Guláš je u nás veľmi obľúbený. Teším sa vždy na leto, keď vonku si môžeme pripraviť pravý kotlíkový guláš. No keďže ešte nie je to pravé obdobie na varenie vonku, gulášik som varila vnútri a tentokrát som sa rozhodla vymeniť mäso za zdravú hlivu a podávať ho troška netradične – s ryžou a šalátom.
Hneď na úvod spomeniem, prečo by sme mali konzumovať hlivu ustricovú.
Hliva je hubou, ktorá obsahuje množstvo vlákniny, látky znižujúce tvorbu cholesterolu, vitamíny, minerály a stopové prvky a pleuran, ktorý posilňuje našu imunitu.
Po hlive ustricovej by mali siahnúť najmä tí ľudia, ktorí sú neustále unavení, trpia bolesťami kĺbov, či majú oslabenú imunitu a preto sú často chorí, trpia rôznymi vírusmi, či majú znížený počet bielych krviniek a podobne. Hliva ústricová dodáva energiu a vitalitu, preto by nemala určite zaostávať v našom jedálničku.
Ocino si dokonca dokázal aj sám dopestovať túto zdravú hubu alebo sme rady chodili na huby, lenže teraz nie je sezóna a mne nezostávalo nič iné, iba si hlivu zadovážiť v obchode. Ale nebanujem, pretože recept mne, ako aj všetkým veľmi chutil. Veď presvečte sa samy pri jednej z foto 🙂
Recept zaraďujem do kategórie lacné, rýchle a zdravé. Približne za pol hodinku máte recept hotový a je skutočne vynikajúci. Zdravé preto, lebo som použila túto zdravú hubu a nezahusťovala som múkou. Taktiež som nepoužila žiadne mäso, preto si myslím, že by tento recept mohli vyskúšať aj vegetariáni a namiesto masti by použili olej. Lacná kategória – tento recept vás nevyjde viac ako 5-6 eur a najedia sa z neho približne piati ľudia.
Na prípravu receptu budeme potrebovať:
čerstvá hliva ustricová 250 gramov
1 stredne veľkú cibuľu
korenie štyroch chuti, alebo klasické mleté čierne korenie
mletá sladká paprika a mletá štipľavá sladká paprika
morská soľ
2 strúčiky cesnaku
2 menšie zemiaky na zahustenie
1 polievková lyžica masti alebo oleja
a tu som sa už troška vyhrala s chuťou a použila som:
približne 1 – 2 polievkové lyžice korenie na pizzu
polovicu sáčku gulášovej polievky ( teda použijeme približne 25 – 30 gramov gulášovej polievky, stačí od oka ).
príloha: šalát v sladkokyslom náleve a ryža
Postup na prípravu receptu:
Pamätám si, ako mi ocino hovorieval, že do gulášu je najlepšie použiť masť, pretože masť dodá fantastickú chuť gulášu. No ak masť nemáte, môžete použiť aj olej. Napríklad ja používam do jedla olivový, ktorý je na studenú ale aj teplú kuchyňu. Podarilo sa mi taký zohnať 🙂 No nič sa nestane, keď použijete aj klasický slnečnicový olej.
Cibuľu si očistíme a nakrájame na jemné kolieska a spolu s 1 polievkovou lyžicou masti na miernom ohni smažíme.
Očistenú a nakrájanú hlivu na jemné pásiky pridáme do usmaženej cibule. Pozor na to, aby cibuľa nebola príliš usmažená, pretože inak zostane guláš horký. Posypeme sladkou paprikou a premiešame.
A smažíme ….. na miernom ohni približne 10 minút
Po 10 minútach podlejeme vodou a pridáme nastrúhané zemiaky s nastrúhaným cesnakom.
Dochutíme korením na pizzu, osolíme, okreníme a varíme – dusíme pod pokrievkou približne 10 minút.
Potom pridáme gulášovú polievku ( polovicu sáčku ) a vymiešame ju s trochou vody. Pridáme do panvičky, kde sa pripravuje hliva a stále na miernom ohni necháme pomaly vrieť približne 5 minút. Medzitým premiešavame. Nezakrývame pokrievkou
Hotovo 🙂 Podávame s ryžou a šalátom…
A takto nám chutilo 🙂
KARFIOLOVÉ HALUŠKY BEZ MÚKY S BRYNDZOU – RÝCHLY RECEPT
POTRAVINY PRE ZDRAVÉ ĎASNÁ A ZUBY
Masť, slnečnicový olej (podľa Vás klasický), korenie na pizzu – všetko „tradičné“ zložky gulášu…
P.S.:
Mohli by ste trochu pozornosti venovať pravopisu a gramatike.
V tomto recepte je to na prepadnutie.
Si si rypla uz je lepsie co? ANNA Q
Zdravý recept zo sáčkovej polievky. Drsná škola varenia. 😁😁😁😁, Johnny, to si ty. 😁