Už podľa samotného názvu: Čučoriedka – taká malá a tak zdravá… je zrejmé, že i takto malý plod dokáže byť pre naše zdravie veľkým prínosom. Navyše konzumácia čučoriedok pomáha aj nášmu zovňajšku, regeneruje a omladzuje…
Kríky čučoriedky možno nájsť najmä v ihličnatých lesoch. Tmavé odrody čučoriedok dozrievajú v období júna a júla.
Čučoriedky pre zdravie
čučoriedky boli v nedávnej dobe boli zaradené medzi „superpotraviny“. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, železa, meď, mangán a vitamín E
posilňujú imunitný systém
pôsobí ako prevencia a liek chorôb z prechladnutia, infekčných a iných ochorení.
sú silným antioxidantom
pôsobí ako “ ochrana “ pred voľnými radikálmi, vírusmi a baktériami
sú silným podporným prostriedkom pri rekonvalescencii
chránia sliznice a stimulujú ich regeneráciu
pomáhajú aj pri všetkých respiračných ochoreniach
pomáhajú liečiť chrípku, angínu, bronchitídu, nádchu a iné infekčné a zápalové ochorenia slizníc
sú účinnou prevenciou šerosleposti
pozitívne pôsobia pri črevných ťažkostiach a kolikách, pri hnačke a otravách jedlom
sú vynikajúce na obličky a močové cesty,
zbavujú telo škodlivín a zlepšujú funkciu lymfatického systému.
Čučoriedky aj pre diabetikov
Podľa výskumov, konzumácia čučoriedok pozitívne pôsobí na zdravie diabetikov, pretože obsiahnuté látky znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Keďže “ cukrovkári „, najmä v neskoršom veku, majú problém so zrakom, konzumácia čučoriedok slúži ako prírodný liek pre udržanie dobrého videnia.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáhajú chrániť sliznice, čo je opäť ďalší dôvod, prečo i cukrovkári by si mali dopriať toto zdravé a chutné ovocie.
Ľudia, trpiaci cukrovkou môžu mať problémy s krvným obehom, či s prekrvením končatín a práve preto sú vhodné čučoriedky, ktoré pomáhajú so spomínanými problémami. Navyše čučoriedky posilňujú cievny systém.
Skladovanie čučoriedok
Čučoriedky po zbere by sa mali čím skôr konzumovať. V chladničke vydržia najviac 2 dni, inak plesnivejú a mäknú. Čučoriedky umývame až pred konzumáciou.
Na čo všetko sa dajú využiť čučoriedky
Čučoriedky možno jesť samotné, alebo si z nich môžete pripraviť chutný džem, marmeládu, sirup, no výborné sú aj do koktejlov, šalátov, na zmrzlinový pohár.
Čučoriedky možno využiť aj pri príprave ovocného vína, ďalej sa hodia na pečenie do koláčov a múčnikov, do musli, do jogurtov.
Chutné sú aj v sušenej podobe alebo zamrazené.
Recept na výborný koktejl z čučoriedok
Potrebujeme:
1 lyžička medu
400 ml mlieka
2 lyžice vanilkovej zmrzliny
4 lyžice čerstvých čučoriedok
1 lyžica jahôd alebo iného ovocia
Postup na prípravu: Med, mlieko a ovocie rozšľaháme, nalejeme do väčšieho pohára a pridáme 2 polievkové lyžice vanilkovej zmrzliny.
Nutričné hodnoty čučoriedky na 100 gramov:
68 kcal
290 kJ
Tuky: 0,8 g
Cukry: 15 g
Bielkoviny: 0,8 g