Opäť je tu ďalši skvelý recept, tento krát s pekanovými orechami – pekanový koláč. Môže sa podávať v teplom ale i v studenom stave. Dobrú chuť 🙂
Na prípravu pekanového koláča budeme potrebovať:
150 g hladkej múky
75 g masla
soľ
1 žĺtok
2 PL vody
2 vajcia
175 g hnedého prírodného cukru
1 PL múky
4 PL mlieka
4 PL rozohriateho masla
250 g na kúsky nalámaných pekanových orieškov
150 ml šľahačky
1 PL hrubého kryštálového cukru
1 PL whisky bourboun
Postup prípravy receptu pekanový koláč:
Do misky si dáme 150 g preosiatej hladkej múky a pridáme troška soli. Ďalej pridáme 75 g masla pokrájaného na kúsky. Ten vareškou vtierame do múky, pokým sa nevytvoria hrudky .
Žĺtok spolu s vodou vyšľaháme a vymiešame s múčnou zmesou. Cesto poriadne vypracujeme dohladka a vytvoríme bochník. Ten necháme odpočívať 5 minút.
Po odpočinutí cesta vyložíme dno a steny koláčovej formy cestom s priemerom 23 cm . Cesto vo forme musí byť rovné a nie veľmi silné.
Potom si pripravíme náplň na pekanový koláč:
Zľahka si ušľaháme 2 vajíčka, ku ktorým potom pridáme 175 g cukru, 1 PL múky , 4 PL mlieka a 4 PL rozohriateho masla a miešame dohladka.
Po vymiešaní pridáme polámané kúsky pekanových orechov a vlejeme náplň do cestom vyloženej formy. Pečieme v predhriatej rúre pri 220 st.C cca 10 minút , potom zmiernime na 180 st . C a následne pečieme ďalších 35 – 40 minút.
Koláč sa môže konzumovať po miernom vychladení koláča alebo v studenom stave so šľahačkou ochutenou bourbounem a posypaný kryštálovým cukrom .
Pekanové orechy obsahujú veľa bielkovín, vitamíny, minerálne látky a iné. Podporujú imunitu, pomáhajú nám pri prechladnutí. Viac v článku: Pekanové orechy pre našu imunitu