžete ju použiť na miesto ryže alebo quinoi.
  • Uvarený vám v chladničke vydrží niekoľko dní.
  • Môžete skúsiť overený základný recept ako pripraviť kuskus s olejom a soľou.

 

Recept- Príprava kuskusu v pare

Ide o veľmi starý spôsob prípravy v  krajinách blízkeho východu tam dokonca existuje hrniec zvaný kuskusovník so zabudovaným sitkom.

V Slovenských podmienkach stačí obyčajné sitko-cedidlo ktoré položíte na hrniec . Príprava kuskusu na pare je jednoduchá záležitosť  pokým sa v hrnci dusí mäso alebo zelenina, horúca para uvarí kuskus, ktorý je  nasypaný v sitku nad hrncom.

Takto máte rýchlo 2v1 hotové hlavné jedlo.

 

Kuskus Recepty:

Tu sú chutné aj zdravé reepty na prípravu kuskusu spolu s inými ingredienciami.

 

Kuskus s cibuľou, mrkvou a tuniakom

Pripravte si:

1 hrnček celozrnného kuskusu 2 hrnčeky vody,300g tuniaka vo vlastnej šťave,200g nastrúhanej mrkvy,100g strúhanej mozzarelly 1 cibuľu,1 PL kokosového oleja pažítku orechy (orechy nemusia byť)

Kuskus pripravte v osolenej vode do mäkka podľa hore popísaných receptov.Na panvici si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.

Pripravený kuskus potom zmiešajte s pripravenou cibuľou, nastrúhanou mrkvou, tuniakom bez šťavy (tú vylejete predtým) a strúhaným syrom. Obed nakoniec ozdobte pažítkou, môžete doplniť aj orechy. Tu je celý recept aj s fotkami.

 

Raňajky od Jamie Olivera:

Kuskus sa dokonale hodí na raňajky. Môže byť varený na pare recept nájdete vyššie  alebo podľa zákledného receptu jednoducho zalejte  vriaceu vode po dobu 10 minút, potom skontrolujte vidličkou. “

Potrebujete:
200 g kuskusu
30 g hrozienok
30 g vločiek mandlí
30 g borovicové píniové orechy 
30 g pistácií (nesolené)
2-3  štipky mletej škorice (viac či menej na vkus)
2 – 4 polievkové lyžice cukru, (môžete skúsiť stéviu )
1 čajová lyžička ružovej vody
1 pomaranč
200 ml odstredeného mlieka
Pripravte kuskus tým, že ho umiestnite do misy a zakryte ju 500 ml vriacej vody. Nechajte ju stáť 10 minút, kým sa voda neabsorbuje, potom skontrolujte vidličkou.
Rozsypte hrozienka vo vlažnej vode na cca 15 minút, kým sa zmäknú.

Opečte mandle a borovicové orechy tak, že ich umiestnite na suchú panvicu potom na strednej teplote ich  miešajte 2 až 3 minúty, až kým nebudú zlato hnedé.
Posekjate pistácie a pridáme kuskus. Pridajte hrozienka, mandle, borovica, škoricu, cukor a ružovú vodu (ak používate) a jemne premiešajte.

Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote s niekoľkými mrežami pomarančovej kôry (ak ich používate) na ozdobu.Jedlo si vychutnajte  teplé a podávajte s mliekom na pitie .

 

Recept kuskus s kuracími prsiami

Budete potrebovať:

1 hrnček kuskusu
2 hrnčeky vody
1 plátok masla
2 ks farebné  papriky
2 ks paradajky
1 ks kuracie prsia
1 čajová lyžička grilovacieho korenie
1 PL olej
Kuskus pripravte podľa receptov hore alebo na obale je často napísané ako ho pripraviť
Kuracie prsia umyjjte, osušte a  nakrájajte  na kocky pomastite olejom a posypte  grilovacím korením. Opečieme ho v panvici zo všetkých strán. Upečené mäso vyberieme a vo výpeku opečieme nadrobno nakrájané papriky a paradajky bez šupky.
Len veľmi rýchlo, aby bola zelenina teplá.
Teraz teplú zeleninu a kuracie mäsko premiešajte s kuskusom a môžete začať jesť.

Recept na šalát:

Potrebujete celozrnný kuskus, cícer, uhorka, paradajky, čierne olivy, jablčný ocot, olivový olej
Kuskus pripravte podľa základného receptu, zmiešajte ho s uvarenou cícerom, nakrájanou zeleninou a olivami.
Pokvapkajte jablčným octom a olivovým olejom a nechajte hodní odležať.
Tip: základný recept ako spraviť kuskus nájdete vyššie v článku
 
 Daľšie recepty:

Názov článku Kuskus  – netradičná a zdravá cestovina… Netradičná preto, lebo ma zaujalo varenie kuskusu, ktoré sa narozdiel od iných cestovín pripravuje iba zaliatím vody a myslím si, i keď kuskus je rozšírený vo svete, ale nie až na toľko, že ho ľudia zvyknú  používať takmer každý deň v domácnostiach, pritom je veľmi zdravý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− 2 = päť