Grep zvyšuje obranyschopnosť organizmu, aktivuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi , je prevenciou proti rakovine pľúc, žalúdka a prostaty a má aj mnohé ďalšie účinky na naše zdravie o ktorých si môžete prečítať v nasledujúcom článku.
Grapefruit bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori a postupne sa doviezol do Ameriky. V 20. storočí sa grepy začali pestovať v Európe.
Botanický názov grepu/ grapefruitu je citrónovník rajský a dnes je už rozšírený v subtropických oblastiach celého sveta.
Jeho výška je 5 – 6 metrov no niekedy dosahuje až pätnásť metrov a je vždyzeleným kríkom alebo stromom.
Kvety stromu majú 5 okvetných lístkov a sú veľké približne 5 cm. Plod má žltú šupku a v priemere má 10-15 cm. Vnútorná dužina je delená na oddiely, jej farba je premenlivá, od bielej a ružovej až k červenej. Líšia sa aj sladkostí.
Grapefruitový strom dokáže ročne urodiť až 700 kusov grepu. Pestuje sa v Brazílii, Izraeli, Texase, Kalifornii, na Floride, v Turecku a v Španielsku.
Čo obsahuje grep
Dužina grepu obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vápnik,
flavonoidy a typický horký glykozid naringin. Ďalej obsahuje kyselinu galakturonickú, ktorá pozitívne vplýva na naše cievy, rozpúšťa vápenaté usadeniny v cievach a znižuje obsah cholesterolu v krvi.
Pektín znižuje hladinu nebezpečných tukov v krvi a naviac je prevenciou proti rakovine žalúdka, pankreasu a čriev.
I napriek tomu, že grep je horký, podporuje trávenie a chuť k jedlu a zaháňa chuť na sladké.
Grep je vhodný aj pre diabetikov, pretože jeho účinné látky tiež znižujú obsah cukru v krvi.
Semienka či jadierka z grapefruitu pôsobia antibioticky. Hovorí sa, že pôsobí proti približne 800 kmeňom baktérií, vírusov a parazitov a extrakt zo semienok údajne dokáže nahradiť všetky antibiotiká sveta.
Na čo je ešte dobrý grep?
- posilňuje imunitu
- má protizápalové a antimykotické účinky
- podporuje látkovú výmenu, správne trávenie a funkciu čriev
- reguluje hladinu cukru v krvi
- pomáha pri kŕčových žilách, reumatizmu, riedi hustú krv
- je prevenciou rakoviny
- pomáha detoxikovaťpodporuje zdravie nášho srdiečka
- napomáha pri liečbe alergie, astma, ekzému
- vhodný pri rekonvalescencii po borelióze
- obnovuje črevnú mikroflóru
- pôsobí proti infekcii dýchacích ciest, infekciu ústnej dutiny a infekcii uší
- má priaznivý vplyv pri gynekologických problémoch, potláča gynekologické zápaly
Grep s cukrom
Veľa ľudí nemá rada grep pre jeho horkosť a preto si ho doprajú spolu s cukrom. Avšak ide o zlú kombináciu, kedy grep spolu s cukrom spôsobujú kvasenie v žalúdku, vplyvom čoho sa môžu prejaviť problémy so zažívacími ťažkosťami. Navyše potláčate tak liečivé účinky grepu.
Nutričné hodnoty grepu na 100 gramov:
Energia: 172 kJ
Kalórie: 41 kcal
Tuky: 0,3 g
Bielkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 9,6 g