Zdravý šalát, ktorý je vhodný ako predjedlo alebo zdravá ľahká večera. Recept Vám zaberie 30 minút času a je určený pre 4 osoby. Skvelý šalát pre všetkých vyznávačov zdravého životného štýlu a taktiež aj pre ľudí, ktorí chcú schudnúť.
Na prípravu šalátu budete potrebovať:
420 gramov očistenej zelenej fazuľky
za menšiu hrsť posekanej petržlenovej vňate
2 lyžičky dúšky citrónovej
130 gramov rukoly
1 – 2 polievkové lyžice olivového oleja
konzerva artičokových srdiečok ( 400 gramov )
15 kusov čiernych vykôstkovaných olív pokrájaných na polovice
130 gramov cherry paradajok
3 polievkové lyžice posekanej trebuľky
5 plátkov parmskej šunky
na dochutenie: morská soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Do hrnca si dáme vodu a soľ. Keď začne voda vrieť, blanšírujeme v ňom fazuľku po dobu cca 6 minút. Po 6 minútach fazuľku vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a následne necháme odkvapkať a dáme do misky, kde budeme robiť šalát.
Fazuľku jemne osolíme, dochutíme mletým čiernym korením, pridáme polovicu petržlenovej vňate, dúšky citrónovej a fenikla.
Takúto šalátovú zmes pokvapkáme olivovým olejom a dobre premiešame.
Príprava dressingu: zmiešame 5 lyžíc olivového oleja, 1 a 1/2 lyžice balzamového octu, pol strúčika cesnaku, dochutíme soľou, korením a dobre premiešame.
Na fazuľku v mise nasypeme polovicu artičokov, rukoly, šunky, olív a paradajky. Jemne šalát premiešame a pridáme polovicu dressingu.
Pomaly primiešame ďalšiu polovicu ingrediencií ( okrem trebuľky ) a zvyšný dressing.
Premiešame, posypeme trebuľkou a podávame. Dobrú chuť 🙂
Trebuľka
– pomáha detoxikovať pečeň a obličky, zlepšuje trávenie a pamäť, vhodná na elimináciu pocitov jarnej únavy, podporuje chuť do jedla, pomáha pri tráviacich ťažkostiach i problémoch s močovým mechúrom. Patrí do kategórie diuretík a bylín, ktoré sú čističmi krvi a pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Pozor pri zbere trebuľky na jej podobu s jedovatými rastlinami. Trebuľku si môžete dopestovať ak doma v kvetináči.
DOMÁCA MARINÁDA Z POMARANČA A BAZALKY