Opäť som sem zavítala na biostravu, aby som sa s vami podelila o jeden recept vhodný ako pre deti tak aj pre dospelých. Musím sa priznať, že v tejto kombinácii som skúšala recept po prvý krát a podarilo sa.
Týmto receptom určite potešíte aj tých, ktorý preferujú zdravšie stravovanie, teda až na vysmážanie fašírok, ale tie môžte kľudne dať piecť do pekáča a do trúby. Ja som použila fritézu, no nakoľko mám dvojročného drobca, vysmážam minimálne ( dva krát do týždňa ) no ale povedzme si na rovinu, čo v dnešnej dobe je zdravé…
Na prípravu receptu budeme potrebovať ( cca 3 porcie )
Na Fašírky:
400-500 gramov mletého mäska – ja som použila hovädzie
cca 5 dkg syra
1 vajce
smotana na varenie alebo mlieko ( za malý štamperlíček )
2 polievkové lyžice strúhanky
3 polievkové lyžice špaldovej múky ( hocijakej )
štipka majoránky
štipka korenia
soľ
olej
strúhanka na obaľovanie
Na sviečkovú:
1/2 menšej cibule
kúsok zeleru
1 väčšia mrkva
1 bobkový list
soľ
voda
1 väčší zemiak
1 dcl smotany ( viac – menej podľa potreby )
ocot
cukor – 1 PL
Postup na prípravu receptu:
Najskôr som začala so sviečkovou. Očistím si zeler, mrkvu a cibuľu. Pokiaľ máte tlakový hrniec, je to fantastická vec, pretože vám varenie ušetrí veľa času a v neposlednom rade aj energie. Pridala som bobkový list a vodu a varila som po stíšení plameňa cca 5-7 minútiek…
Potom som odstavila zo sporáka, nechala tlakový hrniec “ vyfučať “ a pridala zemiak pokrájaný na kocky a soľ…. Varila ďalších cca 6 minútiek po stíšení plameňa- zakryté opäť v hrnci…
Odstavila zo sporáka, nechala vyfučať a potom som všetko poriadne vymixovala. Samozrejme predtým som vybrala bobkový list…
Pridala som smotanu, ocot a cukor, pomiešala a hotovo…
Medzitým, kým sa nám zeleninka varila v tlakáči, pripravila som si fašírky, ktoré som spravila nasledovne: všetky ingrediencie potrebné na fašírky som zmiešala, pridala nastrúhaný syr.
Vysmážala vo fritéze, ale ako som spomínala, môžte fašírky piecť v trúbe s papierom na pečenie.
Fašírky som nechala odkvapkať a dala do hrnca so sviečkovou, aby neoschli….Vyjde Vám cca o 5 kusov viac ako je tanieri, len tie cestou odišli do bruška 🙂
Podávame s cestovinkami, s knedľou alebo so zemiakmi, no nám to chutilo aj bez prílohy :-).
Samozrejme ozdobíme podľa fantázie, no keďže táto porcia išla drobcovi, nezdobila som nič, iba som nechala všetko “ prírodné „.
Takýchto receptov je veľa, čo sa týka sviečkovej a fašírok, no recept sem pridávam na inšpiráciu, čo môžete variť deťom, alebo ak vám dochádza fantázia čo dnes na obed, vyskúšajte tento recept a budem rada ak mi necháte koment či sa vám recept páčil alebo dáte like.
No a na záver Vám už len zaželám dobrú chuť priatelia!