Už dávnejšie som písala článok o ríbezliach – vo všeobecnosti, no tentokrát som sa rozhodla pridať 2 recepty pripravené z ríbezlí a podrobnejší rozpis pestovania ríbezlí. Na záhradke sa nám už začínajú pomaly červenať a i ja som rozmýšľala, čo tento rok z nich pripravím okrem chutnej marmelády.
Ríbezle pre zdravie
Ríbezle obsahujú najmä vitamín C, rutín (vitamín P), ktorý má veľký význam pre zdravie nášho cievneho systému.
Vďaka vitamínu B3 a kyseliny pantoténovej (B5) budeme mať krajšie a zdravšie vlasy, zdravšiu pokožku a pevnejšie nervy :-),
Vitamín A pomáha chrániť náš zrak a sliznice. Antioxidanty zbavujú organizmus voľných radikálov a chránia bunky pred patologickými zmenami, sú prevenciou niektorých typov rakovinového bujnenia.
Karotény tiež urýchľujú obnovu slizníc a chráni ich, sú teda skvelé aj pri rekonvalescencii po chorobách.
Ríbezle výrazne posilňujú našu imunitu, dodávajú energiu, silu, vitalitu, celkovú kondíciu.
Ak trpíte často vírusovými a bakteriálnymi infekciamu, chrípkou, siahnite po ríbezliach.
Pomerne vysoký obsah rutínu v ríbezlí môže byť veľkým prínosom, pretože udržuje dobrý stav našich ciev, pružné steny a zlepšuje priechodnosť krvi.
ďalej pomáhajú ríbezle pri: hemoroidoch, vysokom krvnom tlaku, kŕčových žilách, opuchoch končatín a podobne.
O ríbezliach si môžete prečítať tu:
RÍBEZLE PRE CELKOVÚ KONDÍCIU A IMUNITU
Ríbezle podobnejší rozpis pestovania
Ak aj vy rozmýšľate, že si posadíte na záhradke toto chutné, zdravé a svieže ovocie, mali by ste si poriadne rozmyslieť, kam si ho posadíte, pretože ríbezľa sa bohato rozvetví. Treba dbať aj na to, či sú pre ňu na danom vhodné podmienky pre rast.
Pre ríbezle je najlepšie vyššia vzdušná vlhkosť a dostatok dažďa.
Najvhodnejším spôsobom ako si vypestovať ríbezle, sú kríky. Tento tvar vydrží až dvadsať rokov, no ak sa budete dobre o ne starať a pripravíte ich na vhodné podmienky, vydržia dokonca až 40 rokov.
Ak chcete ríbezle sadiť pomocou stromčekov, po narastení plodov sa ľahšie zbierajú a lepšie sa zbavujeme buriny, avšak tieto stromčeky rýchlejšie starnú.
Ak sadíme ríbezle ako kríky, tach ich sadíme podľa druhu ríbezlí. Keďže čierne a červené ríbezle bohato rastú, sadia sa približne 1 meter od seba. Biele ríbezle sadíme troška na hustejšie, približne 0,7 metra, pretože tie toľko plodov nerodia a príliš sa nerozšírujú.
Hustejšie a väčšie kríky sadíme približne meter a pol až dva metre. . Kríky sadíme na jeseň, a keď je prinesieme zo škôlky, namočíme ich do vody a až potom zasadíme. Čierne ríbezle sadíme o niečo hlbšie, červené a biele sadíme asi o päť až desať centimetrov nižšie. Výhony potom skrátime asi o 15 centimetrov.
Dospelé kríky ríbezlí by mali mať osem až dvanásť silných konárov. Najvyššie výnosy môžeme očakávať po dvoch až troch rokoch u čierneho a po dvoch až piatich rokoch pri bielych a červených ríbezlí.
Dôležité je starať sa o stromčeky,pravidelne vyrezávať a zastrihávať staršie konáre.
Množenie odrezkami
Ríbezle možno namnožiť odrezkami a potápaním. Na jarné rezkovanie sa pripravíme v čase od novembra do februára a použijeme k nemu jednoročné výhonky so štyrmi až piatimi púčikmi, ktoré vysádzame na jar do riadkov asi desať centimetrov do seba. Sadenice by mali byť od seba dvadsať až tridsať centimetrov. Takto môžeme sadiť aj v druhej polovici augusta.
Z plodov ríbezlí si môžete potom upiecť výborný ríbezľový koláč, pripraviť marmeládu, džemy, čaj, sirup, víno a podobne.
Ak aj Vám sa na záhradke už červenajú ríbezle a neviete čo s nimi, skúste si pripraviť nasledujúcich pár receptov.
Recept na ríbezľové víno
Natrhané plody červených ríbezlí si odstopkujte a umyte. Následne ich roztlačte a nechajte ich na 24 hodín odležať ( kľudne aj dlhšie ). Počas odležávania plody premiešavajte.
4 litre vody necháme prevariť spolu s približne 2 – 2,5 kilogramu cukru. Množstvo cukru závisí od toho, či sú ríbezle sladšie alebo kyselkavejšie a akému vínu preferujete, či máte rady ženské – sladšie vínko alebo menej sladké. Vodu s cukrom potom nechajte vychladnúť.
Vyhladnutú vodu prelejeme do desať litrového demižóna spolu s ríbezľovou šťavou.
Pridáme 2 sáčky živnej soli, poriadne premiešame. Nakoniec pridáme jednu fľaštičku tekutých kvasiniek a opäť poriadne pomiešame.
Takto naplnený demižón uzavrieme kvasnou zátkou. Treba ho umiestniť na miesto, kde sa teplota bude pohybovať okolo 15 – 20 stupňov Celzia a nie na príliš slnečné miesto.
O tom, že víno kvasí, sa môžete presvedčiť podľa toho, že vzniká vo víne pena. Ak táto pena opadne, môžete doliať vodu. Postupne kvasinky budú klesať ku dnu.
Približne za 4 týždne víno stočte do iného čistého demižónu. Treba dať pozor, aby ste víno príliš nerozvírili. Uzavrieme kvasnou zátkou približne na 2 mesiace a potom ich prelejeme do fliaš a dobre uzatvorené uchovávame v chlade.
Ríbezľová šťava pripravená za studena
1 kilogram natrhaných červených ríbezlí si odstopkujeme, umyjeme a prelejeme 1 litrom horúcej vody. Pridáme 1 malú kávovú lyžičku kyseliny citrónovej a zľahka premiešame. Necháme odpočívať 24 hodín.
Po 24 hodinách cez jemné sitko alebo cez handričku zmes precedíme a necháme odkvapkať. Nepasírujeme, pretože dužina z ríbezlí by rýchlo mohla pokaziť šťavu. Pridáme 1 kg krupicového cukru a necháme ďalších 24 hodín rozpustiť.
Po 24 hodinách poriadne premiešame, až kým sa nám všetok cukor nerozpustí a pridáme štipku kyseliny sorbovej, aby sme to poistili proti kazeniu. Šťavu prelejeme do fliaš, uzatvoríme a dáme na chladné miesto. Na zdravie 🙂