Jedálniček pre tehotné ženy

tehotné ženy biostravaKaždá z nás túžime po zdravom dieťatku. Ak sa väčšiny žien spýtame, chceš mať chlapčeka alebo dievčatko? Zväčša odpoveď znie: mne je to jedno, hlavne nech je to zdravé…. Preto sa snažíme dopriať nášmu bábätku potrebné živiny pre vývoj už v našom brušku. Ako by sme sa mali stravovať a naopak akým potravinám sa vyhnúť si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Potraviny, ktoré sú vhodné konzumovať v tehotenstve:

rybí tuk obsahuje dôležité a zdraviu prospešné omega-3 nenasýtené kyseliny, ktoré ľudské telo samo nevie vyrobiť, a preto ich prijíma prostredníctvom potravín alebo potravinových doplnkov

arašidy toto je potravina ktorá je v obmedzenom množstve zdraviu prospešná a vhodná dokonca aj pri chudnutí, pri nadmernej konzumácii sa už stávajú nezdravé resp spôsobujú priberanie. Odporučaná dávka je 10 kúskov.arašidy v tehotenstve

mliečne výrobky , ktoré sú kyslomliečne (obsahujú baktérie ktoré pomáhajú tráviť), sú to okrem jogurtov hlavne jogurtové nápoje a kefír, acidofilné mlieko alebo cmar. Nekupujte  v tehotenstve jogurty s prídavkom umelých sladidiel (bývajú označené light), umelé sladidlo je pre tehotné ženy zlé! Treba sa mu vyhnúť aj iných potravinách.

ovocie a zeleninu tieto potraviny by mali tvoriť väčšinu vášho jedálničku, nájdite si obchod so zdravím ovocím aj zeleninou.Obsah ovocia a zeleniny by mal v jedálničku tehnotnej ženy tvoriť 60%.

semienka dobré sú konopné semienka, obsahujú látky pre zdravý vývoj plodu. Ľanové semienka sú zasa vhodné na lepšiu priechodnosť pôrodných ciest.

kyslá zelenina , ktorá obsahuje vitamín K2 nevyhnutný pre správne nasmerovanie vápnika do kostí. Dobrá je kyslá kapusta no však iba také množstvo ktoré vám nespôsobí tráviace problémy.

strava pre tehotné biostravaJedálniček pre tehotné by mal byť ľahký, zdravý, svieži a s pestrým zložením. Mnohé ženy vo svojom živote ani príliš nezaujímalo, či sa zdravujú správne, alebo im je jedno, či si dajú na raňajky klobásku s cibuľou a po nich si utekali zapáliť cigaretu.

Avšak v tenotenstve (najlepšie pred tehotenstvom) by mali myslieť hlavne na to, že neživia iba seba, ale majú v sebe malého človiečika, ktorý potrebuje čerpať živiny z potravín matky, ktorá ich prijíma aj za svoje dieťatko.

 

Čomu by sa mali  ženy v tehotenstve vyhýbať:

sushi, morské ryby, pangasius, ktoré obsahujú ťažké kovy vrátane ortuti , obmedziť zo svojho jedálnička by ich mali na dve až tri porcie týždenne, hlavne čo sa týka rýb, Ryby sú vo všeobecnosti zdravé no ľudská činnosť na planéte zem spôsobila to že to tak nemusí byť.

fajčeniu, to je sňáď každej mamičke jasné

jedlo v konzerve respektíve konzervačným látkam, tie si preštuduj na etikete

vynechať alkohol a obmedziť kávu

konzumácia pečene pre vysoký príjem vitamínu A, ktorý nie je dobrý pre tehotné. Navyše pečen chovaného zvieratka je filter ktorý zachytí všetky škodlivé látky ktoré mu boli podávané k strave aby rýchlejšie narástlo.

niektoré druhy syra, mäkkým syrom typu  feta, camembert, hermelín a plesňovým syrom

zbytočné užívanie liekov alebo doplnkov v strave, pretože mnohé látky by mohli prechádzať placentou do krvi dieťaťa

umelé sladidlá v malinovkách a nápojoch najlepšia je obyčajná voda.

tepelne neupravené živočíšne potraviny , ako sú za surova pripravované paštéty a iné

 

