Hnedá ryža so sušeným ovocím, orechmi a jablkami – zdravý recept

Nasledujúci recept je najmä pre milovníkov jedla, ktorý milujú aj inú kuchyňu ako je tá naša slovenská, teda ryžu na sladký spôsob. Viem, že ryža sa robí na sladko aj na Slovensku, ale recept je v tom skvelý, že je tu viac potravín, ktoré jedlo obohacujú o jeho chuť. Napríklad agáve sirup sladkej chuti, či sladké sušené ovocie – čerešne, alebo cesnak, či pražené semienka odlišnej chuti.

Na prípravu zdravého receptu zo sušeného ovocia, ryže, orechov budeme potrebovať:

1 šálka hnedej ryže

1/3 šálky vlašských orechov, ktoré si polámeme alebo nasekáme na väčšie kúsky

3/4 šálky mrazeného hrášku

1/4 šálky sušených čerešní nakrájaných na väčšie kusy

1 zväzok jemne nasekanej pažítky

1 jablko, nakrájané na malé kúsky

 

Dressing na ryžu

2 polievkové lyžice balzamikového octu

2 polievkové lyžice repkového oleja

4 polievkové lyžice sezamových pražených semienok

1 polievková lyžica agáve sirupu

3 strúčiky prelisovaného cesnaku

 

Postup na prípravu hnedej ryže s o sušeným ovocím, orechmi a jablkami

Na úvod spomeniem, že pri výbere potravín, by sme mali klásť dôraz na biopotraviny,  najmä ak si kupujete sušené ovocie, orechy, či jablká.

Najskôr si dáme uvariť hnedú ryžu do vody, pokým nebude mäkká. Necháme trocha vychladnúť.

Mrazený hrášok necháme trocha rozmraziť a pridáme do ryže sušené ovocie – čerešne, ktoré sme si nakrájali. Taktiež pridáme aj orechy, jablká, nasekanú pažítku k mierne vychladnutej ryži.

 

Pripravíme si dressing:

Z uvedených potravín na dressing spomenutých vyššie si všetky potraviny spojíme a pridáme do ryže, do ktorej sme dali sušené čerešne, jablká, orechy a podobne.

Ozdobíme nasekanou pažítkou a opraženými sézamovými zrniečkami.

Ryžu sa odporúča nechať odstáť aj na niekoľko hodín, aby sa chute spojili. Je to troška zvláštny recept, keďže je tam použité sušené ovocie, jalbká či orechy ale za to veľmi zdravý a chutný.

Na tomto recepte sa mi ešte páči, že sa použil agáve sirup, ktorý je vhodný ak chcete držať diétu a navyše je ľahko stráviteľný. Viac o agáve kliknutím na link: http://biostrava.zarucene.sk/sirup-z-agave/

Taktiež v recepte nájdeme balzamikový ocot, ktorý sa používa do šalátov a dodá im výbornú chuť. Ako sa balzamikový ocot vyrába, skladuje a ako ho nakupovať nájdete tu:http://biostrava.zarucene.sk/vyuzitie-skladovanie-a-druhy-balzamikoveho-octu/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× štyri = 36