Kuskus alebo cous cous sa považuje za domov severnej Afriky a Blízkeho východu. Má blahodárny a priaznivý vplyv na naše zdravie a preto bol a stále je základnou, veľmi obľúbenou a chutnou potravinou severoafrickej kuchyne. No pre jeho skvelé účinky sa pomaly rozšíril do celého sveta.
Výroba kuskusu
Kuskus je vlastne jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, z tzv semoliny ktorá je pre výrobu kuskusu najlepšia. Z nej sa potom robia maličké guličky . Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a čo je najlepšie, že kuskus obsahuje iba malé minimum tuku.
Najlepší je celozrnný
Celozrnný kuskus z hľadiska výživy je najideálnejší a preto je aj drahší. Vyrába sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami a preto obsahuje i viac vitamínov a hlavne vlákninu. Nájdete ho zväčša v biopotravinách ale i vo väčších supermarketoch. Celozrnný kuskus sa doporučuje konzumovať aj pri držaní rôznych redukčných diét.
Nutričné hodnoty kuskusu:
- Energia: 490 kJ
- Kalórie: 117,11 kcal
- Bielkoviny: 4,5 g
- Sacharidy: 22 g
- Vápnik: 8 mg
- Sodík: 0,005 g
- Vláknina: 3 g
Pretože je článok obsiahly použite návigáciu:
Výhody prečo jesť kuskus:
Obsahuje i antioxidanty , ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami, ničia voľné radikály, predchádza srdcovo – cievnych ochoreniam, rakovine, pomáha detoxikovať organizmus a zlepšuje činnosť čriev. Môžu si ho dopriať i diabetici, ale i ľudia s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.
- Kuskus na tanieri vám poskytuje základné živiny, ktoré pomôžu udržať vaše celkové zdravie. Jedná sa o celozrnnú potravinu.
- Môžete ho konzumovať ak chcete schudnúť najlepšie vprvej polovici dna a cez obed.Výber „lean“zdrojov proteínu pomáha zaistiť, aby ste doplnili každodennú potrebu bielkovín bez toho, aby ste konzumovali nadbytočný tuk. Porcia kuskusu má menej ako 0,5 gramu tuku na porciu.
- Obsah vlákniny viaže cholesterol v tráviacom trakte a vylučujeho, ak máte vysoký cholesterol kuskus patrí medzi vhodné potraviny.
- Kuskus je celozrnné jedlo a dobrý zdroj vitamínov B potrebných na udržanie zdravia konkrétne obsahuje tiamín, niacín, riboflavín, B6, folát a kyselinu pantoténovú. Tieto živiny pomáhajú metabolizovať energiu, udržiavať zdravé červené krvinky, predchádzať niektorým vrodeným chybám a udržiavať pokožku, krv, mozog, nervový systém, srdce a imunitný systém dobre fungujúci.
- Je bohatý na selén ktorý hrá dôležitú úlohu v reprodukčnom zdraví, metabolizme hormónov štítnej žľazy, syntéze bielkovín a predchádzaní poškodeniu voľnými radikálmi , ochraňuje pred rakovinou.
- Glykemický index kuskusu je 32 čím sa zaraďuje medzi potraviny s nižším GI , a je vhodný pre diabetikov , trávi sa postupne ako už je spomenuté je vhodný pre štíhlu postavu.
- Pozor obsahuje veľa lepku , kuskus nieje vhodný pre celiatikov. Na trhu sú náhrady napríklad bezlepkový kuskus z kukurice ale nieje tak obľúbený.
Tipy ako najlepšie prípraviť kuskus:
Kuskus ako príloha
Z kuskusu si môžme vyrobiť chutnú zdravý a lacný obed alebo večeru,, ktorá nás príjemne zasýti. Môžme ho podávať k mäsu, k cestovinám, k ryži, zemiakom, ale i ku knedli či iným prílohám.
Príprava kuskusu
Kuskus sa nepripravuje varením, ale zaleje sa vriacou vodou, prikryje sa pokrievkou a nechá sa takých 5 – 10 minút odstáť, pokým kuskus nezmäkne. Na zjemnenie môžte pridať troška masla.
