Japonský zelený čaj Matcha

matcha čajMatcha je mletý čaj  a má najstaršiu odrodu zastiňovaných japonských zelených čajov. Tie sa už viac ako 800 rokov používajú pri zenových budhistických ceremóniách.Matcha sarozomieľa na žulových mlecích kameňoch na jemný žltozelený prášok – našľahá sa spolu s vodou a vznikne nápoj bohatej chuti a vône.

Výroba Matchy

Matcha sa pripravuje z čajových lístkov, ktoré rástli v tieni, rovnako ako v prípade čaju Gyokuro. Kvalitný Matcha čaj má sladkastú chuť, vďaka väčšiemu množstvu aminokyselín, ktoré čajové lístky obsahujú a sú dôležité pre náš organizmus.

Spôsob výroby čajov Matcha je jeden z najnáročnejších na celom svete. Čajová plantáž sa zatieni plachtami 4 týždne pred každoročným zberom, aby sa zabránilo slnečnému žiareniu až o 90%, čajovníky kompenzujú stratu svetla zvýšením obsahu chlorofylu * v listoch (vďaka zatienenia sú čajové lístky smaragdovo zelené).

Tie najlepšie, ručne zbierané čajové listy sa následne sparia, vysušia a narežú sa, aby sa odstránili stonky a žilky. Hotové usušené čajové listy sa skladujú v mraziacich boxoch, aby Matcha vydržal čo najdlhšie čerstvý aj po dobu jedného roka. Čaji, v tejto podobe sa hovorí Tenchu​​. Nakoniec sa čajové listy  melú na žulových kameňoch, ako už bolo spomínané v úvode. Vznikne jemný prások – Matcha.

 

Cena Matchy je vysoká, jedna 40 gramová krabička môže stáť aj okolo 50 eur!

 

Účinky zeleného čaju Matcha z Japonska

Čaj je bohatým zdrojom energie a jeho účinok pôsobí na náš organizmus dlhodobo. Dokonca môže ísť až o 10 hodín.To sa však nedá povedať  o káve, po ktorej siahajú viacerí z nás za účelom dodania energie. Tá síce energiu nášmu telu dá, ale iba na krátky čas a pravdupovediac káva nie je zdravá, zatiaľ čo Matcha pôsobí dobre aj na naše srdiečko.

MATCHA pomáha pri chudnutí, zrýchľuje spaľovanie tukov o 30-40% a obsahuje veľmi veľké množstvo antioxidantov.

Vďaka vysokému zastúpeniu antioxidantov je skvelou prevenciou pred onkologickými ochoreniami a úspešne bojuje aj so starnutím.

Zo všetkých ovocí ma najvyšší počet antioxidantov. Má ich dokonca viac ako čučoriedky alebo granátové jablko.

 

Matcha upokojuje, zvyšuje sústredenie aj pamäť, zlepšuje náladu, pomáha znižovať cholesterol a cukor v krvi. Čaj Matcha môžu piť aj diabetici a možno ho považovať  za čaj moderného životného štýlu.

matcha zelený čajMatcha a katechíny 

Matcha obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, známe aj ako katechíny, ktoré nájdeme iba v zelenom čaji. Až 6o% z týchto katechínov sú EGCG, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine. Epigallocatechin-3-Gallo (EGCG) tiež spomaľuje nárast telesnej hmotnosti a vstrebávanie tukov.

Na zvýšenie potenciálu antioxidantov, ktoré Matcha obsahuje, skúste zmiešať Matcha s kvapkou citrónu, alebo limetkovej šťavy. Výborným osviežením je aj napríklad osviežujúci Matcha ľadový čaj.

Pôvod čaju Matcha:

V roku 1191 priniesol Zen majster Eisai revolučnú myšlienku pitie tohto čaju do Japonska. Eisai cestoval naprieč krajinou a všade sadil čaj. Vo svojej knihe „Kissa yojoki“ napísal: „Zelený Čaj je neprekonateľným prírodným liečivom pre telo i pre myseľ. Všade, kde začnú ľudia pestovať čaj, bude nasledovať dlhý život. „

Využitie

Dnes sa matcha používa aj ako surovina do výrobkov s príchuťou zeleného čaju, do zmrzliny, talianskej zmrzliny (gelato), nealkoholických ovocných nápojov, latté aj do čokolády.

 


japonsky čaj matcha

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 8 = šesťdesiat štyri