Kuskus – netradičná a zdravá cestovina

Kuskus – netradičná a zdravá cestovina
4.5 (90%) 2 votes

kuskusKuskus alebo cous cous sa považuje za domov severnej Afriky a Blízkeho východu. Má blahodárny a priaznivý vplyv na naše zdravie a preto bol a stále je základnou, veľmi obľúbenou a chutnou potravinou severoafrickej kuchyne. No pre jeho skvelé účinky sa pomaly rozšíril do celého sveta.

Kuskus ako príloha

Z kuskusu si môžme vyrobiť chutnú zdravú a lacnú večeru, ktorá nás príjemne zasýti. Môžme ho podávať k mäsu, k cestovinám, k ryži, zemiakom, ale i ku knedli či iným prílohám.

Príprava kuskusu

Kuskus sa nepripravuje varením, ale zaleje sa vriacou vodou, prikryje sa pokrievkou a nechá sa takých 5 – 10 minút odstáť, pokým kuskus nezmäkne. Na zjemnenie môžme pridať troška masla.

Výroba kuskusu

Kuskus je vlastne jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, z tzv semoliny  ktorá je pre výrobu kuskusu najlepšia. Z nej sa potom robia maličké guličky . Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a čo je najlepšie, že kuskus obsahuje iba malé minimum tuku.kuskus pre zdravie

Obsahuje i antioxidanty , ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami, ničia voľné radikály, predchádza srdcovo – cievnych ochoreniam, rakovine, pomáha detoxikovať organizmus a zlepšuje činnosť čriev. Môžu si ho dopriať i diabetici, ale i ľudia s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.

 

Najlepší je celozrnný

Celozrnný kuskus z hľadiska výživy je najideálnejší a preto je aj drahší. Vyrába sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami a preto obsahuje i viac vitamínov a hlavne vlákninu. Nájdete ho zväčša v biopotravinách ale i vo väčších supermarketoch. Celozrnný kuskus sa doporučuje konzumovať aj pri držaní rôznych redukčných diét.

 Nutričné hodnoty kuskusu:

100 g kuskusu obsahuje:

Energia: 490 kJ

Kalórie: 117,11 kcal

Bielkoviny: 4,5 g

Sacharidy: 22 g

Vápnik: 8 mg

Sodík: 0,005 g

Vláknina: 3 g

Názov článku Kuskus  – netradičná a zdravá cestovina… Netradičná preto, lebo ma zaujalo varenie kuskusu, ktoré sa narozdiel od iných cestovín pripravuje iba zaliatím vody a myslím si, i keď kuskus je rozšírený vo svete, ale nie až na toľko, že ho ľudia zvyknú  používať takmer každý deň v domácnostiach, pritom je veľmi zdravý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


4 + = osem