Chcela som po prvý krát niečo upiecť zo pšena. Dlho som hľadala na internete vhodný recept, ale potom som sa rozhodla pre improvizáciu jedného receptu, čo som našla na internete a bol fantastický. Super na tomto koláčiku je, že obsahuje iba málo cukru a ani štipku múky.
Na prípravu zdravého pšeničného koláčika bez pridania múky budeme potrebovať:
Pšenové cesto:
180 g pšena
1 – 1,5 dcl slivkovej šťavy zo sterilizovaného kompótu ( možno nahradiť aj čistou vodou )
0,7 dcl zaváraninového marhuľového kompótu
troška masla cca 25 g
2 PL hnedého cukru
3 žĺtka
90 g várovej čokolády
Bielkové cesto:
3 bielka
2 PL hnedého cukru
3 PL strúhaného kokosu
Postup na prípravu zdravého pšeničného koláčika bez pridania múky:
Najskôr si pripravíme pšeno. 180 g pšena som si dala do sitka, v ktorom bežne oplachujem slíže. Najprv som pšeno prepláchla horúcou varenou vodou z kanvice, potom so studenou vodou a opäť horúcou vodou. Je potrebné pšeno dobre prepláchnuť, podobne ako ryžu, inak zostane horké.
Potom som si opláchnuté pšeno dala do hrnčeka
Pridala som šťavu zo slivkového kompótu. Pokiaľ práve nemáte načatý kompót nevadi, možno použiť vodu alebo džús nejakej inek chuti. Taktiež som pridala celú šťavu z marhuľového kompótu.
Pšeno som nechala približne 15 – 20 minút variť na miernom ohni, pokiaľ nevsiakne tekutinu. Pšeno som odstavila a pridala kúsok masla. Tých 25 g som dala od oka. Premiešala a chvíľku nechala vychladnúť.
Medzi tým som si nakrájala ovocie – zavárané marhule a odložila ich bokom.
Taktiež si nakrájame aj 90 g horkej čokolády na malé časti.
Do misky si pridáme 3 žĺtka a vymiešame s 2 PL hnedého cukru.
Pridáme troška vychladnuté varené pšeno do žĺtkovej zmesi a pomiešame.
Pridáme nakrájané ovocie – marhule, ktoré sme si odložili bokom a opäť poriadne vymiešame.
Takto hotové cesto dáme do maslom vymastenej tortovej formy ( o priemere cca 26 cm ) a uhladíme.
Pridáme polámané kúsky čokolády, ktoré mierne nastrkujeme do cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 20 minút cca 180 – 195 stupňov Celzia.
Medzi pečením pšena si pripravíme sneh z bielkov a pridáme do nich 3 PL kokosu a 2 PL hnedého cukru.
Keď sa nám zdá, že koláč už je z polovice upečený, natrieme ho bielkovou zmesou a dáme ešte dopiecť. ( Mne sa troška sneh nepodaril, lebo som ho dlhšie nechala odležať a zrejme sa mi tým „zrazil „ale po dopečení bol dobrý ).
Koláčik necháme dopiecť, treba však sledovať aby neprihorel., preto ani čas dopečenia neudávam.
Upečený koláčik necháme trocha vychladnúť.
Tortovú formu opatrne odstránime, pretože teplý koláč sa rozsýpa.
No a už len šup na degustovanie 🙂
Koláčik sa môže podávať v teplom ale i v studenom stave. Dobrú chuť 🙂
Pšeno je veľmi zdravé. O jeho účinkoch si môžte prečítať v tomto článku:
Pšeno – bezlepková potravina pre zdravie