Doteraz som nevedela, že šupka z obyčajného citróna alebo pomaranča obsahuje cenné látky, ktoré môžu pomôcť ochrániť telo pred prechladnutím, zmierniť alergie alebo kŕčové žily (varixy).
Šupku som vždy vyhadzovala. Robila som však správnu vec ?
V prírode je citronová šupka veľmi zdravá, avšak veľkopestovanie citrónov a ich ošetrovanie s chemickými prípravkami aby dlhšie vydržali, urobili šupku skôr škodlivou ako prospešnou.
Citróny sú ošetrované stimulátorom zrelosti, obmývané a impregnované voskom. Ako nevyhnutná ochrana pre transport z teplých krajov k nám do Slovenska. Tiež sa pridávajú aj prípravky na ochranu proti plesniam a iným škodcom. Ide o tieto zdraviu škodlivé látky: bifenyl (E 230), orto-fenylfenol (E 231), orthofenyfenolát sodný (E 232) a tiabendazol (E 233). Väčšie množstvo posledných dvoch látok poškodzuje nervy aj pečen 🙁
Jednoznačne z obyčajne kúpeného citrónu šupku nejesť, nesušit, len asi vyhodiť.
No však máš dve možnosti ako si pochutiť na citrónovej kôrke. Kúpiť si citronovník a vypestovať si vlastné citrónové plody. Z pohladu nutrientov je to dobrá voľba. Určite sa bude jednať o kvalitnú bio-stravu. Ale je to časovo aj celkovo náročné vypestovať svoj vlastný citronovník tak aby plodil 🙂 Osobne poznám len jedného človeka, ktorému sa to podarilo.
Druhá možnosť je citrónovú kôru si kúpiť z bio obchodov. Aká kôra sa môže predávať respektíve akú citrónovú kôru možem kúpiť ?
Kôru citrónu alebo pomaranča kandizujte rovnako ako ostatné tvrdé plody. Pred začatím procesu je ale nutné zbaviť kôru dužiny a dva dni ju namáčať v studenej vode. Zbavíte ju tak horkosti. Najmenej štyri krát vodu vymeňte.
Citrónová kôra sa vyrába z dozretých citrónov, ktoré sa sušia a drvia. Na rozdiel od dostupných citrónov na trhu sa získava výhradne spracovaním plodov pestovaných bez chemického ošetrenia. Citrusové plody by mali byť zberané ručne. Citrusová kôrka má skvelú osviežujúcu vôňu a citrusovú chuť. Môžeš ju použiť do sladkých pokrmov, ovocných toriet, na prečenie, grilovanie. Výborná je tiež na ryby, do nátierok, omáčok a marinád na mäso.
Tip: pred použitím kôry na sladké pečivo ju na 20 minút namočte do vlažnej vody, jej chuť bude jemnejšia.
Konzumácia „Bio“ citronovéj kôry lieči kŕčové žily, zápaly žíl, hemeroidy, praskanie drobných ciev, zvýšená krvácanlivosť, sklon k modrinám a opuchom – citrusové bioflavonoidy blahodárne pôsobia na štruktúru cievnych stien.
Pomáha liečiť choroby ako sú prechladnutie, nádcha, alergie, astma, zápaly.
Kôra z citrónov pomáha odvádzať z organizmu kyselinu močovú, preto je veľmi vhodným prostriedkom proti reumatizmu, artróze, dne.
Ďalej pomáha znižovať krvný tlak, zabraňuje vzniku zrazenín, kôrnatenie tepien, posilňuje pečeň a žlčník.
Čo je to kandizácia ?Kandizované ovocie je pomerne neobvyklý spôsob. Konzervovanie, ku ktorému sa používa cukor. Silná koncentrácia cukru bráni rastu a množeniu baktérií, kvasiniek a plesní, ktorých pôsobením by sa ovocie začalo rýchlo kaziť a podľahlo by skaze.
Kandizované ovocie poznáme najčastejšie vo forme malých kociek, ktoré pridávame do koláčov, tort a múčnikov. Kandizovať ale môžete aj celé ovocné plátky.
Podobné články: