Hlávkový šalát rôznych druhov by sa mal stať našou súčasťou zdravého jedálnička, pretože patrí medzi najcennejšie potraviny. Ľadový šalát bol vyšľachtený až koncom 19. storočia v Kalifornii . Môže byť od bielej cez svetlo zelenú farbu a jeho chuť je sladkastá , jemná a šťavnatá.
Hlávkový šalát obsahuje:
vysoký obsah organickej vody – cca 92 a 95 %
draslík
sodík
vitamín A , vitamíny skupiny B – kyselinu listovú, vitamíny C , E a K
horčík
meď
mangán
železo
vláknina
kremík
fluór
Hlávkový šalát pre zdravie:
– dôležitý pre tvorbu kostí
– správnu krvnú zrážanlivosť
– dodáva pocit sýtosti
– môžme ho považovať za mierne sedatívum, pretože navodzuje spánok, vzbudzuje chuť k jedlu a dodáva telu dôležité minerály
– upokojuje nervy
– uľahčuje trávenie
– zmierňuje stres
– pomáha pri zaspaní
– používa sa i pri redukčných diétach
Nakupovanie hlávkového šalátu:
Hlávkový šalát dostaneme kúpiť v supermarketoch, na burzách a čo je super, že je k dostaniu po celý rok. Pri nakupovaní šalátu sa musíme zamerať na hlúbik, ktorý nesmie byť hnedý, čo značí, že šalát už nie je čerstvý. Čerstvý šalát chladničke vydrží 1 až 2 týždne .
V surovom stave je najzdravší. Najcennejšie sú vonkajšie listy , ktoré obsahujú najviac výživných látok.
Môžeme ho jesť napríklad s kuracím mäsom, s lososom alebo tuniakom. ako ozdobu na tanieri v kombinácii s inou zeleninou, napríklad uhorka, paradajka, či uvariť si z neho šalátovú polievku.
Pri príprave by sa šalát nemal krájať kovovým nožom,pretože sa ničia vitamíny, ale šalát treba umyť. osušiť a ručne trhať na menšie kúsky až tesne pred jedením.
Konzumácia šalátu pred jedlom
Konzumovaním šalátu pred jedlom uľahčujeme telu trávenie a ku správnej funkcii čriev.
Druhy šalátu:
hlávkový
rímsky
ľadový
Nutričné hodnoty ľadového šalátu na jednu porciu 120 g:
Energia: 81,12 k J
Kalórie: 19,39 kcal
Bielkoviny: 0,840 g
Sacharidy: 2,4 g
Cukry: 2,112 g
Tuky: 0,360 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 1,68 g
Sodík: 0,012 g
Vápnik: 21,6 mg