Hrozno + výborný recept na marmeládu z hrozna

ucinky hroznaHrozno či už tmavé alebo biele sú súčasťou  stredomorskej diéty, ktorú odborníci považujú za spoľahlivý návod na zdravý a dlhý život. Ako iste viacerí viete, že pohár vínka prospieva organizmu. No prečo si ho nedopriať aj v podobe zdravých čerstvých guličiek?

Hrozno obsahuje najviac vitamínu B6  spomedzi všetkých druhov ovocia. Ďalej hrozno obsahuje vitamíny B1, B2 a B3 (niacín) A, C a kyselinu listovú.

Z minerálov hrozno obsahuje najmä mangán a draslík. Tie nám pomáhajú s tlakom – znižujú riziko hypertenzie a pomáhajú nám tlak udržať v norme, priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť, dýchanie, rozširovanie ciev, činnosť obličiek, výmenu vody v tele.

Hrozno je výborné konzumovať i čo sa týka depresie, stresu a pomáhajú zvyšovať imunitu.

Ďalej hrozno obsahuje: meď, vápnik, fosfor, selén a železo.

Pri štúdii amerických vedcov  sa ukázalo, že hrozno pomáha  k zníženiu obsahu tukov v krvi a zlepšenie glukózovej tolerancie, ako aj vzniku cukrovky. Pre tých, ktorí diabetes majú, už ale vhodné nie je.

Ak chcete schudnúť, potom sa odporúča konzumovať hrozno. Taktiež hrozno pomáha pri detoxikácii, proti zápche a celulitíde a má prečisťujúci účinok.

ucinky hrozna

Hrozno pomáha z tela vylučovať zadržiavanú vodu – má močopudný účinok.

Hrozno má alkalizujúci účinok – pomáha vylučovať kyselinu močovú. a zároveň je prevenciou dni a iných chorôb pre tých, ktorí jedia príliš veľa mäsa a syrov.

Šupky z hrozna pomáhajú odstraňovať ochabnutosť čriev a zápchu.

Hrozno musíme pred jedením poriadne očistiť. Neumyté šupky často obsahujú prach, kvasinky, pesticídy a fungicídy. U citlivých ľudí môžu tmavé hrozno vyvolávať migrénu.

 Skladovanie a kúpa hrozna

Hrozno je najlepšie skladovať v chladnejšom prostredí ( teplota nad 0 stupňov Celzia, napríklad aj v chladničke. Hrozno zásadne umývame až pred konzumáciou, nie hneď po zbere. Pri zbere hrozna treba dávať pozor, aby sme zbytočne bobule hrozna neobúchali, pretože je krehké.

Sušenie hrozna

Bobule hrozna sa sušia na priamom slnku, alebo vplyvom horúceho vzduchu a nakoniec ošetrených oxidom siričitým.  Pri tom by si mali dávať pozor najmä alergici, preto sa doporučuje hrozienka pred konzumovaním  prepláchnuť v horúcej vode alebo kupovať tie, ktoré neboli nijak chemicky ošetrené, t.j. v bio kvalite. Viac o sušených hrozienkach si môžete prečítať tu:  SUŠENÉ HROZIENKA PROTI TVORBE ZUBNÉMU PLAKU

Nutričná hodnota hrozna na 100 gramov:

Energia: 289 kJ

Klórie: 69 kcal

Sacharidy: 18,2 g

Tuky: 0,5 g

hroznova marmeláda

Hroznová marmeláda z červeného hrozna – recept:

Bobuľky hrozna na chvíľku namočíme do vody, aby sa uvoľnila špina, Potom je bobuľky dobré pooplachovať vo viacerých vodách.

Keď sme hrozno umyli a skontrolovali, či tam nie je zlá bobuľka, odstránime stopky. Ak sa vám chce s bobuľami hrať, môžete ich očistiť od šupiek a kôstok.

Očistené bobuľky hrozna dáme do hrnca a podlejeme trochou vody a varíme na miernom ohni pokým nepustia šťavu a kým sa nerozvaria ( cca 10 -15 minút ). Treba dať pozor, aby sa hrozienka nepripálili.

Po dovarení precedíme hmotu, aby sme sa zbavili všetkých zrniečok. Ak je potrebné hmotu ešte raz prepasírovať, pokojne to spravte, pretože zrniečka v hroznovej marmeláde moc nechutia :-).

Prepasírovanú hmotu dáme variť späť do hrnca na približne 20 – 30 minút, aby sa nám odparila voda a objem by sa mal zredukovať približne na 2/3. Potom dochutíme kryštáľovým cukrom, 1 vanilkovým cukrom,  a troška škorice. Čo sa týka množstva kryštáľového cukru, ak máte kyselkavejšie hrozno, pridajte na 1 kg pretlaku približne 750 – 800 gramov cukru, v prípade sladkavejšieho hrozna dajte menej. Ak nemáte rady škoricu, tú tam pridávať nemusíte, no dodá skvelú chuť.

Horúcu marmeládu nalejeme do sklenených pohárov, ktoré bežne používate na zaváranie a prevráťte hore dnom. Nechajte vychladnúť.

Ak sa vám bude tvoriť pena pri varení, je lepšie sa jej zbaviť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť − 3 =