Ako využiť zdravé účinky bazy

účinky bazyBaza je rozšírená v Európe a v Prednej Ázii , u nás väčšinou rastie pri plotoch, na rumoviskách, v lesoch, hájoch i krovinách. Je to ker, niekedy i stromovitého vzrastu s bielymi kvetmi so silnou arómou a s vynikajúcimi účinkami pre náš oraganizmus. Bazu môže ktokoľvek, dokonca aj tehotné a dojčiace mamičky. 

Plody baze čiernej sú pochopiteľne čierne, šťavnaté kôstkovice, ktoré silno farbia, preto pozor pri zbere bazy na pekné tričko aby neskončilo v koši 🙂

Kedy kvitne baza?

Baza kvitne v máji a júni, nové výhony niekedy aj v mesiaci september. Plody baze dozrievajú koncom augusta.

Vždy keď uvidím bazu, ako kvitne, veľmi sa poteším, pretože milujem malinovku z bazy alebo sirup z bazy, ktorý si sama rok čo rok vyrábam. Zberám na jar, kedy vlastne aj baza kvitne. Odtrhnem celý biely kvet a dávam si ho hneď do košíka, alebo do misky. Je lepšie, ak bazu zberáte niekde v prírode, pokiaľ máte inú možnosť ako ja, že mi baza kvitne pred domom, kde sem tam prejde jedno auto, čo je super…Nezberajte bazu do mikroténových sáčkov, pretože sa baza môže zdusiť.

malinovka z bazyTrhanie bazy po daždi?

Pred rokom neustále pršalo a pršalo a ja som čakala, kedy si konečne spravím skvelý sirup z nej. Po upršaných dňoch konečne vykuklo slniečko a hor sa na to. Natrhala som si bazu do košíka, opláchla som si ju pod tečúcou vodou, aby som ju zbavila prípadných nečistôt, zarobila sirup približne na 5 litrov. Všetko sa zdalo byť super, až kým sa sirup nevylúhoval a neprišla na rad degustácia, na ktorú som sa pochopiteľne najviac tešila. Chutilo mi to ako cukrová voda. Žiadna chuť ani vôňa po baze. No teraz som o to múdrejšia, a preto aj vám do budúcnosti radím, netrhajte bazu po daždi. Stráca všetku chuť i vôňu.

Sušenie bazy

Kvety bazy sušíme najlepšie zavesené na šnúrach , poprípade v malej vrstve v tieni max do 40 ° C. Baza nesmie zhnednúť, inak stráca na kvalite.

Plody bazy dozrievajúce na jeseň sa sušia najskôr na slnku, a potom sa dosúšajú umelým teplom, aby sa stopky dali dole. Hotové vysušené plody sú čiernofialové a lesknú sa. Ich chuť by mala byť kyslasto sladká.

 

Bazu môže  vyvolávať príznaky otráv, preto ju nekonzumujte surovú.

 

 

Čo obsahuje baza ?

 

Kvety obsahujú:

silice

slizybaza pre zdravie

triesloviny

glykozidy ( sambunigrin a rutín )

organické kyseliny – jablčná, octová, valérová

vitamín C

 

 

Plody obsahujú:

cukry

kyselina jablčná

triesloviny

pektín

vitamín C

 

Šupka a v semenách je:

vitamín B1, B2, B6, B12

kyselina panthotenová

 

Listy:

živica

glykozidy

sambunigrin

sambucin

vápnik

 

výroba bazovej malinovky Recept na skvelú malinovku z bazy v tomto článku:  Výborná malinovka z bazy fotopostup

 

 

 

 

Baza pre zdravie:

regeneruje pečeňové bunky

pôsobí antiskleroticky

zmierňuje depresie

preventívne pôsobí proti rôznym typom rakovín

 horúci čaj osladený cukrom pôsobí preháňavo

Čaj z usušených kvetov osladený cukrom alebo medom pôsobí pri prechladnutí, pri začínajúcej chrípke, kašli či pri horúčke.

Chladný nesladený čaj pôsobí pri žalúdočných kŕčoch, bolestiach, nevoľnostiach, žalúdočnej a črevnej kolike, pri migréne, menštruačných bolestiach, pri plynatosti, žlčníkových problémoch, neuralgických bolestiach.

Baza vo forme kloktadla: sa využíva pri bolestiach v krku.

Pre bolestivé a krvácajúce ďasná si vyplachujeme ústa vlažným čajom z bazy.

 

Čaj z listov bazy má  močopudný a laxatívny účinok a prečisťuje krv. Užíva sa len dva mesiace.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


šesť × = 12