Hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus) je drevokazná huba. Vášnivý hubári si prídu na svoje v mesiaci október, nakoľko táto huba rastie už od októbra do marca. Pre svoje pozitívne účinky na náš organizmus by určite nemala chýbať ani vo vašej kuchyni…
Hliva ustricovitá – pestovanie a rast
Hliva rastie na živých ale aj odumretých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb. Nájdeme ju rásť i v trsoch. Treba podotknúť, že tento hríb je plne jedlý. Hliva ustricovitá má jednu veľkú výhodu. Môže sa pestovať i doma, teda po celý rok je nám k dispozícii v obchodoch.
Hliva má klobúk v priemere 5 až 20 centimetrov. Keď je hliva mladučká, klobúk je klenutý, s podvinutým okrajom. Neskôr je klobúk vejarovitý alebo aj polkruhovitý, vtedy má ostrý okraj. Je farebne premenlivý, beľavý, sivý, sivomodrý, sivofialový, olivovohnedý, hnedočierny, hladký, mäsitý.
Hlúbik hlivy je veľmi krátky, hrubý, biely.
Kde všade môžme použiť hlivu ustricovitú?
Môžme ju použiť v kuchyni do rôznych omáčok, polievok, hliva sa dá použiť i ako rezeň – vopred ju však treba povariť. Taktiež sa môže naložiť i do octového nálevu.
Hlivu ustricovitú nájdete i v lekárňach. Tá sa totižto predáva i ako výživový doplnok vo forme toboliek. Hliva obsahuje vitamíny B, D, C, K. Napríklad sa z nej vyrába známy výživový doplnok na podporu imunity – imunoglukan.
Je považovaná za bohatý zdroj prírodných vitamínov, minerálov. Obsahuje kvalitné proteíny. Hliva dodáva nášmu telu i meď, železo, vlákninu, jód, selén a mnohé ďalšie látky.
Táto huba má pozitívny vplyv na našu imutitu. Podporuje imunitu pri duševnom a fyzickom vyčerpaní, teda pri námahe, ďalej je vhodná i pri oslabenej imunite. Znižuje poruchy metabolizmu cukru, teda je vhodná i pre diabetikov. Hliva obsahuje tzv. antioxidačné účinky. Znamená to, že tieto účinky našu pokožku chránia, skrášľujú, regenerujú. Kto sa pokúša o zdravý životný štýl, kto sa snaží vyzerať lepšie a chce byť zdravý, táto huba dopomôže i v chudnutí. Treba ju však konzumovať pravidelnejšie. Nie iba výnimočne, nakoľko pomáha znižovať celkový objem telesného tuku.
Tu je jeden z nápadov, ako si pripraviť chutnú a najmä zdravú hlivu ustricovitú v kuchyni :
Paprikáš z hlivy:
Hlivu si najprv umyjeme. Keď je hliva dobre umytá, nakrájame ju na rezance. Potom ju znovu prepláchneme. Vezmeme si cibuľu. Nakrájame ju na jemno. Cibuľu popražíme na oleji do sklovita. Do hrnca s cibuľou pridáme hlivu, chvíľu popražíme, pokiaľ z nej nevyjde voda. Netreba zabudnúť na mletú papriku, zmes poprášime sladkou, mletou paprikou. Toto všetko podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Ak hliva zmäkne, spravíme si zátrepku. Zátrepka sa robí veľmi jednoducho a je rýchlo hotová. Do múky pridáme mlieko, rozmiešame, vlejeme do hrnca. Treba to nechať prevrieť a paprikáš je na svete. Dobrú chuť.