Prečo konzumovať sušené ovocie ?

Prečo konzumovať sušené ovocie ?
5 (100%) 1 vote

sušené ovocieČlánku sú spomenuté výhody sušeného ovocia prečo ho konzumovať a ako vplýva na náš organizmus.

Hlavný dôvod prečo konzumovať takúto stravu je jej nutričná hodnota, ktorá ostane zachovalá. Ak chcete zachovať v ovocí čo najviac vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje v normálnom stave, tak je sušenie zrejme najlepší spôsob uskladnenia. Samozrejme chuť ostáva stále výborná, v niektorých prípadoch aj lepšia.

Pozrieť sušené ovocie v obchode

 

Okrem vitamínov a minerálov je to bohatý zdroj vlákniny , vláknina je dôležitá pretože čistí naše telo , pomáha k tráveniu aj v zimných mesiacoch.  Ak  zimných mesiacoch prevládajú mäsové jedlá tak na jar sa odporúča jarná očista. Mäso totiž zanáša črevá (ak jeho príliš) a  neobsahuje vlákninu. To je častý dôvod rakoviny a podobne zlých chorôb.

sušené ovocieSušené plody záhradky sú dobrá prevencia proti rakovine  napríklad sušené datle, figy, hrozienka alebo slivky sú tiež účinné v boji s ochorením srdca, obezitou či cukrovkou

vysoká koncentrácia ovocných cukrov  je aj výhoda aj nevýhoda oproti čerstvým plodom. Ak sa snažíme schudnúť, tak to rozhodne neprispeje k schudnutiu. Ale ak budeme sušené ovocie konzumovať rozumnej miere, tak výsledky môžu byť ešte lepšie. Navyše takáto strava je pestrejšia a budeme cítiť lepšie. A práve sacharidy, minerály a vitamíny sú v takto upravenom ovocí až vo štvornásobnej miere.

Nutno podotknúť ohľadom sacharidov, sušené ovocie nie je také veľké zlo ako napríklad biely rafinovaný cukor , čokolády, cukrovinky a podobne pretože obsahuje vlákninu a tá  znižuje glykemický index

kompoty a mrazená ovocná strava sa nevyrovnájú  sušenému ovociu. Osobne mám kompoty pre zdravieradšej kompóty ako mrazenú stravu aj keď mrazený hrášok mi tiež chutí. Zaváraním a mrazením sa vytrácajú minerály a vitamíny a mení chuť. Sušené ovocie zachováva tieto prvky a je bohatým zdrojom týchto látok počas zimných mesiacov.

Druhy ovocia ktoré sa dá sušiť sú naozaj pestré napríklad  ananás, banány, goji, brusnice, marhule,slivky,višne,hrozienka,papaya,machovka peruánska – physalis,moruše, melóny, jablká.

cena sušeného ovocia je trošku vyššia,  pretože zahŕňa náklady na sušenie oproti normálnemu ovociu. Ak to vezmem z pohľadu, že miesto sladkostí si nakúpim sušené ovocie, tak je cena nízka a navyše som kúpila niečo zdravé.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


5 + = deväť