Kyselina listová v tehotenstve

Prijímanie kyseliny listovej so správnym i nesprávnym užívaním

je nevyhnutná pre správny rozvoj nervovej sústavy dieťaťa . Lekári zväčša odporúčajú užívať kyselinu listovú tri mesiace pred počatím a prvé tri mesiace tehotenstva 0,4 mg kyseliny listovej denne, pretože nie každá tehotná žena ju zvykne v tehotenstve konzumovať vo svojom jedálničku v dostačujúcej miere.tehotné ženy biostrava

Dostatok kyseliny listovej zaistí organizmu dostatočný a pravidelný príjem zelenej listovej zeleniny – má byť jej dostatok poistený ešte príjmom niektorého z doplnkov stravy pre tehotné ženy. Veľká časť kyseliny listovej sa ničí varením. Dostatok kyseliny listovej je zásadný ešte pred počatím, to platí dokonca aj pre mužov.

Štúdia vykonaná na univerzite v Mníchove zistila, že väčšina žien buď začne tieto potravinové doplnky brať veľmi neskoro , alebo ich neberie vôbec. Týka sa to predovšetkým liekov s obsahom kyseliny listovej, jódu a železa, ktoré sú v tehotenstve veľmi dôležité .Najlepšie je všetky vitamíny prijať v normálnej zdravej strave.

Väčšina žien začína sa normálne zdravo stravovať  až po tom, ako zistia, že sú tehotné a podceňujú ich dôležitosť pred počatím dieťatka. Naopak akonáhle žena otehotnie, veľmi často  sa podľa autorov štúdie stáva, že zaradí do svojho jedálnička väčšie dávky vitamínov, ako je potrebné. Myslia si, že čím viac vitamínových doplnkov, tým zdravšie dieťa. Čo vôbec nie je pravda.

Vegetariánstvo verzus tehotenstvo

Ak ste pred otehotnením bola vegetariánka, je najlepšie opäť pridať do svojho jedálnička mäso, pretože v chudom červenom mäse, hydine a rybách sa nachádza najviac železa, ktoré je potrebné na správne krvné zásobenie dieťaťa a prekrvenie placenty.

Podľa výskumu deti matiek, ktoré v tehotenstve užívali prípravky s obsahom rybieho tuku majú lepšiu koordináciu a vykazujú lepšie výsledky v testoch verbálnych schopností a porozumenia.

Ďalšia štúdia ukázala, že ženy, ktoré jedli v tehotenstve arašidy, znižujú významne riziko , že sa u ich dieťaťa v neskoršej dobe rozvinie alergia na tento druh orechov.

Ďalšie rady jedálnička zameraného pre tehotné ženy nájdete v tomto článku: Strava počas tehotenstva

 

údaje na etiketáchEtikety na potravinách pre tehotné

Je preto nutné venovať dostatočnú pozornosť etiketám na potravinách . Z dôvodu možného ohrozenia baktériami, napríklad salmonelózou by sa mali tehotné ženy vyhýbať najmä ustriciam, sushi, údeným rybám…

 

 

Rady pre otehotnenie a zdravý vývoj plodu

Zdravá výživa môže pomôcť, ak chce žena otehotnieť, podporiť vývoj plodu a tým zabezpečiť zdravie mamičky i dieťatka. Najlepšie je, ak nastávajúce mamičky konzumujú zdravé potraviny a žijú zdravým štýlom už pred počatím a počas tehotenstva. Jesť dostatok pestrej zeleniny a ovocia, kvalitných bielkovín, obilnín a tukov.

 

Ak trpí tehotná žena zápchou, je potrebné zvýšiť podiel potravín s vysokým obsahom vlákniny v strave, zvýšiť príjem tekutín a konzumovať menej upravovanej suchej stravy ( krekery a iné ) Treba sa viac pohybovať a samotné zvýšenie príjmu vlákniny bez dostatočného množstva tekutín môže situáciu dokonca aj zhoršiť .

Ranné nevoľnosti je možné zmierniť častejšími menšími porciami jedla.

 

Pri hnačke je najlepším riešením zvýšenie príjmu potravín obsahujúcich vlákninu (pektíny). Pektíny sú v jablkách, banánoch i v ovsených vločkách.

 

 

Pri búšení srdca treba vynechať potraviny, obsahujúce kofeín a ostré jedlá .

 

Mohlo by Vás zaujímať: 

Strava počas tehotenstva

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× 4 = dvadsať štyri