Sušené hrozienka proti tvorbe zubnému plaku

sušené hrozienka predaj eshop biostravaSušené hrozienka sú sladkou a zároveň zdravou pochutinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Nie len, že dobre pôsobia na zuby a zabraňujú tvorbe plaku ale majú aj detoxikačný účinok. Viac v nasledujúcom článku.

 

Sušené hrozienka v minulosti:

Prvé zmienky o sušených plodoch sú staré približne 4000 rokov. Hrozienka boli obľúbenou pochúťkou v starovekej Perzii, Mezopotámii, Egypte, Grécku a Ríme.  Pravdepodobne vplyvom suchých a teplých období ľudia hrozno uschli a prišli na to, že je to zdravá pochúťka.

Čo sú to sušené hrozienka

Sušené hrozienka sú vlastne sušené plody vínnej révy, vyrábaných iba z veľmi sladkého hrozna.

Pestujú sa najmä v krajinách s teplou klímou okolo Stredozemného mora. Vyvážajú sa najmä v USA, Austrálii, Novom Zélande,  v Juhoafrickej republike, Argentíne, Čile, Kalifornii…..

Sušenie hrozienok

Hrozienka sa sušia na priamom slnku, alebo vplyvom horúceho vzduchu a nakoniec ošetrených oxidom siričitým, čo zabráni oxidácii plodov a predčasnej strate farby. Pri tom by si mali dávať pozor najmä alergici, preto sa doporučuje hrozienka pred konzumovaním  prepláchnuť v horúcej vode alebo kupovať tie, ktoré neboli nijak chemicky ošetrené, t.j. v bio kvalite.

 

Druhy hrozienok:

Podľa farieb: čierne, hnedé, červené,  žlté, zelené

Podľa veľkostí

S kôstkami a bez kôstok

Najznámejšie sú: Sultánky, Malaga, Korintky.

 

Konzumácia sušených hrozienok:

Dobré je, ak si pred konzumáciou hrozienka namočíte na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnaním sa nariedi obsah cukrov a celkovej energie.

Sušené hrozienka sa dajú jesť samostatne, no môžeme si nimi dochutiť vločky, nákypy, musli. Používajú sa aj pri varení, napríklad pri rybe a mäse a taktiež na pečenie, napríklad do koláčov, báboviek, vianočiek a iné. Sú taktiež výborným alternatívnym prírodným sladidlom.

hrozienka pre zdravie

Ako nakúpiť zdravé sušené hrozienka: 

Ak ste sa rozhodli kúpiť si hrozienka, nezabudnime na prvú podstatnú vec a to je dátum spotreby.

Či sú hrozienka dobré a nie plesnivé, zistíme pohľadom cez obal, preto pri kupovaní sušených hrozienok si kupujme hrozienka v priahľadnom obale.

Aby hrozienka nevyschli, je dobré si ich uložiť do vzduchotesných obalov. Možno ich skladovať aj v chladničke. Nie priamo na slnku, ale niekde, kde sú nižšie teploty.

 

 Sušené hrozienka pre zdravie:

majú detoxikačný účinok – pomáhajú vylučovať odpadové látky z nášho tela, podporujú trávenie, pomáhajú pri zápche.

Taktiež pôsobia proti infekciám, pomáhajú pri anémii, dobre pôsobia na naše kĺby, zuby a kosti. Hrozienka možno považovať za rýchly zdroj energie.

 Čo obsahujú sušené hrozienka:

Hrozienka obsahujú draslík, horčík, vápnik, zinok, bór, železo.

Z vitamínov sú to napríklad vitamíny A , C a E.

Sušené hrozienka obsahujú  fytonutrienty , čo sú účinné antioxidanty rastlinného pôvodu, ktoré môžu znížiť riziko niektorých ochorení spojených so starnutím.

Obsahujú aj inulín,  zdroj živín pre priaznivú črevnú bakteriálnu mikroflóru a vytvára tým vhodné podmienky pre zdravý rast buniek hrubého čreva , preventívne pôsobí proti nádorovým ochoreniam .

Hrozienka i napriek tomu že sú sladké a lepia sa na zuby, neškodia im, ale prospievajú. Hrozienka obsahujú fytochemikálie (antioxidant rastlinného pôvodu) ,  ktoré podľa laboratórnych testov spomaľuje a zastavuje rast dvoch druhov baktérií, ktoré sa nachádzajú  v ústach : Streptococcus mutans , ( ten spôsobuje zubný kaz) Porphyromonas gingivalis ( vyvolávajúce ochorenie ďasien ). Fytocheminkálie zabraňujú zachytávaniu baktérií na povrchu zubov a  tvorbe zubného plaku.

 

Nutričné hodnoty sušených hrozienok na 10 g:

Energia: 125,2 kJ
Kalórie: 29,92 kcal
Bielkoviny: 0,310 g
Sacharidy: 7,92 g
Z toho cukry: 5,92 g
Tuky: 0,050 g
Vláknina: 0,483 g
Sodík: 0,001 g

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Prečo konzumovať sušené ovocie ?

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 × = osem