Všetko o glykemickom indexe Tajomstvo dobrého jedálničku hlavne diéte alebo pri chudnutí je práve v správne zvolených potravinách podstate stačí poznať dve základné veci nutričné hodnoty (bielkoviny,sacharidy,tuky) a glykemický index .
Čo to je glykemický index ?
Je to akou rýchlosťou sa strebávajú sacharidy (cukry) do krvného riečiska, pravidlom býva že čím rýchlejšie sa cukry do krvi dostanú tým má potravina horší vplyv na chudnutie a celkovo na telo, ktoré sa snaží hladinu cukru znížiť tým že vylučuje inzulín. Takéto stúpanie cukru v krvi záleží od organizmu a tiež od potravín potraviny s nízkym glykemickým indexom zvyšujú cukor pomaly a málo , potraviny s vysokým glykemickým zvyšujú cukor rýchlo a veľa .
Istý harvardský profesor Walter Willet vykonával pozorovania na ženách s prebytkom tuku a zistil že nezáliží ani tak množstve ale na kvalite cukru a v roku 1997 publikoval pojem GI ,kde refenerečnou potravinou je glukóza – hroznový cukor má hodnotu rovných 100 tento cukor prakticky ide hneď do krvi , z prijatej stravy sa do krvi najskôr dostávajú cukry až potom ostatné látky napríklad bielkoviny , ktoré vo väčšine prípadov znižujú glykemický index.
GI ovplyňujú faktory akou je napríklad forma stravy či je tekutá alebo tuhá , veľkosť povrchu častíc.Tiež záleží či je potravina tepelne upravená alebo surová , u zeleniny napríklad mrkvy sa varením zvyšuje glykemický index a zároveň ničia enzýmy , niektoré potraviny je lepšie konzumovať surové.
Vysoký alebo nízky glykemický index ?
Všeobecne platí že potraviny s nízkym GI patria medzi tie zdravšie , konzumujú ich najmä cukrovkári ktorým vysoký GI škodí , tiež by sa im mali vyvarovať obézny ľudia pretože cukry v takýchto potravinách spôsobujú priberanie. Potraviny s vysokým glykemickým indexom napríklad glukozu alebo maltodextrin si pochvaľujú športovci ktorí po fyzickom výkone ich pijú aby doplnili energiu ktorú vynaložili pri tréningu (jedná sa najmä o silových športovcov)
Nízky glykemický index je zdravší a vhodnejší pre ľudí ktorý sa snažia schudnúť , pre diabetikov je to nutnosť.
Ako znížiť glykemický index jednotlivých potravín ?
Kombinácia s jednotlivými druhmi potravín ktoré obsahujú kyseliny napríklad kysnuté mlieko a mliečne výrobky , kyslé ovocie napríklad citron , vinný ocot.
Pomáha tiež ak v kozumácii potraviny s vysokým GI s kombinujeme potravinu s nízkym glykemickým indexom napríklad zjem 100 gramov glukozy s GI 100 a 100 gramov potraviny s GI 20 výsledná hodnota bude 60 , no netreba sa zasa na to moc spoľahnúť . Praxi ak zjem niečo nezdravé a zajem to so zeleninou tak glykemický index bude nižší ako keby zjem potravinu s vysokým glykemickým indexom.
Obsah vlákniny snižuje GI , takže ak vieme o nejakom jedle ktoré má vysoký obsah vlákniny tak bude väčšinou prospešná a nebude mať vysoký GI
Pri vytváraní pokrmov sa treba vyvarovať používaniu rafinovaného bieleho cukru ale skôr su lepšie prírodné sladidlá ako je agáve , melasa, javorový sirup z bieleho cukru boli odstránené všetky prospešné látky a tak ostal krásny biely lenže nezdravý.
Tiež prítomnosť polysacharidov je vítaná znižuje resp upravuje postupné vstrebávanie cukrov do krvi sú to potraviny bohaté na škroby a pod.
