Zaraďte do svojho jedálnička kyslú kapustu

kysla kapusta pre zdravieKapusta je veľmi zdravá, má mnoho blahodarných účinkov na naše zdravie. Najzdravšia je kyslá kapusta, ktorá je vhodná pre každého človeka. Pri pravidelnej konzumácii možno predchádzať infarktom, depresívnym stavom, mŕtvici a iným civilizačným chorobám. Chorí, ktorí trpia na diabetes by určite mali zaradiť túto zdravú potravinu do svojho jedálnička. 

V zime vyžaduje ľudský organizmus zvýšenú potrebu vitamínov, preto je potrebné zaradiť do svojho jedálnička zdravú stravu a to najmä čerstvé ovocie a zeleninu. Jedným z veľmi zdravých potravín patrí kyslá kapusta, ktorá je pre zachovanie zdravia mimoriadne dôležitým zdrojom živín.

Podľa odborníkov je surová kapusta, ako aj kyslá kapusta jednou z najzdravších potravín.

Kyslá kapusta je mimoriadne vhodné pre každého človeka: chorého, zdravého ako aj ľudí na diéte.

Kyslá kapusta v histórii

Kapusta je najdlhšie pestovaná zelenina, ktorá sa pestuje už viac ako 4 tisíc rokov. Jeho pravlasťou je západné pobrežie Stredozemného mora a pobrežia Atlantického oceánu.

V starovekom Egypte prisudzovali kapusty božskú silu. Starí Gréci a takisto starí Rimania zas používali kapustu na liečbu žalúdočných vredov a moru.

Námorníci už v 16. storočí vedeli, že kyslá kapusta má vynikajúci preventívny účinok proti skorbutu. Konzerváciu solením celých kapustných hláv poznali a používali už aj starí Rimania.

kysla kapusta pre zdravie

 Kyslá kapusta pre zdravie alebo prečo jesť kapustu:

Vitamín B 12 je nevyhnutný pri tvorbe krvi. Túto účinnú látku vytvárajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vznikajú pri kvasení kapusty.
Kyslá kapusta podporuje trávenie, posilňuje imunitu, má silné protizápalové účinky a pôsobí regeneračne na sliznicu tráviaceho ústrojenstva. Účinne pomáha ľuďom, ktorí trpia žalúdočnými a dvanástníkovými vredmi.

Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu K, ktorý napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi.

Kyslá kapusta pomáha znižovať hladinu tukov v krvi, napomáha tvorbe červených krviniek.

Konzumácia kyslej kapusty napomáha lepšiemu vylučovaniu odpadových látok z organizmu, je vhodná aj pre diabetikov.

Pomáha k prevencii rakoviny, pretože kapusta obsahuje množstvo dôležitých bioaktívnych látok.

Konzumácia kapusty pomáha aj po psychickej stránke, kedy zvyšuje odolnosť proti stresu, pôsobí na upokojenie nervov, aktivuje výkon mozgu, pomáha pri nervozite. Taktiež kyslá kapusta prospieva aj na náš spánok.

Bolo zistené, že v oblastiach, kde sa konzumuje veľké množstvo kyslej kapusty, sa ľudia dožívajú vyššieho veku v porovnaní s ľuďmi, kde sa kapusta nekonzumuje.
Blahodárne pôsobí aj na našu pleť.

preco jest kyslu kapustu

Medzi najvýznamnejšie zložky kyslej kapusty patria:

Vitamíny B1, B6, B9, C a K
Mangán, vápnik, draslík, horčík fosfor a železo
Vysoký obsah vlákniny
Antioxidanty a fytonutrienty
Zlúčeniny pôsobiace proti rakovine aj toxínom

Najzdravšia varianta kyslej kapusty

Najzdravšia varianta kyslej kapusty ako aj všeobecne kapusty je surová kyslá kapusta, pretože akoukoľvek úpravou či už sterilizováním, varením, dusením, alebo pečením sa cenné látky znehodnocujú.

Nutričné hodnoty kyslej kapusty na 100 gramov:

76 kJ

18 kcal

Bielkoviny:1,5 g

Sacharidy: 2,4 g

Tuky: 0,3 g

 

PREČO JESŤ AVOKÁDO ?

POMARANČ PLNÝ VITAMÍNU C

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− päť = 3