Cukrovka alebo diabetes mellitus je veľmi rozšíreným civilizačným ochorením. V tomto článku sa dozviete ako sa pred ňou chrániť a ktoré potraviny pôsobia proti cukrovke.
Čo je to cukrovka ?
Cukrovka je dôsledok pri nedostatku tvorby inzulínu v ľudskom tele. Ak úplne nefungujú bunky pankreasu (slinivky brušnej) a neprodukujú inzulín, hovoríme o diabetes 1. typu. Ide o autoimunitné ochorenie, pretože vlastný imunitný systém sám ničí bunky pankreasu.
Diabetes 2. typu je spôsobená zníženou citlivosťou tkanív vlastného tela k inzulínu.
Aké sú najčastejšie príznaky cukrovky ?
Medzi najčastie príznaky cukrovky patrí predovšetkým:
- únava
- časté močenie
- silný smäd
Cukrovka nastupuje skryto, celé obdobie sa môže zdať, že je všetko v poriadku. U diabetes 1. typu sa jedná to, koľko bude trvať, než „protilátky“ zničia aspoň z 70-85% beta buniek pankreasu. Potom už prestane stačiť množstvo inzulínu potrebné na spracovanie cukru v tele a prepukne cukrovka.
Diabetes 2. typu má ešte pomalší nástup vzniká najmä u osôb, ktoré majú nadváhu, vysoký cholesterol, nedostatok pohybu, ktorí fajčia, pijú alkohol, žijú v strese.
Potraviny, ktoré môžu konzumovať diabetici:
Jedná sa o potraviny s nízkym glykemickým indexom. Ten vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potravinám s vysokým glykemickým indexom sa organizmus postihnutý diabetesom nedokáže brániť, pretože neprodukuje inzulín. Preto je lepšie konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom.
Navyše i pojem glykemický index je zavádzajúci, pretože neberie do úvahy množstvo jedla, ich kombináciu a úpravu, napríklad mrkva surová má nízky glykemický index, no ak je už varená tak má glykemický index dvojnásobný. Potraviny treba prekonzultovať s lekárom a riadiť sa jeho inštrukciami.
Tabuľka potravín s glykemickým indexom:
Pivo | 110 | Pšeno | 50 |
Glukóza | 100 | Chlieb otrubový | 45 |
Pečené zemiaky | 95 | Čerstvý hrášek | 40 |
Zemiaková kaša | 90 | Pomaranče | 40 |
Varená ryža | 90 | Celozrnné cestoviny | 40 |
Med | 90 | Fazuľa | 40 |
Varená mrkva | 85 | Ryža | 35 |
Musli | 85 | Amarant | 35 |
Pšeničný chlieb | 85 | Quinoa | 35 |
Chipsy | 80 | Čerstvá surová mrkva | 35 |
Biely Cukor | 70 | Čerstvá mrkva | 35 |
Kukuřice | 70 | Citrusy | 35 |
Zemiaky v šupky | 65 | Jablčka | 30 |
Banány | 65 | Cícer | 30 |
Hrozienka | 65 | Čokoláda hořká (nedporučujeme) | 22 |
Celozrnný chleba | 55 | Fruktóza | 20 |
Bielé cestoviny | 55 | Marhule | 20 |
sladké zemiaky | 50 | Vlašské orechy | 15 |
Kiwi | 50 | Cibula a cesnak | 10 |
Ryža Basmati | 50 | Listová zelenina | 10 |
Ryža Natural | 50 | Zelenina rajčiny paprika,zeler | 10 |
Najlepšie potraviny pre ľudí s ochorením diabetes:
Topinambur hľuznatý (Helianthus tuberosus) patrí do rovnakého rodu ako slnečnica ročná (Helianthus annus).Vzrast je podobný ako u slnečnice ročnej. Pochádza z Ameriky a v Európe sa prvýkrát objavil v sedemnástom storočí. Topinambur je vhodný pre diabetikov hlavne pre obsah vzácnej vlákniny zvanej Inulín.
