V tomto článku si môžte prečítať o účinkoch jačmeňa na naše zdravie, čo obsahuje a aké výrobky si dajú z jačmeňa produkovať.
Jačmeň v minulosti
Jačmeň patrí medzi najstaršie obilniny, ktoré už staroveké národy pestovali pre konzum, alebo si z neho varili pivo. Starí Gréci a Rimania jedávali často jačmennú kašu, ktorá im tvorila veľkú časť jedálnička. Odvary z jačmeňa používali najmä športovci ako posilnenie pri športových zápoleniach gladiátorov v aréne. Taktiež jačmeň požívali ako liek pre rekonvalescensiu a ťažko chorích pacientov. Malým dojčiacim bábätkám dávali jačmeň ako náhradu stravy.
Využitie
Jačmenné krúpy a krúpky sa môžu pridávať do polievok a dusených jedál, čo však nie je najzdravší spôsob varenia, pretože varením sa väčšia časť vitamínov stráca.
Produkujú sa aj jačmenné celozrnné vločky, jačmenná múka, ktorá tvorila súčasť cestovín, knedlí, závariek, krokiet, omáčok. Jačmeň obsahuje málo lepku a používa sa na pečenie plochých chlebov a placiek.
Jačmenné zrno obsahuje sacharidy (75-85%)
bielkoviny (11-13%)
tuk (cca 2-3%) a iné.
Jačmeň obsahuje:
Obsahuje vitamíny skupiny B a E, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú a biotín. Taktiež obsahuje pre telo potrebné minerálne látky, kremičitany, vápnik, fosfor.
Ak máte problémy s vlasmi, ktoré Vám zvyknú šedivieť, mali by ste zaradiť do svojho jedálnička práve jačmeň alebo výrobky z neho, ktorý navyše chráni pred zápalmi kože.
Jačmeň obsahuje aj veľké množstvo selénu, ktorý pomáha v boji proti nádorom.
Pre krásnu a jemnú pleť je jačmeň ako stvorený. Čím častejšie si ho doprajete, tým bude mať lepšie účinky na vaše zdravie.
Bio zelený jačmeň si môžete kúpiť i tu:
BIO ZELENÝ JAČMEŇ PRÁŠOK 125 GRAMOV
Dobre pôsobí na črevnú flóru, uvoľňuje rôzne stuhnuté ložiská v tele, umožňuje vylučovanie starých nadbytočných splodín živočíšnych produktov. Jačmeň dodáva energiu po psychickej a fyzickej stránke a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Už za dávnych čias sa považoval za liek pri pravidelnej konzumácie pri ochorení čriev, žalúdka, dvanástnika, srdca a pečene.
Pomáha pri vredových ochorení žalúdka, pri kŕčových žilách, pri ochorení kĺbov a väziva, je dobrý pre naše srdiečko, pomáha pri zápche, pri strese.
Jačmeň je zdrojom beta-glukánov – polysacharidy, ktoré pozitívne ovplyvňujú obranné a metabolické systémy nášho organizmu. Jačmennej krúpy môžu byť rôznych veľkostí: veľké guličky, stredné guličky, malé a perličky.
Skladovanie jačmeňa
Jačmeň je vhodné skladovať pri teplote do 25 stupňov Celzia, na suchom a najlepšie tmavom mieste.
Jačmeň aj jeho využitie
Jačmeň sa používa aj na kŕmne účely a z najkvalitnejšieho sa vyrába jačmenný slad. Možno poznáte aj kávu Meltu. Tá sa tiež vyrába z jačmeňa.
Jačmenné krúpy a krúpky vznikajú obrúsením vonkajších vrstiev zrna. Ak sa dá obal, ktorá sa nekonzumuje preč, vzniknú jačmenné otruby.
Postup varenia jačmenných krúpov
Najskôr si krúpy dôkladne prepláchnite, potom ich dajte do hrnca so studenou vodou, osoľte ( ja používam zásadne morskú soľ ),
Dáme kvapku oleja a varíme v zakrytom hrnčeku. Nemiešame. Za približne 20 – 30 minút by malo byť zrno chrumkavé. Ak ho chceme nechať rozvariť, treba ho nechať variť cca 50 minút. Z takéhoto rozvareného zrna sa môžu pripraviť chutné nátierky.
Po uvarení jačmeňa ho necháme ešte pod pokrievkou dôjsť aspoň 5 minút
Jačmeň sa hodí aj ako príloha, na výrobu knedličiek či rizota, môžme ho použiť aj do šalátov. Okrem bežných krúp sa vyrábajú aj jačmenné celozrnné vločky, lupienky, jačmenná múka sa pridáva do cestovín, knedlí, pečiva, závariek, kroket, omáčok, cukrárenských výrobkov, pudingov a krémov.
Mohlo by Vás zaujímať: