Pre milovníkov čokolády odporúčam tento úžasný čokoládový koláčik, do ktorého som použila minimum cukru a pritom chuť stála naozaj za to. Nadýchaný, voňavý, čokoládový…. Mňamka.
Ak aj vy chcete potešiť návštevu výborným koláčikom, ktorého príprava nezaberie veľa času a navyše chcete dopriať i druhím troška “ zdravšej “ verzie sladkostí či zbytočne nepribrať nejaké to kilečko, vyskúšajte tento koláčik, ktorý možno papať aj za studena aj za tepla.
Na prípravu zdravého čokoládového koláčika zo špaldovej múky budete potrebovať:
1 šálka ( cca 200 ml ) špaldovej polohrubej múky
2 polievkové lyžice kokosového oleja
1 vajce
100 ml mlieka
2 polievkové lyžice stevia cukru ( možno nahradiť aj iným sladidlom – agáve, med a podobne, avšak melasu neodporúčam, aby koláčik nebol zbytočne horký )
1 polievková lyžica kypriaceho prášku
100 gramov čokolády na varenie
cca 1 polievková lyžica masla
na poliatie mliečna čokoláda ( 70 gramov ) a mandle na ozdobenie
Postup je veľmi jednoduchý:
Do misky si dáme špaldovú múku.
Do menšieho hrnčeka dáme čokoládu na varenie a kúsok masla. Ja som použila klasickú čokoládu na varenie horkú, no ak chcete mať ešte zdravšiu verziu koláčika, použite čokoládu so 70% a viac kakaa, avšak potom pridajte do koláčika o troška viac sladidla, pretože takéto čokolády sú menej sladké. Na miernom ohni čokoládu s maslom rozpustíme a pridáme do múky. Jemne premiešame.
Do čokoládovo špaldového cestíčka pridáme i ostatné ingrediencie: vajce, cukor, mlieko, kypriaci prášok a kokosový olej. Cesto premiešame.
Pečieme na cca 190 stupňov, čas – takých 20 minút, treba odsledovať, o upečení koláča sa presvedčíme buď špajdlou alebo vidličkou, ktorú pichneme do koláčika. Ak je špajdla alebo vidlička suchá, koláčik je upečený. Ak na nej zostane kúsok cesta, ešte koláčik pečte.
Po upečení čokoládový koláč necháme trocha vychladnúť. Aby bol koláčik šťavnatejší a jemnejší, rozpustíme mliečnu čokoládu, do ktorej pridáme troška mlieka a ešte na teplý koláčik polejeme.
Dozdobíme posekanými mandľami.
Dobrú chuť….