Zapekaná cukina s parmezánom. Rýchly, zdravý recept v podobe zapekanej cukiny. Vhodné na obed aj ako ľahkú večeru.
Na zapekanú cukinu budeme potrebovať:
3 cukiny strednej veľkosti
2 prúžky slaniny
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
2 paradajky
2 šálky kukurice ( jadierka )
2 malé cukiny
parmezán
na dochutenie: morská soľ a korenie
troška masla
Postup: Cuketu, ktorú sme si opláchli pod tečúcou vodou varíme v šupke prekrojené pozdĺžne na polovicu v mierne osolenej vode približne 3 minúty, pokým trocha nezmäkne.
Po uvarení cuketu z vody vyberieme a necháme ochladnúť.
Pomocou malej lyžičky vydlabené mierne uvarené vnútro cukety a odložíme si ho bokom.
2 menšie cukety si očistíme a pokrájame na menšie kocky. Na panvice, do ktorej sme pridali trocha masla si ju jemne predhrejeme. Pridáme nakrájanú slaninku a miešame približne 5 minút. Odložíme si ju nabok.
Polovičku cibule, ktorú sme nakrájali nadrobno smažíme na miernom ohni do sklovita. Pridáme vydlabané vnútro cuketu spolu s cuketou, ktorú sme si nakrájali na menšie kocky, prelisovaný strúčik cesnaku, paradajky a kukuricu.
Povaríme približne 5 minút. Nezabudnite miešať. Pridáme slaninku, ktorú sme si odložili bokom a naplníme do cuketových “ lodičiek “ odkiaľ sme vydlabávali vnútro cukety. Posypeme parmezánom.
Cuketové lodičky pečieme na 200 stupňoch Celzia na jemne vymastenom pekáči, pokým parmezán nezozlatne.
Podávame posypané jarnou cibuľkou alebo pažítkou.
Dobrú chuť 🙂
Pestovanie cuketiek
Ak máte rady cuketky, je najvyšší čas venovať sa ich sadeniu. Sú nenáročné na pestovanie, jediné čo potrebuje cuketa pre svoj rast je polievanie, slnečné miesto a dobrá pôda.
Z jednej rastliny narastie až niekoľko cukiet a to myslím si, že sa vám veľmi oplatí, už len z hľadiska toho, že vypestovaná cuketa na záhradke je tou najtravšou alternatívou ako si ju kúpiť niekde v obchode.
Podobne ako uhorky, tak cukety sa dosť rozrastajú, preto je potrebné im nechať dostatok miesta pre rast.
Žať prvé plody môžeme koncom júna až začiatkom júla, v závislosti od podmienok, rastlina plodí v priebehu celého leta.
Cuketky, ktoré sú ešte mladé, majú výraznejšiu chuť a často aj vyšší obsah prospešných látok a dajú sa konzumovať aj so šupkou. Staršie veľké plody nájdu tiež široké uplatnenie v kuchyni, ich šupka však často tvrdne a stáva sa ťažko jedlými, preto je potrebné ju olúpať.
Cuketa pre chudnutie
Cukety obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny. Cukety sa výborne hodia na chudnutie, obsahujú veľa vody, málo kalórií, a vďaka tomu, že sa dá cuketa pripravovať na viacero spôsobov – polievky, varneie, pečenie, dusenie a podobne, môžme si z nej pripraviť chutný pokrm každý deň. Takže ak sa snažíte udržať si svoju líniu, horsa na cukiny 🙂