Kardamón – zdravé a vzácne korenie obsahuje omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny, mangán, vitamín B, bielkoviny, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, sacharidy, tuk a vodu. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie.
Kardamón a história
Kardamon bolo známe už starým Grékom a Rimanom, ktorý kardamón považovali za vzácne a drahé korenie. Pôvodom je z Indie a Cejlónu. Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali Kardamon za liek na tučnotu. Teraz sa pestuje predovšetkým na Cejlóne. Je to stále zelená rastlina, dosahujúci výšku 2 až 4 metre, s kopijovitými listami, kvitne žltými kvetmi v tvare hrozna.
Zelená káva s kardamonom je ešte účinejšia:
Zelená káva s kardamonom podporuje znižovanie váhy, priaznivo pôsobí na činnosť pečene, srdca a hladinu cukru v krvi, neobsahuje kofeín a predsa slúži ako výborná náhrada kávy. Je vhodná na dlhodobú konzumáciu najme ak chudnutie ide pomaly.
TOP produkty s kardamónom
Zelená káva s kardamónom 200g -10.30€ | |
Sonnentor Kardamon celý bio 30g – 3.00 € | |
Sonnentor Kardamon mletý bio 35g – 3.00 € | |
ZELENÁ KÁVA s kardamómom, 50 g – 4,4€ |
Kardamón jeho účinky na zdravie:
- priaznivé účinky na zažívanie
- odvodňuje a podporuje funkciu obličiek, pečeni a močových ciest
- pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy)
- odkysľuje organizmus
- považuje sa za afrodiziakum
- tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok
- podporuje imunitný systém
- žutie semien zlepšuje trávenie a osviežuje dych, eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál
- odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
- spolu s medom pomáha pri astme, bronchitíde, grganí, prechladnutí, kašli a zachrípnutiu
- kardamón ďalej pomáha aj pri nutkaní na vracanie, žlcníkových problémoch, hemoroidoch, pocite pálenia či celkovej slabosti.
Kardamón a chudnutie
Kardamón má významný vplyv aj na chudnutie, pretože podporuje trávenie, vyprázdňovanie, odvodnenie, odkyslí organizmus. Neobsahuje takmer žiadne kalórie, dopriať si ho môžete za 1 mokka lyžičku za deň.
Využitie kardamonu nielen v kuchyni
Podľa typu jedla sa používajú žltozelené sušené celé tobolky, v ktorých sú čierne zrnká, alebo samotné celé zrnká alebo už pomleté. Kardamón má široké využitie v našej kuchyni, kde ho môžeme pridávať do ryže, pečiva, rôznych sladkostí, perníkov, výrobe likérov, zmrzlín, v Nemecku dolaďuje aj chuť niektorých údenín. Taktiež sa kardamón môže použiť na dochutenie pečeného ovocia, kompótov a rôznych ovocných šalátov. Vhodný na dochutenie kávy, čaju…
- Zvýrazňuje chuť jedál
- Skvelý na ochutenie kávy čaju
- Ak chcete robiť najlepšie omáčky skúste toto korenie (najlepšie do pálivých omáčok)
- Zvýrazňuje chuť mäsa
Tip na kardamón do kávy: toto korenie je skvelé na ochutenie kávy treba však dbať na pomer kardamónového korenia a kávy pretože kardamón je dosť aromatický preto stačí ho pridať cca 5-10% z objemu kávy , 20% už je pre väčšinu ludí veľa.
Ako chutí ? jemno nasladle, trochu pikante korenisto , nekomu pripomína eukalyptus.
Skladovanie kardamónu
Kardamón v sušenom stave sa skladuje vo vzduchotesnej nádobe mimo pôsobenia svetla, tepla a vlhkosti.
Nutričné hodnoty kardamónu na 100 gramov:
- KJ– 1 272,6
- Kcal– 303
- Bielkoviny– 11,85 g
- Sacharidy– 54 g
- Vláknina– 27 g
- Tuk – 5,3
- Voda – 1 g