Presnejší základný recept ako si doma pripraviť kuskus:
- V hrnčeku alebo v kanvice zohrejte vodu , kuskus zalejete v pomere 1:2 čiže 1 šálka kuskusu a dve šálky vody. Hrnček prikrijte škridlou aby teplo neuniklo hneď a pripravený kuskus bol mäkký.
- Pre ochutenie môžete pridať zdravé bylinky, soľ alebo zeleninu máte výborný zdravý obed.
- Chutí výborne s nakrájanými paradajkami, mladou cibuľkou kukuricou,orestovanou paprikou , marhuľami,hubami a arabským korením je veľmi dobrá príloha napr.k kurčaťu,rybe.
- Môže sa jesť ako príloha, šalát alebo dezert, a môžete ju použiť na miesto ryže alebo quinoi.
- Uvarený vám v chladničke vydrží niekoľko dní.
- Môžete skúsiť overený základný recept ako pripraviť kuskus s olejom a soľou.
Recept- Príprava kuskusu v pare
Ide o veľmi starý spôsob prípravy v krajinách blízkeho východu tam dokonca existuje hrniec zvaný kuskusovník so zabudovaným sitkom.
V Slovenských podmienkach stačí obyčajné sitko-cedidlo ktoré položíte na hrniec . Príprava kuskusu na pare je jednoduchá záležitosť pokým sa v hrnci dusí mäso alebo zelenina, horúca para uvarí kuskus, ktorý je nasypaný v sitku nad hrncom.
Takto máte rýchlo 2v1 hotové hlavné jedlo.
Kuskus Recepty:
Tu sú chutné aj zdravé reepty na prípravu kuskusu spolu s inými ingredienciami.
Kuskus s cibuľou, mrkvou a tuniakom
Pripravte si:
1 hrnček celozrnného kuskusu 2 hrnčeky vody,300g tuniaka vo vlastnej šťave,200g nastrúhanej mrkvy,100g strúhanej mozzarelly 1 cibuľu,1 PL kokosového oleja pažítku orechy (orechy nemusia byť)
Kuskus pripravte v osolenej vode do mäkka podľa hore popísaných receptov.Na panvici si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
Pripravený kuskus potom zmiešajte s pripravenou cibuľou, nastrúhanou mrkvou, tuniakom bez šťavy (tú vylejete predtým) a strúhaným syrom. Obed nakoniec ozdobte pažítkou, môžete doplniť aj orechy. Tu je celý recept aj s fotkami.
Raňajky od Jamie Olivera:
Kuskus sa dokonale hodí na raňajky. Môže byť varený na pare recept nájdete vyššie alebo podľa zákledného receptu jednoducho zalejte vriaceu vode po dobu 10 minút, potom skontrolujte vidličkou. “
200 g kuskusu
30 g hrozienok
30 g vločiek mandlí
30 g borovicové píniové orechy
30 g pistácií (nesolené)
2-3 štipky mletej škorice (viac či menej na vkus)
2 – 4 polievkové lyžice cukru, (môžete skúsiť stéviu )
1 čajová lyžička ružovej vody
1 pomaranč
200 ml odstredeného mlieka
Rozsypte hrozienka vo vlažnej vode na cca 15 minút, kým sa zmäknú.
Opečte mandle a borovicové orechy tak, že ich umiestnite na suchú panvicu potom na strednej teplote ich miešajte 2 až 3 minúty, až kým nebudú zlato hnedé.
Posekjate pistácie a pridáme kuskus. Pridajte hrozienka, mandle, borovica, škoricu, cukor a ružovú vodu (ak používate) a jemne premiešajte.
Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote s niekoľkými mrežami pomarančovej kôry (ak ich používate) na ozdobu.Jedlo si vychutnajte teplé a podávajte s mliekom na pitie .
Recept kuskus s kuracími prsiami
Recept na šalát:
Kuskus pripravte podľa základného receptu, zmiešajte ho s uvarenou cícerom, nakrájanou zeleninou a olivami.
Názov článku Kuskus – netradičná a zdravá cestovina… Netradičná preto, lebo ma zaujalo varenie kuskusu, ktoré sa narozdiel od iných cestovín pripravuje iba zaliatím vody a myslím si, i keď kuskus je rozšírený vo svete, ale nie až na toľko, že ho ľudia zvyknú používať takmer každý deň v domácnostiach, pritom je veľmi zdravý.