Tento recept veľmi rada pripravovala moja sestra. Keď mi prvý krát hovorila o karfiolových haluškách, predstavovala som si klasické halušky z múky a že ich posype karfiolom. No v skutočnosti ide o veľmi zdravý a v skutku veľmi rýchly recept. Podotýkam že do halušiek neišla ani lyžička múky. Sestre ďakujem za skvelý recept a teraz by som sa s Vami rada oň podelila.
Keď príde k nám sestra na návštevu, snažíme sa pripraviť si nejaké “ dobroty “ aj vo forme zdravého obeda a rady potom degustujeme, ktorá čo pripravila 🙂 Ako som spomínala, sestra prišla s týmto úžasným receptom a ja mu už nedokážem odolať.
Keď sa tak zamyslím nad receptom, považujem ho za nie len zdravý a rýchly recept ale aj lacný.
Všetky ingrediencie, ktoré ku karfiolovým haluškám bez múky budeme potrebovať sú:
400 gramov karfiolu ( možno použiť mrazený alebo čerstvý )
125 gramov bryndze
cherry paradajky
kuracia šunka
morská soľ
Postup je veľmi rýchly a do 15 minút máte naservírované 🙂
Karfiol si dáme variť do osolenej vody ( približne 1 kávová lyžička morskej soli. ) Ak používate mrazený karfiol, netreba ho nejako krájať na menšie kocky, stačí ho dať hneď variť, netreba ani rozmrazovať. Ak používate čerstvý kariol, ten si nakrájajte na menšie časti.
Po uvarení karfiol scedíme a dáme si ho do misky alebo do hrnčeka. Ešte na teplý karfiol dáme 125 gramov bryndze. Píšem schválne na teplý karfiol, pretože aby sa nám bryndza dobre roztopila. Preto je vhodné bryndzu vytiahnúť ešte pred varením z chladničky, aby mala izbovú teplotu. Pri studenom karfiole sa bryndza ťažšie mieša.
Karfiol dobre premiešame spolu s bryndzou a servírujeme na tanier. Posypeme kuracou šunkou nakrájanou na malé kocky a podávame so cherry rajčinkami.
Tento skvelý rýchly a zdravý recept je určený pre dve osoby, preto ak varíte pre rodinu, nezabudnite spraviť toho viac 🙂
A aby aj voda, v ktorej sa varil karfiol nevyšla nazmar, pridajte do nej zeleninu, či už mrkvu, petržlen a cibuľu a spravte si z nej výbornú zeleninovú polievku.
Priznávam, že nie vždy som obľubovala karfiol, najmä ten čo sa obaľuje v cestíčku ako rezne, ale tento recept je naozaj skvelý a to nie som žiadny zástanca karfiolu 🙂
A teraz prečo by sme mali konzumovať karfiol:
Karfiol pre zdravie: Už 100 g karfiolu obsahuje dennú odporúčanú dávku vitamínu C. a tak správne podporuje náš imunitný systém. Obsahuje veľa minerálov, stopových prvkov, veľké množstvo kyseliny listovej, vitamíny B5 a B12, E, draslík a zinok.
Karfiol je účinný v liečbe močového traktu a obličiek, možno ním prejsť cez rozum skleróze a taktiež rakovine a považuje sa za najlepšiu prevenciu rakoviny hrubého čreva).
Ďalším pozitívom karfiolu pre náš organizmus je, že podporuje tiež funkciu kĺbov a šliach, pomáha znižovať krvný tlak,stimuluje rast a regeneráciu buniek, podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek živinami . Karfiolu by sa nemali vyhýbať ani dámy, pretože pri konzumácii karfiolu spevňuje nechty, spomaľuje vypadávanie vlasov.
Karfiol pre svoj energetický príjem tuku, ktorý je úplne zanedbateľný, sa považuje sa zeleninu, ktorá je vhodná do diéty a preto karfiol sa doporučuje aj pri chudnutí v rámci zdravého životného štýlu.
Keďže sa v karfiole nachádza veľa vody, je močopudný, no jeho zasýtenie dlho nepocítime. Viem to aj podľa seba, pretože pred pár minútami som dojedla karfiolové halušky a už mi trávi a začínam byť hladná 🙂 Karfiol pomáha zrýchlovať metabolizmus a preto aj po ňom rýchlo vyhladneme.