Ak športujete a potrebujete do seba dostať dostatok bielkovín, tak mám pre vás jeden naozaj rýchly recept. Pôvodne bol pripravovaný pre priateľa, ktorý rád športuje a takáto zdravá a ľahká bielkovinová večera mu len určite prospela 🙂 Nie je to nič zložité. Veď posúďte samy 🙂
Na prípravu receptu losos s vajíčkami a so zeleninkou budeme potrebovať pre dve osoby:
2 plátky lososa
korenie na ryby
plátky citróna
olivový olej
morská soľ
voda
4 vajcia uvarené natvrdo
zeleninka
Postup na prípravu:
Postup je veľmi jednoduchý. Ja som kúpila plátky lososa klasicky v obchode zamrznutého a nie je dobré, ak ho dávate pred pečením rozmrazovať.
Z každej strany lososa jemne potrite korením na ryby, osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou ( stačí pár kvapiek ) a dajte na pekáč, kde sme ho pokvapkali olejom ( približne 1 polievková lyžica ) a rozotreli po celom pekáči. Na vymastený pekáč dáme plátky lososa, na každý kúsok dáme plátok citróna, podlejeme trochou vody. Pekáč môžete zakryť alobalom, alebo použite druhý pekáč na prikrytie.
Dáme piecť do vyhriatej rúry približne 190 stupňov Celzia. Pečieme približne 10-12 minút a potom lososa odokryjeme a dopečieme približne ďalších 5-7 minút.
Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo a so zeleninkou.
Dobrú chuť.
Rýchly, jednoduchý recept nielen pre športovcov.
Pár slov o vajciach
Hlavnou zložkou bielka sú bielkoviny, ktoré tvoria asi 10% jeho hmotnosti, zvyšných 90% je voda. Žĺtok je asi z polovice tvorený vodou a zvyšná polovica sú potom tuky (32-37%) a bielkoviny (16%), minerálne látky (1%) a veľmi málo sú zastúpené sacharidy (len 1%).
Vaječné proteíny obsahujú vysoký obsah esenciálnych aminokyselín. Tieto aminokyseliny si nedokáže telo samo vyrobiť a tak je potrebné ich prijímať v strave, napríklad aj v podaní vajec.
Z tukov v žĺtku prevažujú „dobré“ nenasýtené nad „zlými“ nasýtenými a to je pre naše zdravie veľmi dobré.
Omega-3 nenasýtené tuky, ktoré sú zastúpené vo vajíčku, majú blahodárny vplyv na naše zdravie: chráni pred vznikom srdcovo cievnych ochorení, pôsobí protizápalovo a protizrážanlivý, ale všeobecne je ich v našej strave nedostatok.
Koľko vajec môžem zjesť denne?
Vajcia obsahujú veľa cholesterolu, ktorý je dôležitý pre vývoj potencionálneho kurčaťa. Koľko možno zjesť vajec denne závisí od každého človeka. Avšak odporúčané približné množstvo je jeden žĺtok a tri bielky.
Skladovanie vajíčok v chladničke
Vajíčka po zakúpení dávame do chladu (5 – 8 ° C), vždy špičkou dolu. Tipujem, že zväčša každý z nás umiestňuje vajíčka do dverí v chladničke. Avšak to je chyba, pretože dvere chladničky sa považujú za najteplejšie miesto v chladničke a vajíčka by mali byť umiestnené v najchladnejšej časti chladničky. Najlepšie je uskladňovať vajcia v plastových obaloch vo vrchnej a strednej polici. Škrupinu vajec nikdy neumývajte, pokiaľ sa ich nechystáte ihneď spotrebovať, pretože práve na škrupine vajíčka sa nachádza ochranná vrstva, ktorá chráni vajcia pred škodlivými mikroorganizmami, a umývaním túto vrsrvu narúšate.
Losos – prečo je zdravý?
Losos má veľký význam pre naše zdravie, pretože obsahuje 2 omega-3 mastné kyseliny, a to síce – kyselinu eikosapentačnovú (skratka EPA) a kyselinu dokozahexaénovú (skratka DHA) ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, vysoký krvný tlak, pôsobí priaznivo pri chorobách svalovej sústavy, pomáhajú pri dýchacích ťažkostiach (astma) a zlepšujú kožné problémy.
Losos a diéta
Losos sa považuje za najlepšiu rybu ak držíte diétu, pretože spomínané omega-3 mastné kyseliny sú zdraviu veľmi prospešné. A navyše si tento typ tukov telo nevie samo vyrobiť.