Veľká Noc sa nám pomaly ale isto blíži a tak už dopredu rozmýšľam, čo tým mojim šibačom upečiem. Chcela som spraviť nejaký sladký koláčik, aby bol zdravý ale zároveň aj chutný. Bádala som po internete, aby som sa nechala inšpirovať receptom a podarilo sa 🙂 Vznikol výborný Veľkonočný koláčik, do ktorého nešla ani štipka múky.
O tom, že tvaroh je potrebný nie len pre naše zdravie ale napríklad ja pre chudnutie, si môžete prečítať v článku: BIELKOVINY V TVAROHU POTREBNÉ AJ PRE CHUDNUTIE
Ako som už v úvode spomínala, tento recept som našla na internete, avšak troška som ho pozmenila podľa seba. Tak či onak, ak si chcete niečo chutné pripraviť, hľadáte inšpiráciu v podobe receptov, tak som to aj ja spravila i po tento raz a vyšiel podľa mojich predstáv.
A keďže teraz nie je sezóna ovocia, rozhodla som sa použiť zavárané ovocie a to konkrétne jahody. No Vy ak máte možnosť, použite čerstvé ovocie. Vynikajúcim ovocím je určite lesná zmes, ktorá dodá kontrast chuti kyselkavá a sladká chuť a tú ja zbožňujem 🙂
Taktiež treba myslieť na to, že koláčik je vhodné pripraviť pár hodín pre konzumáciou, pretože teplý nie je taký chutný. Najlepšie je pripraviť ho večer, nechať vychladnúť, dať do chladničky a až potom sa môže papať.
Čo je veľkou výhodou v tomto recepte je určite to, že nejde do cesta žiadna múka a koláčik nie je ťažký ale vďaka tvarohu je sýty.
Takže teraz k ingredienciám:
Na prípravu tvarohového koláčika bez múky budeme potrebovať:
5 polievkových lyžíc práškového cukru ( možno použiť aj iné sladidlo )
5 polievkových lyžíc kyslej smotany
500 gramov bieleho jemného tvarohu
1 vanilkový puding v prášku
3 vajcia
2 polievkové lyžice kakaa
jahody alebo iné ovocie
Postup na prípravu Veľkonočného dezertu
Najskôr si vymiešame 500 gramov tvarohu, 1 vanilkový puding v prášku ( ja používam Dr.Oetker ), 5 polievkových lyžíc kyslej smotany a 5 polievkových lyžíc práškového cukru.
Po vymiešaní pridávame vajíčka. Avšak vajíčko je potrebné pridávať po jednom, a vždy treba cesto po každom pridaní vajíčka poriadne rozmiešať. Vznikne nám takéto tvarohové cestíčko… treba si však dať pozor, aby ste cesto dlho nemiešali, inak zostane príliš riedke a koláč sa nám nemusí upiecť.
Po vymiešaní cesto rozdelíme na dve časti. Nerozdeľujeme ich na polovice ale na troška väčšiu časť a menšiu. Do menšej časti vmiešame 2 polievkové lyžice kakaa.
Do tortovej formy o priemere 26 cm ( môže byť i menší priemer, avšak väčší už neodporúčam, kvôli hrúbke koláča ), si dáme papier na pečenie a do stredu formy vrstvíme cestá. Začíname najprv svetlým cestom….
a pokračujeme stále až pokým neminieme obe cestá…
Nakoniec poukladáme jahody a dáme piecť do predhriatej trúby približne na 20 minút na 170 stupňov celzia..
Po 20 minútach teplotu znížime na 150 stupňov Celzia a pečieme ešte ďalších približne 25 až 30 minút.
Upečený koláč vyberieme z tortovej formy a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí si môžeme koláčik nakrájať. Najlepšie je koláčik skladovať v chladničke a papať ho za studena. Vtedy je veľmi chutný. Dobrú chuť 🙂