Zdravý pšenový koláčik bez pridania múky – fotopostup

koláč bez múky biostravaChcela som po prvý krát niečo upiecť zo pšena. Dlho som hľadala na internete vhodný recept, ale potom som sa rozhodla pre improvizáciu jedného receptu, čo som našla na internete a bol fantastický. Super na tomto koláčiku je, že obsahuje iba málo cukru a ani štipku múky.

Na prípravu zdravého pšeničného koláčika bez pridania múky budeme potrebovať:

Pšenové cesto:

180 g pšena

1 – 1,5 dcl slivkovej šťavy zo sterilizovaného kompótu ( možno nahradiť aj čistou vodou )

0,7 dcl zaváraninového marhuľového kompótu

troška masla cca 25 g

2 PL hnedého cukru

3 žĺtka

90 g várovej čokolády

 

Bielkové cesto: 

3 bielka

2 PL hnedého cukru

3 PL strúhaného kokosu

 

Postup na  prípravu zdravého pšeničného koláčika bez pridania múky:

Najskôr si pripravíme pšeno. 180 g pšena som si dala do sitka, v ktorom bežne oplachujem slíže. Najprv som pšeno prepláchla  horúcou varenou vodou z kanvice, potom so studenou vodou a opäť horúcou vodou. Je potrebné pšeno dobre prepláchnuť, podobne ako ryžu, inak zostane horké.

SAMSUNG

 

Potom som si opláchnuté pšeno dala do hrnčeka

varené pšeno biostrava recept

 

 

 

Pridala som šťavu zo slivkového kompótu. Pokiaľ práve nemáte načatý kompót nevadi, možno použiť vodu alebo džús nejakej inek chuti. Taktiež som pridala celú šťavu z marhuľového kompótu.

recept pšeno biostrava

 

 

 

Pšeno som nechala približne 15 – 20 minút variť na miernom ohni, pokiaľ nevsiakne tekutinu. Pšeno som odstavila a pridala kúsok masla. Tých 25 g som dala od oka. Premiešala a chvíľku nechala vychladnúť.

biostrava fotopostup pšeno

 

 

 

Medzi tým som si nakrájala ovocie – zavárané marhule a odložila ich bokom.

fotopostup zdravé bio jedlo

 

 

Taktiež si nakrájame aj 90 g horkej čokolády na malé časti.

čokoládový zdravý recept

 

 

Do misky si pridáme 3 žĺtka a vymiešame s 2 PL hnedého cukru.

zdravý koláč zo pšena

Pridáme troška vychladnuté varené pšeno do žĺtkovej zmesi a pomiešame.

pšenový koláč zdravý

 

Pridáme nakrájané ovocie – marhule, ktoré sme si odložili bokom a opäť poriadne vymiešame.

SAMSUNG

 

Takto hotové cesto dáme do maslom vymastenej tortovej formy ( o priemere cca 26 cm ) a uhladíme.

pšeno na sladko biostrava

Pridáme polámané kúsky čokolády, ktoré mierne nastrkujeme do cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 20 minút cca 180 – 195 stupňov Celzia.

 

Medzi pečením pšena  si pripravíme sneh z bielkov a pridáme do nich 3 PL kokosu a 2 PL hnedého cukru.SAMSUNG

 

Keď sa nám zdá, že koláč už je z polovice upečený, natrieme ho bielkovou zmesou a dáme ešte dopiecť. ( Mne sa troška sneh nepodaril, lebo som ho dlhšie nechala odležať a zrejme sa mi tým „zrazil „ale po dopečení bol dobrý ).pšeno -koláč biostrava

 

Koláčik necháme dopiecť, treba však sledovať aby neprihorel., preto ani čas dopečenia neudávam.

pečenie bio koláča

 

 

 

Upečený koláčik necháme trocha vychladnúť.

zdravé bio recepty

 

Tortovú formu opatrne odstránime, pretože teplý koláč sa rozsýpa.

zdravý kolác biostrava

 

No a už len šup na degustovanie 🙂

korpus zo pšena

 

Koláčik sa môže podávať v teplom ale i v studenom stave. Dobrú chuť 🙂

koláč bez múky biostrava

 

 

Pšeno je veľmi zdravé. O jeho účinkoch si môžte prečítať v tomto článku: 

Pšeno – bezlepková potravina pre zdravie

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


3 × = dvanásť