Inulín, pre diabetikov priateľský polysacharid
Topinambur tejto látky. V množstve 30 až 80 gramov dovedie organizmus tieto látky spotrebovať bez toho, aby k tomu potreboval inzulín – čo je veľmi výhodné pri diabete (i redukčnej diéte).
Veľa inulínu okrem topinamburu obsahuje cibuľa, artičoky. Z bylín je to čakanka obyčajná, púpava lekárska, lopúch,žihlava, okrem znižovania cukru krvi , majú iné prospešné účinky.
Hlávkový šalát je vynikajúca príloha k jedlám pretože má nízky glykemický index a znižuje tak celkový glykemický index jedla, navyše sa dobre trávi a obsahuje veľa prospešných minerálov a vitamínov. Šalát je pre cukrovkárov prospešný aj vďaka týmto vlastnostiam :
– Posilňuje imunitný systém
– Zvyšuje výkonnosť svalov
– Posilňuje srdce
– Zvyšuje prísun kyslíka do buniek
– Zlepšuje zužitkovanie bielkovín
– Uvoľňuje zápchu
– Je vhodný pri diétach
Čerstvé ovocie je vhodné pri cukrovke veľmi dobre osvieži .Pri konzumácii ovocia sú diabetici na vážkach pretože ovocie obsahuje sacharidy. Nedávna štúdia z Dánska potvrdila že ovocie môžu jesť diabetici 2.typu normálnom množstve. Ovocie všeobecne obsahuje prevažne fruktózu (ovocný cukor), ktorá má nízky glykemický index, no však zároveň vysoký inzulínový index , a tiež veľa enzýmov ktoré pomáhajú ľudskému telu rozložiť a stráviť potravu.
Dôležité je, aby ovocie ktoré konzumujete bolo zrelé!
Obsiahnuté enzýmy a vláknina tak znižuje glykemický index respektíve množstvo cukru, ktorý sa z potravy uvoľní do krvi, rovnaké množstvo ako množstvo vyplaveného inzulínu.
Preto konzumácia ovocia hoci s vysokým obsahom cukru nie je nebezpečná.
Avokádo si obľubili najmä najmä vegetariáni, . Obsahuje totiž až 20% tuku, ktorý je z veľkej časti zastúpený vo forme zdraviu veľmi prospešných nenasýtených mastných kyselín.
Stévia sladká – vhodné sladidlo pre diabetikov ? je známa medzi diabetikmi ako prírodné sladidlo. Jej listy sú veľmi sladko napriek tomu extrakt z listov stévie nezvyšuje glykémiu (krvný cukor), takže je toto sladidlo veľmi vhodné pre diabetikov. A navyše neobsahuje žiadne kalórie,takže ani priberanie nehrozí.
Rady a tipy ako konzumovať potraviny pri cukrovke:
* Jesť pravidelne malé dávky,pri ktorých sa nebudete prejedať
* Zaradte do jedálnička spomínané potraviny , všeobecne sú to potraviny s obsahom vlákniny.Je odporúčaná zelenina najmä strukoviny a ovocie, celozrné potraviny.Vyhládavajte potraviny bohaté na inulín.
*Diabetici by mali konzumovať dva a viac krát týždenne rybypráve pre ich obsah zdravých tukov omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k stabilizácii krvných tukov a priaznivo pôsobia na obehový systém.
*Vyhýbajte sa všetkým priemyselne spracovaným jedlám. Nejedzte nič rafinovaného (cukor,salámy). Sem patrí biele pečivo, polotovary z mäsa ktoré majú veľký vplyv na vznik diabetu.
Vedeli ste že :
pri redukcii hmotnosti o 10% znížite riziko vzniku cukrovky o 43%.a pri začatí pravidelnej fyzickej aktivity znížite toto riziko o 50%.