Potraviny proti cukrovke

ovocie_pre_diabetikovCukrovka alebo  diabetes mellitus je veľmi rozšíreným civilizačným ochorením. V tomto článku sa dozviete ako sa pred ňou chrániť a ktoré potraviny pôsobia proti cukrovke.

Čo je to cukrovka ?

Cukrovka je dôsledok pri nedostatku tvorby inzulínu v ľudskom tele. Ak úplne nefungujú bunky pankreasu (slinivky brušnej)  a neprodukujú inzulín, hovoríme o diabetes 1. typu. Ide o autoimunitné ochorenie, pretože vlastný imunitný systém sám ničí bunky pankreasu.

Diabetes 2. typu je spôsobená zníženou citlivosťou tkanív vlastného tela k inzulínu.

Aké sú najčastejšie príznaky cukrovky  ?

Medzi najčastie príznaky cukrovky patrí predovšetkým:

  • únava
  • časté močenie
  • silný smäd

Cukrovka nastupuje skryto, celé obdobie sa môže zdať, že je všetko v poriadku. U diabetes 1. typu sa jedná to, koľko bude trvať, než „protilátky“ zničia aspoň z 70-85% beta buniek pankreasu. Potom už prestane stačiť množstvo inzulínu potrebné na spracovanie cukru v tele a prepukne cukrovka.

Diabetes 2. typu má ešte pomalší nástup vzniká najmä u osôb, ktoré majú nadváhu, vysoký cholesterol, nedostatok pohybu, ktorí fajčia, pijú alkohol, žijú v strese.

Potraviny, ktoré môžu konzumovať diabetici:

Jedná sa o potraviny s nízkym glykemickým indexom. Ten vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potravinám s vysokým glykemickým indexom sa organizmus postihnutý diabetesom nedokáže brániť, pretože neprodukuje inzulín. Preto je lepšie konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Navyše i pojem glykemický index je zavádzajúci, pretože neberie do úvahy množstvo jedla, ich kombináciu a úpravu, napríklad mrkva surová má nízky glykemický index, no ak je už varená tak má glykemický index dvojnásobný. Potraviny treba prekonzultovať s lekárom a riadiť sa jeho inštrukciami.

Tabuľka potravín s glykemickým indexom:

Pivo 110 Pšeno 50
Glukóza 100 Chlieb otrubový 45
Pečené zemiaky 95 Čerstvý hrášek 40
Zemiaková kaša 90 Pomaranče 40
Varená ryža 90 Celozrnné cestoviny 40
Med 90 Fazuľa 40
Varená mrkva 85 Ryža 35
Musli 85 Amarant 35
Pšeničný chlieb 85 Quinoa 35
Chipsy 80 Čerstvá surová mrkva 35
Biely Cukor 70 Čerstvá mrkva 35
Kukuřice 70 Citrusy 35
Zemiaky v šupky 65 Jablčka 30
Banány 65 Cícer 30
Hrozienka 65 Čokoláda hořká (nedporučujeme) 22
Celozrnný chleba 55 Fruktóza 20
Bielé cestoviny 55 Marhule 20
sladké zemiaky 50 Vlašské orechy 15
Kiwi 50 Cibula a cesnak 10
Ryža Basmati 50 Listová zelenina 10
Ryža Natural 50 Zelenina rajčiny paprika,zeler 10

 

Najlepšie potraviny pre ľudí s ochorením diabetes:

Topinambur hľuznatý (Helianthus tuberosus) patrí do rovnakého rodu ako slnečnica ročná (Helianthus annus).Vzrast je podobný ako u slnečnice ročnej. Pochádza z Ameriky a v Európe sa prvýkrát objavil v sedemnástom storočí. Topinambur je vhodný pre diabetikov hlavne pre obsah vzácnej vlákniny zvanej Inulín.

