Čokoládová torta so smotanou a ríbezľovým džemom

čokoládová tortičkaDnes som dostala chuť na niečo čokoládové. Dlho som rozmýšľala či si upečiem nejaký koláčik a keď, tak, aby bol poriadne čokoládový. Možno sa Vám môže zdať, že prečo radím túto tortu medzi zdravé recepty. Odpoveď je jednoduchá. Do celej torty som použila iba 2 lyžice cukru, čiže neobsahovala veľa cukru a bola fantastická.

Na prípravu čokoládovej torty so smotanou a ríbezľovým džemom budeme potrebovať:

 CESTO: 100 g masla ( nie žiadny margarín )

140 g čokolády na varenie ( s vyšším obsahom kakaa )

5 PL polohrubej múky

2 PL kryštálového cukru

2 vajíčka

1 PL oleja

1 PL kyslej smotany

kúsok hery cca 30 g ( ak nemáte, nevadí, stačí tam dať o troška viac masla )

1 kypriaci prášok do pečiva.

 

Na polevu: 60 g čokolády na varenie ( s vyšším obsahom kakaa )

kúsok masla

troška mlieka

Podávame s ríbezľovým džemom a s kyslou smotanou.

 

Postup na  prípravu čokoládovej torty so smotanou a ríbezľovým džemom:

Cesto: Najprv si dáme roztopiť kúsok hery, maslo a čokoládu na varenie. Po rozpustení necháme troška vychladnúť.

rozpustíme čokoládu

 

Rozbijeme si vajíčka, rozšľaháme, pridáme preosiatu polohrubú múku spolu s kypriacim práškom, olej, kyslú smotanu, kryštálový cukor, poriadne pomiešame a prilejeme troška vychladnutú zmes čokolády s maslom. Vymastíme si maslom tortovú formu na pečenie a vylejeme do nej cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry 180 – 190 stupňov Celzia cca na 15 – 20 minút. Treba však odsledovať.

pečenie čokoládovej torty

 

Po upečení necháme vychladnúť.

čokoládový korpus

 

Pripravíme si čokoládovú polevu. Každý si ju môže inak pripravovať. No ja som si rozpustila 60 g čokolády na varenie, kúsok masla a troška mlieka. Polevou som potrela čokoládový korpus. Podľa fotky vidno, že nie som dobrá aranžérka ale snaha bola 🙂 Podstata bola v čokoládovej chuti, ktorú čokoládová torta so smotanou a ríbezľovým džemom poskytla.čokoládový korpus s polevou

Čokoládovú tortu spolu s polevou necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Výbornou kombináciou bol ríbezľový džem – samozrejme domáci a kyslá smotana. Podotýkam neochutená. Prajem dobrú chuť 🙂

 

čokoládová tortička

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 − päť =