Baza je rozšírená v Európe a v Prednej Ázii , u nás väčšinou rastie pri plotoch, na rumoviskách, v lesoch, hájoch i krovinách. Je to ker, niekedy i stromovitého vzrastu s bielymi kvetmi so silnou arómou a s vynikajúcimi účinkami pre náš oraganizmus. Bazu môže ktokoľvek, dokonca aj tehotné a dojčiace mamičky.
Plody baze čiernej sú pochopiteľne čierne, šťavnaté kôstkovice, ktoré silno farbia, preto pozor pri zbere bazy na pekné tričko aby neskončilo v koši 🙂
Kedy kvitne baza?
Baza kvitne v máji a júni, nové výhony niekedy aj v mesiaci september. Plody baze dozrievajú koncom augusta.
Vždy keď uvidím bazu, ako kvitne, veľmi sa poteším, pretože milujem malinovku z bazy alebo sirup z bazy, ktorý si sama rok čo rok vyrábam. Zberám na jar, kedy vlastne aj baza kvitne. Odtrhnem celý biely kvet a dávam si ho hneď do košíka, alebo do misky. Je lepšie, ak bazu zberáte niekde v prírode, pokiaľ máte inú možnosť ako ja, že mi baza kvitne pred domom, kde sem tam prejde jedno auto, čo je super…Nezberajte bazu do mikroténových sáčkov, pretože sa baza môže zdusiť.
Pred rokom neustále pršalo a pršalo a ja som čakala, kedy si konečne spravím skvelý sirup z nej. Po upršaných dňoch konečne vykuklo slniečko a hor sa na to. Natrhala som si bazu do košíka, opláchla som si ju pod tečúcou vodou, aby som ju zbavila prípadných nečistôt, zarobila sirup približne na 5 litrov. Všetko sa zdalo byť super, až kým sa sirup nevylúhoval a neprišla na rad degustácia, na ktorú som sa pochopiteľne najviac tešila. Chutilo mi to ako cukrová voda. Žiadna chuť ani vôňa po baze. No teraz som o to múdrejšia, a preto aj vám do budúcnosti radím, netrhajte bazu po daždi. Stráca všetku chuť i vôňu.
Sušenie bazy
Kvety bazy sušíme najlepšie zavesené na šnúrach , poprípade v malej vrstve v tieni max do 40 ° C. Baza nesmie zhnednúť, inak stráca na kvalite.
Plody bazy dozrievajúce na jeseň sa sušia najskôr na slnku, a potom sa dosúšajú umelým teplom, aby sa stopky dali dole. Hotové vysušené plody sú čiernofialové a lesknú sa. Ich chuť by mala byť kyslasto sladká.
Bazu môže vyvolávať príznaky otráv, preto ju nekonzumujte surovú.
Čo obsahuje baza ?
Kvety obsahujú:
silice
triesloviny
glykozidy ( sambunigrin a rutín )
organické kyseliny – jablčná, octová, valérová
vitamín C
Plody obsahujú:
cukry
kyselina jablčná
triesloviny
pektín
vitamín C
Šupka a v semenách je:
vitamín B1, B2, B6, B12
kyselina panthotenová
Listy:
živica
glykozidy
sambunigrin
sambucin
vápnik
Recept na skvelú malinovku z bazy v tomto článku: Výborná malinovka z bazy fotopostup
Baza pre zdravie:
regeneruje pečeňové bunky
pôsobí antiskleroticky
zmierňuje depresie
preventívne pôsobí proti rôznym typom rakovín
horúci čaj osladený cukrom pôsobí preháňavo
Čaj z usušených kvetov osladený cukrom alebo medom pôsobí pri prechladnutí, pri začínajúcej chrípke, kašli či pri horúčke.
Chladný nesladený čaj pôsobí pri žalúdočných kŕčoch, bolestiach, nevoľnostiach, žalúdočnej a črevnej kolike, pri migréne, menštruačných bolestiach, pri plynatosti, žlčníkových problémoch, neuralgických bolestiach.
Baza vo forme kloktadla: sa využíva pri bolestiach v krku.
Pre bolestivé a krvácajúce ďasná si vyplachujeme ústa vlažným čajom z bazy.
Čaj z listov bazy má močopudný a laxatívny účinok a prečisťuje krv. Užíva sa len dva mesiace.