Pestovanie maku a jeho prínos pre zdravie

V dnešnej dobe sa môžeme aj mi tešiť obľube čerstvého vypestovaného maku, pretože jeho pestovanie nie je až takou novinkou, no málokomu sa ho chce pestovať, pre jeho drobné semená, pričom v jednej makovici je ich až 18 000.

V niektorých štátoch je pestovanie maku zakázané, pretože ide o zdroj ópia . Mak siaty sa používa pre potravinárske a priemyselné spracovanie.

Pestovanie maku:

Mak sa zvykne vysievať skoro na jar. Pri priaznivom počasí by osivo malo byť do konca apríla v krajine. Pôda na sadenie sa začína už na jeseň poriadnym spracovaním pôdy do hĺbky cca 20 centimetrov.
Zem by mala byť vápnitá a humózna. Najlepšie sa maku darí na pozemku po hlúbovinách , skorých zemiakoch alebo hnojených strukovinách a nie maštaľným hnojom. Siaty mak má nádherné, výrazné kvety

Mak pomerne náročný na vlahu , má tiež rád svetlo a zem po výseve nesmie preschnúť, pri desiatich stupňoch nad nulou klíči semeno asi za šesť dní , pri teplotách do dvadsiatich stupňov trvá klíčenie zhruba štyri dni. Vyššie teploty naopak klíčenie spomaľujú .
Rovnako tak je pre mak nebezpečný burinu , Pri dobrej starostlivosti z 10 metrov štvorcových môžeme dostať až dva a pol kilogramu maku.

Druhy maku:

modrý  mak
biely mak

Mak  kvitne počas júna a júla , makovice postupne dorastajú a zrejú do polovice septembra .Makovice sa zbierajú ak sú suché a semená z nej idú ľahko vysypať. Na vzduchu semená stmavnú, čo je pre mak normálne.

Pre čo najlepšiu vlhkosť maku, sa odporúča žať ho  v teplých dňoch za poludnia. Makovice  sa môžu i odrezať a dosušiť, ak je to nutné pre vlhké počasie.

Skladovanie maku

Mak sa skladuje na suchom a tmavom mieste, pretože obsahuje až šesťdesiat percent oleja a na svetle rýchlo žltne .

Mak obsahuje:

 Alkaloidy:

Morfín – je známy tým, že zmierňuje bolesti a využíva sa pri pooperačných stavoch a liečbe nádorových ochorení. Pozor však na závislosť, ktorá môže nastať počas troch týždňov a dávky sa musí zvyšovať. Liečba od závislosti sa dá liečiť, avšak trvá cca 2 týždne.  Jeho spracovaním vznikne heroín, ktorý má silnejšie účinky a navodí stav opojenia. Stačí k tomu dávka až desaťkrát nižšia než u morfínu .

Kodeín – narozdiel od morfína má slabšie účinky. Používa sa vo farmaceutickom priemysle na výrobu liekov tlmiacich kašeľ.

Papaverín – oslabuje aktivitu hladkého svalstva, pomáha tíšiť kŕče, koliky obličkové aj črevnú a lieči hnačky .

Latex – vyteká z makovíc, ktoré ešte nie sú zrelé, na vzduchu rýchlo tuhne a mení sa na živicu tmavo hnedej farby – ópiu

Čo obsahuje mak:

46 – 50 % oleja

nenasýtené mastné kyseliny

bielkoviny

vodu

vlákninu

horčík

vápnik

fosfor

draslík

sacharidy

vitamín E

kyselinu pantoténovú

niacín

thyamin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


3 + sedem =