Olivy patria medzi ovocie. Olivový strom je schopný prežiť v najhorších podmienkach ako je napríklad pôda bez živín, kamenisté svahy, silné vetry, suché dni a iné. Olivový strom má stále zelenú farbu a rastie veľmi pomaly . Potrebuje sedem rokov na to , aby začal produkovať úrodu a dokonca až tridsať rokov, kedy je schopný plnej produkcie.
Zelené, neskôr čierne….
Poznáme dva druhy olív. Sú to čierne a zelené olivy. Ale vedeli ste, že v skutočnosdti medzi nimi je iba malý rozdiel a to v dobe zrenia? Pretože najprv je oliva zelená, ale tým ako zrejú, menia sa ich farby. Zo zelenej je vínovo červená, červenú, potom fialová a nakoniec dostane oliva čiernu farbu. 100 gramov zelených olív priemerne obsahuje 577 kJ a 100 g čiernych olív obsahuje 1469 kJ. Zelené olivy majú výraznejšiu, štipľavejšiu chuť a obsahujú až dvakrát menej tuku než čierne olivy.
Zber olív
Zber olív sa vykonáva ručne, aby sa nepoškodili, alebo pomocou hrablí do sietí, ktoré sa zavesia nižšie nad zemou.
Olivy sa namáčajú do lúhu z hydroxidu sodného podľa zrelosti a veľkosti olív, aby sa predišlo ich horkosti. Potom sa niekoľko dní pláka vo vodnom kúpeli, aby sa lúh vyplavil.
Odlúhované olivy sa naložia a nechajú kvasiť 6 – 12 mesiacov v náleve. Napokon sa skladujú v slabom náleve z octu a oleja, ktoré sa rôzne dochucujú, napríklad syrom, slaninkou, ančovičkou, tuniakom, citrónom , mandľami, syrom, paprikou, krevetami, modrým syrom, mandarínkou, lososom.
Predávajú sa v sáčku, skle a v konzerve. Najnižšiu kvalitu majú olivy, ktoré sú naložené v sáčku, pretože ten ich nedokáže ochrániť pred mechanickým poškodením.
Olivy obsahujú mononenasýtené mastné kyseliny, vitamíny E, A, K, D, polyfenoly a flavonoidy, vlákninu. veľké množstvo antioxidantov.
Účinky olív pre naše telo
Olivy sú dobré pre našu imunitu, spomaľujú proces starnutia a znižujú pravdepodobnosť reumatických chorôb, podporujú priechodnosť ciev,a dobré trávenie. Napriek mastným olivám sa olivy hodia i pre chudnutie. Využitie olív nájdeme i v kozmetike .
Využitie v kuchyni:
Olivy si môžme dať do rôznych zeleninových šalátov, na pizzu, do jednohubiek, predkrmov, hlavných jedál a iné lahodné pochúťky.
Stredomorská kuchyňa, ktorá si zakladá na olivách je označovaná za najzdravšiu kuchyňu.
Odborníci z oblasti výživu tvrdia, že ľudia by denne mali skonzumovať sedem olív. Týchto 7 olív zodpovedá približne 25 gramom a 37 kalóriám. Myslím si, že nie je to až tak nemožné. Avšak veľa ľudí olivy neľúbi. Ja som ich tiež kedysi nemusela. Priznám sa, že mi vôbec nechutili. No po určitom čase som ich opäť vyskúšala a natoľko mi zachutili, že teraz som si ich zaradila do svojho jedálnička medzi zdravé a zároveň chutné potraviny.
Olivy si môžu dopriať vo svojom jedálničku deti, dospievajúci, športovci i ťažko pracujúci ľudia.
Šalát z bazalky s olivami:
Na šalát bazalky s olivami budeme potrebovať:
420 g cherry paradajok
17-20 čiernych olív
210 g jemného kozieho syra
panenský olivový olej
soľ
čierne korenie
vetvičku bazalky
Postup na prípravu šalátu z bazalky s olivami
Najskôr si umyjeme paradajky pod tečúcou vodou. Pokrájame si ich na polovičky a potom aj syr na kocky. Spolu s olivami dáme do misky a dochutíme soľou a korením. Pokropíme olivovým olejom a ozdobíme posekanou bazalkou.