Šošovica je vynikajúcou strukovinou, ktorá obsahuje veľa rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov a podporuje tvorbu a obnovu krvi. Preto by sme si jej mali dopriať dostatok. Šošovicový guláš neobsahuje mäso a preto si myslím, že je vhodný aj pre vegetariánov.
Na prípravu šošovicového gulášu budeme potrebovať:
500 g sušenej červenej šošovice
3 lyžice olivového oleja
3 mrkvy tiež nakrájané nadrobno
2 zelerové vňatky, jemne nasekané
1 l zeleninového vývaru
3 strúčiky cesnaku, prelisovaného alebo nastrúhaného na jemno
2 x 400 g konzervy nakrájaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 lyžičky sušeného oregana a tymiana
2 bobkové listy
500g špagiet
troška nastrúhaného parmezánu na posypanie šošovicového gulášu
Postup prípravy na šošovicový guláš:
Olej necháme vo veľkom hrnci dobre rozohriať. Pridáme cibuľu, mrkvu, zelerové stonky a prelisovaný cesnak. Varíme na miernom ohni cca 15-20 minút, kým všetko nezmäkne. Pridáme šošovicu, nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, tymián a oregano. Po zovretí necháme ešte variť 40-50 minút, kým šošovica nezmäkne.
Po uvarení naservírujeme do tanierov, pridáme uvarené špagety polámané na menšie časti a navrch nastrúhame syr. Pokojne pridajte do šošovicového gulášu aj troška chilli, ktorá je vhodná pre rýchlejšie spaľovanie tuku. Prajem dobrú chuť 🙂