Zhadzovanie tuku a sledovanie glykemického indexu
Poznať GI potravín je veľmi nápomocné pri chudnutí telo “veľmi dobre“ reaguje potraviny s vysokým glykemickým indexom ihneď ich uloží späť do tuku alebo pri najmenšom zastaví chudnutie .. čo je neželaný proces .Pomocou GI tabulky sa dajú určiť vhodné potraviny na chudnutie no rozhodujúci je aj obsah sacharidov nielen tento index potravín aj moc potravín ktoré majú veľa sacharidov z nízkym glykemickým indexom by mohli zastaviť chudnutie.Treba mať na pamäti že je to iba jeden z faktorov ktorý určuje či chudneme alebo nie .
Rozdelenie potravin podla glykemického indexu
55 a menej = nízky GI
56 až 69 = stredný GI
70 a viac = vysoký GI
Najlepšie je vyberať potraviny s nízkou hodnotou tj pod 50 napríklad sú dobre celozrnná múka (najlepšia pohánková) a výrobky z nej celozrnné cestoviny ,tmavá (prírodná) ryža dobrá je basmati ,orechy (hlavne vlašské) a semienka ,cibuľa a cesnak zelenina hlavne listová, ale aj koreňová, paradajky, baklažány, papriky, kapusta, brokolica, hríby
Zdravé ovocie – jablká, hrušky, broskyne, marhule, čerešne, slivky, figy a citrusové plody
Potraviny ktoré zdvíhajú rýchlo cukor , okrem bieleho cukru a sním súvisiacich potravín (karamel a čokolády a pod) , sú to pečivá resp biele pečivá ktoré obsahujú bielu múku ,najhoršia je kombinácia s cukrom šišky , kroasanty a podobne. Aj keď zemiaky sú dobré jedná sa o zemiaky varené v šupke (GI 50 ), napríklad také hranolky majú GI 90-105 , existujú potraviny ktoré majú glykemický index nad 100 napríklad pivo má 110 , treba si dať na to pozor , napríklad zajedať pivo s pizza štanglami nieje dobré na chudnutie .
Výpis potravín podla glykemického indexu:
100 Glukóza
90+ Hranolky smažené
90 Zemiaky pečené v rúre
90 burizony
85 Med
85 Zemiaková kaša instantná
85 Varená mrkva
76 Popcorn
75 Croissant
75 Chipsy
73 Tekvica
70 Ravioli
70-85 Biela Múka
70 Chlieb pšeničný biely
70 Biely rožok
70 Cocacola
65 Hrozienka
65 Melón žltý
64 Kuskus
60 Biela dlhá ryža
55 Cestoviny varené biele
54 Hnedá ryža
50 Figy sušené
50 Jahody
50 Múka z pohánky
50 Džem
50 Pomarančový džus
50 Mango
50 Džem priemer
50 Ryža basmati
50 Kiwi
50 Zemiaky varené v šupke
49 Varená mrkva
48 Hrášok zelený
46 Kompót broskyňa
45 Laktóza
44 Džús mrkvový
42 Hruškový kompót
41 špagety varené 10-15 minút
40 Instantný puding
40 Broskyňa
40 Fazuľa červená
40 Džús paradajkový
40 Hrozno
40 Jablková šťava
39 Čierny Chlieb
35 Jogurt sladený
35 Figy
35 Mrkva surová
35 Pomaranč
35 Špagety varené 5 minút
35 Qinoa (varená)
34 Kukurica
32 Jogurt nízkotučný s ovocnou príchuťou
32 Raž – zrno
30 Mlieko odtučnené
30 Marhule sušené
30 Šošovka hnedá
30 Cícer varený
30 Fazuľa zelená
30 Marmeláda ovocná
30 Fazuľa biela
30 Marhule sušené
30 Nutella
29 Mlieko sójové
27 Šošovica červená
27 Párky
25 Mlieko plnotučné
25 Droždie
22 Horká Čokoláda 70% kakaa
22 Slivka
22 Grapefruit
22 Šošovica
22 Hrach
20 Soja varená
20 fruktózy
20 Čerešne
15 Orechy vlašské
14 Sójové bôby v konzerve
10 Šaláty hlávková
10 Huby
10 Zelenina koreňová
10 Paprika
10 Paradajka
10 Brokolica
10 Cesnak
Možno ste si všimli že párky majú glykemický index 27 no tiež sa z nich priberá statočne , GI nehodnotí či je potravina zdravšia či diétnejšia ale stúpanie cukru v krvi , no nadruhej strane je to dobré vodítko pre chudnutie a zdravý život.
Názor na “Glykemický index čo to je ?”