Pestrosť je základ , pretože žiadne jedlo neobsahuje všetky minerály a výživové prvky , preto si naštuduj vhodné kombinácie potravin (o vhodných kombináciach zasa napíšeme v iných článkoch).Pri výbere potravín sa riadim potravinovu pyramídou najviac vyberam s korenovej zeleniny a ovocia, potom chudé mäso a ryžu zemiaky a nakoniec „sprostosti“
Sladkosti a klobásky tie vôbec nekupujem výživová hodnota nezodpovedá cene ak je nejaká párty však neohrnam nos okoštujem ! V „diete“ ak som chcel schudnúť tak som upravila pomer potravín 5 ku 2 s tým, že 5 je váha zeleniny a ovocia. 2 je mäso + ryža.
6 porcií ovocia a zeleniny. Ak plánujem zhodiť na váhe, tak by mala prevládať zelenina napríklad rajčiny paprika , mrkva. Ak by som chcela mať viacej energie tak by malo prevládať ovocie, napríklad jablčka , hrušky,hrozno, Takéto potraviny obsahuje veľa vlákniny ktorá čistý organizmus, Čistý organizmus potom dobre vstrebáva látky napríklad rôzne vitamíny a minerály.Druhá výhoda je že časté jedenie zrýchluje metabolizmus, zlepšuje náladu.
Správne množstvo potravín. ako som už spomenula v predchádzajúcich riadkoch pomer 5:2 je správne množstvo potravin. V diete sa mi osvedčila dlaňová metóda, t.j. jedno jedlo by malo byť tak veľké, koľko sa mi vôjde do obidvoch dlaní. Váha jedla bola okolo 250 gramov , nejem nikdy do plná. To je klúč k rýchlemu tráveniu = k metabolizmu.
Vyberaj jedlá ktoré obsahujú komplexné sacharidy sú to celozrné pečivá, zemiaky ryža. Takéto jedlá sa dobre trávia sú zdrojom energie ktorá sa pri bežnej telesnej aktivite neukladá do tuku. Majú v sebe rôzne vitamíny dobre je ich kombinovať s zeleninou a ovocím. Veľmi dobre zaháňajú pocit hladu.
Rozlišujte tuky
Naučte sa rozlišovať zdravé tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami od tých s nasýtenými mastnými kyselinami napríklad tuk v mäse a pod.
Potraviny obsahujúce tuk nenasýtenými mastnými kyselinami sú napríklad ryby , orechy,mandle ,ľanové semená.
Vymeň sladké nezdravé nápoje za ovocné štavy . Limonády, kofoly obsahuj príliš veľa zbytočných cukrov ktoré sposobujú priberanie no však pre telo sú len malo výživné čo sa týka vitamínov a minerálov , skôr s tela mineraly vysávajú!. Preto je vhodnejšie piť vodu do ktoréj si dám kolečko citronu alebo citrónovú štavu tá ma veľa vitamínu C a podporuje trávenie a chudnutie. Nápoje s cukrami nahraď obyčajnou vodou , alebo džusmi a ovocnými šťavami.
Jeden pohárik vínka neuškodí skor naopak , jedná sa však o množstvo malého pohariku. Vínko pôsobí priazdnivo na spaľovanie kalorií , podporí metabolizmus odbúrava stres , Dobré sú aj ovocné destiláty v malom množstve jeden poldecák raz začas ,netreba denne. Aj alkohol má miesto vo vyváženej strave síce okrajové.
Zdravé jedlo ktoré chutí je k nezaplateniu vo vyvážené strave ho zaraďuj často. Čím viac ti jedlo chutí, tým lepšie sa bude tráviť. Pri chutnejšom jedle telo vylučuje viacej slín, ktoré spôsobujú lepšie trávenie v organizme.
Nečakaj že sa tvoje stravovacie návyky zmenia seknutím meču. Nepovažuj za stratené úsilie, ak porušíš niektoré z týchto rád. Pokračuj ďalej s jedálničkom, ktorý má vyváženú stravu ,aj keď si zjedla niečo čo nieje zdravé napríklad klobásku.
Poradím fintu: ak zješ čokoľvek nezdravé, zajedz to niečím zdravím. Napríklad ak zjem klobásku, dám si k nej veľa zeleniny a zapijem vodu. Minimalizujem tým negatívne účinky.
V žalúdku už nie je 100 g tuku a 20 g sacharidov ale je 120 g a 300 gramov sacharidov so zeleniny telo spozná tento prebytok využije energiu so zeliny (aj klobásky ale menej ako keby si zeleninu nezjedla ) a viac toho vylúči.
Je pre vás tento článok inšpirujúci?