Sušené hrozienka sú sladkou a zároveň zdravou pochutinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Nie len, že dobre pôsobia na zuby a zabraňujú tvorbe plaku ale majú aj detoxikačný účinok. Viac v nasledujúcom článku.
Sušené hrozienka v minulosti:
Prvé zmienky o sušených plodoch sú staré približne 4000 rokov. Hrozienka boli obľúbenou pochúťkou v starovekej Perzii, Mezopotámii, Egypte, Grécku a Ríme. Pravdepodobne vplyvom suchých a teplých období ľudia hrozno uschli a prišli na to, že je to zdravá pochúťka.
Čo sú to sušené hrozienka
Sušené hrozienka sú vlastne sušené plody vínnej révy, vyrábaných iba z veľmi sladkého hrozna.
Pestujú sa najmä v krajinách s teplou klímou okolo Stredozemného mora. Vyvážajú sa najmä v USA, Austrálii, Novom Zélande, v Juhoafrickej republike, Argentíne, Čile, Kalifornii…..
Sušenie hrozienok
Hrozienka sa sušia na priamom slnku, alebo vplyvom horúceho vzduchu a nakoniec ošetrených oxidom siričitým, čo zabráni oxidácii plodov a predčasnej strate farby. Pri tom by si mali dávať pozor najmä alergici, preto sa doporučuje hrozienka pred konzumovaním prepláchnuť v horúcej vode alebo kupovať tie, ktoré neboli nijak chemicky ošetrené, t.j. v bio kvalite.
Druhy hrozienok:
Podľa farieb: čierne, hnedé, červené, žlté, zelené
Podľa veľkostí
S kôstkami a bez kôstok
Najznámejšie sú: Sultánky, Malaga, Korintky.
Konzumácia sušených hrozienok:
Dobré je, ak si pred konzumáciou hrozienka namočíte na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnaním sa nariedi obsah cukrov a celkovej energie.
Sušené hrozienka sa dajú jesť samostatne, no môžeme si nimi dochutiť vločky, nákypy, musli. Používajú sa aj pri varení, napríklad pri rybe a mäse a taktiež na pečenie, napríklad do koláčov, báboviek, vianočiek a iné. Sú taktiež výborným alternatívnym prírodným sladidlom.
Ako nakúpiť zdravé sušené hrozienka:
Ak ste sa rozhodli kúpiť si hrozienka, nezabudnime na prvú podstatnú vec a to je dátum spotreby.
Či sú hrozienka dobré a nie plesnivé, zistíme pohľadom cez obal, preto pri kupovaní sušených hrozienok si kupujme hrozienka v priahľadnom obale.
Aby hrozienka nevyschli, je dobré si ich uložiť do vzduchotesných obalov. Možno ich skladovať aj v chladničke. Nie priamo na slnku, ale niekde, kde sú nižšie teploty.
Sušené hrozienka pre zdravie:
majú detoxikačný účinok – pomáhajú vylučovať odpadové látky z nášho tela, podporujú trávenie, pomáhajú pri zápche.
Taktiež pôsobia proti infekciám, pomáhajú pri anémii, dobre pôsobia na naše kĺby, zuby a kosti. Hrozienka možno považovať za rýchly zdroj energie.
Čo obsahujú sušené hrozienka:
Hrozienka obsahujú draslík, horčík, vápnik, zinok, bór, železo.
Z vitamínov sú to napríklad vitamíny A , C a E.
Sušené hrozienka obsahujú fytonutrienty , čo sú účinné antioxidanty rastlinného pôvodu, ktoré môžu znížiť riziko niektorých ochorení spojených so starnutím.
Obsahujú aj inulín, zdroj živín pre priaznivú črevnú bakteriálnu mikroflóru a vytvára tým vhodné podmienky pre zdravý rast buniek hrubého čreva , preventívne pôsobí proti nádorovým ochoreniam .
Hrozienka i napriek tomu že sú sladké a lepia sa na zuby, neškodia im, ale prospievajú. Hrozienka obsahujú fytochemikálie (antioxidant rastlinného pôvodu) , ktoré podľa laboratórnych testov spomaľuje a zastavuje rast dvoch druhov baktérií, ktoré sa nachádzajú v ústach : Streptococcus mutans , ( ten spôsobuje zubný kaz) Porphyromonas gingivalis ( vyvolávajúce ochorenie ďasien ). Fytocheminkálie zabraňujú zachytávaniu baktérií na povrchu zubov a tvorbe zubného plaku.
Nutričné hodnoty sušených hrozienok na 10 g:
Energia: 125,2 kJ
Kalórie: 29,92 kcal
Bielkoviny: 0,310 g
Sacharidy: 7,92 g
Z toho cukry: 5,92 g
Tuky: 0,050 g
Vláknina: 0,483 g
Sodík: 0,001 g
Mohlo by Vás zaujímať:
Prečo konzumovať sušené ovocie ?