Zapekaná cukina s parmezánom a pestovanie cukiny

cuketa pre zdravie receptyZapekaná cukina s parmezánom. Rýchly, zdravý recept v podobe zapekanej cukiny. Vhodné na obed aj ako ľahkú večeru.

Na zapekanú cukinu budeme potrebovať:

3 cukiny strednej veľkosti
2 prúžky slaniny
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
2 paradajky
2 šálky kukurice ( jadierka )
2 malé cukiny
parmezán
na dochutenie: morská soľ a korenie

troška masla

Postup: Cuketu, ktorú sme si opláchli pod tečúcou vodou varíme v šupke prekrojené pozdĺžne na polovicu v mierne osolenej vode približne 3 minúty, pokým trocha nezmäkne.

Po uvarení  cuketu z vody vyberieme a necháme ochladnúť.

Pomocou malej lyžičky vydlabené mierne uvarené vnútro cukety a odložíme si ho bokom.

2 menšie cukety si očistíme a pokrájame na menšie kocky. Na panvice, do ktorej sme pridali trocha masla si ju jemne predhrejeme. Pridáme nakrájanú slaninku a miešame približne 5 minút. Odložíme si ju nabok.

Polovičku cibule, ktorú sme nakrájali nadrobno smažíme na miernom ohni do sklovita. Pridáme vydlabané vnútro cuketu spolu s cuketou, ktorú sme si nakrájali na menšie kocky, prelisovaný strúčik cesnaku, paradajky a kukuricu.

Povaríme približne 5 minút. Nezabudnite miešať. Pridáme slaninku, ktorú sme si odložili bokom a naplníme do cuketových “ lodičiek “ odkiaľ sme vydlabávali vnútro cukety. Posypeme parmezánom.

Cuketové lodičky pečieme na 200 stupňoch Celzia na jemne vymastenom pekáči, pokým parmezán nezozlatne.

Podávame posypané jarnou cibuľkou alebo pažítkou.

Dobrú chuť 🙂

cuketa pre zdravie recepty

Pestovanie cuketiek

Ak máte rady cuketky, je najvyšší čas venovať sa ich sadeniu. Sú nenáročné na pestovanie, jediné čo potrebuje cuketa pre svoj rast je polievanie, slnečné miesto a dobrá pôda.

Z jednej rastliny narastie až niekoľko cukiet a to myslím si, že sa vám veľmi oplatí, už len z hľadiska toho, že vypestovaná cuketa na záhradke je tou najtravšou alternatívou ako si ju kúpiť niekde v obchode.
Podobne ako uhorky, tak cukety sa dosť rozrastajú, preto je potrebné im nechať dostatok miesta pre rast.
Žať prvé plody môžeme koncom júna až začiatkom júla, v závislosti od podmienok, rastlina plodí v priebehu celého leta.
Cuketky, ktoré sú ešte mladé, majú výraznejšiu chuť a často aj vyšší obsah prospešných látok a dajú sa konzumovať aj so šupkou. Staršie veľké plody nájdu tiež široké uplatnenie v kuchyni, ich šupka však často tvrdne a stáva sa ťažko jedlými, preto je potrebné ju olúpať.

 

Cuketa pre chudnutie

Cukety obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny. Cukety sa výborne hodia na chudnutie, obsahujú veľa vody, málo kalórií, a vďaka tomu, že sa dá cuketa pripravovať na viacero spôsobov – polievky, varneie, pečenie, dusenie a podobne, môžme si z nej pripraviť chutný pokrm každý deň. Takže ak sa snažíte udržať si svoju líniu, horsa na cukiny 🙂

AKO ZELENÝ JAČMEN ZAŽENIE ÚNAVU ?

ARAŠIDY PRE NAŠE ZDRAVIE

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


dve − 1 =