 

topinambur_inulin_proti_cukrovke

Inulín, pre diabetikov priateľský polysacharid
Topinambur tejto látky. V množstve 30 až 80 gramov dovedie organizmus tieto látky spotrebovať bez toho, aby k tomu potreboval inzulín – čo je veľmi výhodné pri diabete (i redukčnej diéte).

Veľa inulínu okrem topinamburu obsahuje cibuľa, artičoky. Z bylín je to čakanka obyčajná, púpava lekárska, lopúch,žihlava, okrem znižovania cukru krvi , majú iné prospešné účinky.

cibula proti cukrovke potraviny

Hlávkový šalát je vynikajúca príloha k jedlám pretože má nízky glykemický index  a znižuje tak celkový glykemický index jedla, navyše sa dobre trávi a obsahuje veľa prospešných minerálov a vitamínov. Šalát je  pre cukrovkárov prospešný aj vďaka týmto vlastnostiam :

– Posilňuje imunitný systém
– Zvyšuje výkonnosť svalov
– Posilňuje srdce
– Zvyšuje prísun kyslíka do buniek
– Zlepšuje zužitkovanie bielkovín
– Uvoľňuje zápchu
– Je vhodný pri diétach

Čerstvé ovocie je vhodné pri cukrovke veľmi dobre osvieži .Pri konzumácii ovocia sú diabetici na vážkach pretože ovocie obsahuje sacharidy. Nedávna štúdia z Dánska potvrdila že ovocie môžu jesť diabetici 2.typu normálnom množstve. Ovocie všeobecne obsahuje prevažne fruktózu (ovocný cukor), ktorá má nízky glykemický index, no však zároveň vysoký inzulínový index , a tiež veľa enzýmov ktoré pomáhajú ľudskému telu rozložiť a stráviť potravu.
 Dôležité je, aby ovocie ktoré konzumujete bolo zrelé!

ovocie_pre_diabetikov

Obsiahnuté enzýmy a vláknina tak znižuje glykemický index respektíve  množstvo cukru, ktorý sa z potravy  uvoľní do krvi, rovnaké množstvo ako  množstvo vyplaveného inzulínu.
Preto konzumácia ovocia hoci s vysokým obsahom cukru nie je nebezpečná.

Avokádo si  obľubili najmä  najmä  vegetariáni, . Obsahuje totiž až 20% tuku, ktorý je z veľkej časti zastúpený vo forme zdraviu veľmi prospešných nenasýtených mastných kyselín.

Stévia sladká – vhodné sladidlo pre diabetikov ? je známa medzi diabetikmi ako prírodné sladidlo. Jej listy sú veľmi sladko napriek tomu extrakt z listov stévie nezvyšuje glykémiu (krvný cukor), takže je toto sladidlo veľmi vhodné pre diabetikov. A navyše neobsahuje žiadne kalórie,takže ani priberanie nehrozí.

Rady a tipy ako konzumovať potraviny pri cukrovke:
* Jesť pravidelne malé dávky,pri ktorých sa nebudete prejedať

* Zaradte do jedálnička spomínané potraviny , všeobecne sú to potraviny s obsahom vlákniny.Je odporúčaná zelenina najmä strukoviny a ovocie, celozrné potraviny.Vyhládavajte potraviny bohaté na inulín.

*Diabetici by mali konzumovať  dva a viac krát týždenne rybypráve pre ich obsah zdravých tukov omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k stabilizácii krvných tukov a priaznivo pôsobia na obehový systém.

*Vyhýbajte sa všetkým priemyselne spracovaným jedlám. Nejedzte nič rafinovaného (cukor,salámy). Sem patrí biele pečivo, polotovary z mäsa ktoré majú veľký vplyv na vznik diabetu.

Vedeli ste že  :

pri redukcii hmotnosti o 10% znížite riziko vzniku cukrovky o 43%.a pri začatí pravidelnej fyzickej aktivity znížite toto riziko o 50%.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


tri × 6 =