Kôpor voňavý proti nespavosti + recept na dip k mäsku

mrazený kôporKôpor voňavý pochádza z prednej časti Orientu a Stredomoria a patrí medzi najstaršie liečivé byliny dorastajúce až do výšky 120 – 150 cm. Je veľmi užitočný a liečivý zároveň, pretože okrem iného pomáha uvoľňovať kŕče, podporuje chuť k jedlu a pomáha i pri zažívacích ťažkostiach.

Kôpor  patrí do čeľade mrkvovitých . Bol užitočný v lekárstve a gastronómii už za starého Grécka a Ríma ale pôvodnou domovinou je Ázia.

Kôpor obsahuje:

Semienka kôpru obsahujú silice, bielkoviny, železo, vitamín C, karotén, vápnik a iné.

Obsahové látky kôpru sú éterické oleje, vitamíny, tuky a minerálne látky.

Kôpor v kuchyni

V dnešnej dobe sa kôpor využíva ako skvelá pochúťka, ktorá má vplyv i na náš organizmus. Dáva sa do vyberaných jedál, napríklad ho môžme nájsť v rôznych dipoch k mäsu alebo v zálievkach na šalát. U kôpru využijeme vňať, kvetenstvo a semienka . Korene kôpru už nie.

Kôpor sa používa i do polievok, nátierok a omáčok, k nakladanej zelenine, hlavne k uhorkám, k pečenému mäsu.

kôpor pre zdravie

Pestovanie kôpru:

Kôpor je jednoročná bylina,  vhodná aj na pestovanie v kvetináči za oknom. Vysieva sa na záhon od marca do júla. Klíči veľmi rýchlo a prvý zber nastane už po šiestich týždňoch. Darí sa mu na slnečnom stanovišti v priepustnej pôde, nie na ílovitej a príliš mokrej či ťažkej pôde.

Ak kôpor rastie príliš nahusto, je potreba ho preriediť. Zle znáša chlór, preto pri polievaní treba nechať vodu odstáť, alebo polievať dažďovou vodou. Kôpru sa dobre darí medzi uhorkami, aj na jahodovom záhone, ale i s inou zeleninou. Pri pestovaní kôpru samostatne sa odporúča nechať priestor medzi sadeničkami cca 20 – 30 cm.

Skladovanie kôpru

Vňať kôpru sa zberá takmer po celý rok, no jeho vôňu najsilnejšie ucítime v mesiaci máj a júl. Kôpor sa žne pri dĺžke vňate 15-20 cm pred začatím kvetenstva .

Kôpor môže byť vo forme

sušenej

mrazenej

nálevovej v octovom náleve napríklad pri zaváraní uhoriek.

Mrazený kôpor je dobre dopredu na jemno nasekať a vložiť  do formičiek na ľad, čím si vlastne pripravíte hotové porcie kôpru do polievok, zálievok a omáčok. V mrazničke vydrží až po dobu 6 mesiacov.

Recept na kôprový dip ku grilovanému mäsu:

Kôpor si nasekáme čo najjemnejšie, pridáme biely neochutený jogurt, trošku soli, čierneho mletého korenia, šťavy z limetky alebo citróna a pár kvapiek olivového oleja. Všetko poriadne pomiešame a potierame pripravené mäsko na grilovanie.

skladovanie kôpru
ja si kôpor uskladňujem v mrazničke v sáčku

 

Chutný recept s kôprom: nájdete tu: Rýchle chuťovky .

Kôpor pre zdravie:

Konzumácia kôpru prispieva k upokojujúcim účinkom na pokazený žalúdok, tlmí suchý kašeľ spôsobujúci dávenie, pôsobí proti nespavosti i proti nadúvaniu a tlmí kŕčovité bolesti v bruchu, zlepšuje prekrvenie srdcového svalu, znižuje vysoký krvný tlak, má močopudné účinky , pomáha pri poruchách obličiek a pôsobí aj na činnosť nášho srdiečka, povzbudzuje chuť k jedlu, zbavuje tkaniva škodlivín a odvádza z nich vodu.

Kôpor v tehotenstve strava pre tehotne

Kôpor v tehotenstve sa doporučuje najmä už dojčiacim matkám, ktorým konzumácia kôpru pomôže s tvorbou mlieka.

Odvar z kôpru voňavého možno použiť pri nevoľnosti spôsobenej z cestovania a pre tehotné pri nevoľnostiach v tehotenstve.

 

 

starostlivosť o nechtyKôpor v kozmetike

Kôprová masť pomáha spevniť nechty.

 

 

 

 

Recept na zdravý kôprový čaj 

Do šálky si dáme za jednu malú kávovú lyžičku kôpru pridáme horúcu vodu a necháme 5 minút pod pokrievkou lúhovať. Po 5 minútach scedíme a pijeme 3 krát denne jednu šálku.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 3 = dvanásť