Dnes som mala troška naponáhľo a tak som rozmýšľala, čo si ukuchtím. V komôrke som našla bio červenú šošovicu a tak ma napadlo, že si spravím prívarok. Oproti klasickej hnedej šošovice, červená šošovica je pripravená behom pár minút a navyše nenadúva. Recept je rýchly a zároveň zdravý.
Na 4 -5 porcií:
Na prípravu prívarku z červenej šošovice budeme potrebovať:
500 gramov červenej bio šošovice
2-3 stredne veľké zemiaky ( závisí podľa chuti )
vodu podľa potreby
kocku bujónu v bio kvalite
3 strúčiky cesnaku
cca 1 -2 kávové lyžičky octu
1 menšiu cibuľku
1 väčšiu mrkvu
morská soľ
sladká paprika
mleté čierne korenie.
Postup nie je vôbec zložitý. Je úplne jednoduchý a pripravuje sa takmer ako klasický šošovičný prívarok s použitím hnedej šošovice.
Červenú šošovicu si prepláchneme pod studenou vodou. Prepláchnutú šošovicu dáme do väčšieho hrnca ( kde budeme variť prívarok ).
Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľku si očistíme a predelíme na polovicu. Všetku zeleninku pridáme do šošovice a zalejeme vodou. Vody dáme toľko, aby šošovica spolu so zemiakmi, mrkvou a cibuľou bola zaliata vodou. Všetko dáme variť, ak začne šošovica vrieť, sporák spomalíme a pomaly varíme na miernom ohni.
Medzitým si očistíme 3 strúčiky cesnaku a keď je mrkva už skoro uvarená, pridáme cesnak a jednu kocku bio bujónu.
Ak je všetko uvarené, dochutíme morskou soľou, sladkou paprikou, korením a troškou octu ( ocot však nemusí byť ).
Pri varení tohto rýchleho obedu je potrebné miešať šošovicu pri varení a sledovať, aby bola šošovica stále zaliata vodou, pretože ešte pri varení napučí ( ale to určite poznáte aj pri varení prívarku z iného druhu šošovice ).
Po uvarení naservírujeme na tanier, posypeme troškou bazalky ktorá podporuje lepšie trávenie a do stredu dáme chilli papričku 🙂
Dobrú chuť!
O šošovici si môžeš prečítať tu: