Pálivé mám veľmi rada. To, že pomáha redukovať hmotnosť už viem dávno. Samozrejme zhodenie kíl je skôr otázkou jedálničku ako jednej zázračnej rastliny. Nič menej viem, ako ťažko idú kilá dolu, tak treba nasadiť všetky zbrane, ktoré mi môžu pomôcť.
Ako Chilli papričky spalujú tuk ?
Obsahujú látku zvanú Kapsaicin ktorý spoznám podla pálenia na jazyku. Čím viac chilli paprička páli, tým kapsaicínu viac obsahuje. Ohľadne Chilli kapsaicínu a chudnutia robili vedci aj štúdie.
Štúdia č1
Štúdia bola vykonaná jednoducho. Ľudia boli náhodne rozdelený do dvoch skupín. Prvá skupina dostávala kapsaicín a druhá iba placebo.Výsledok štúdie bol taký, že ľudia, ktorí užívali kapsaicín tak vydali zo seba 2x tolko energie, ako tí ktorí dostávali placebo (neučínnú látku).
Štúdia došla k záverom že chilli skutočne môže spaľovať tuk a spaľovanie tuku je omnoho väčšie, ak je vyvíjaná pohybová aktivita, napríklad beh kardio alebo posiľnovanie.
Štúdia č2
Bola v magazíne Physiology a Behaviour. Prebiehala šesť týždňov .Išlo o sledovanie 25 ľudí s normálnou váhou, ktorí konzumovali pokrmy ochutené kayenským korením (korenie z chilli).
Ľudia boli rozdelení do dvoch skupín – v prvej skupine bolo 13 ludí, ktorí radi konzumovali pálivé pokrmy a v druhej 12 osôb , ktoré pálivé jedlá nemali normálne . Výsledky výskumu boli , že kapsaicinová zložka v čili papričkách môže znižovať hlad a zvyšovať výdaj energie . Pri konzumácii kajenského korenia , ktorý obsahuje kapsaicín, sa zvyšuje vnútorná teplota tela , čo prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií.
Čo ste možno nevedeli o čili papričkách.
Látky obsiahnuté v chilli majú tepelné účinky. Spôsobujú spaľovanie tukových tkanív a tiež výrazne zlepšujú trávenie a to vďaka zrýchleniu metabolizmu a zvýšenej sekrécii žalúdočných štiav.
Na trhu existujú rôzne chilli spalovače tuku. Verím že sú účinné, ale ja mám radšej bio – cestu. Napríklad pridať si do jedla klasické chilli, alebo ochutiť jedlo kayenským korením, ktoré tiež pomáha redukovať váhu. Častokrát cena tabletkových spaľovačov tukov býva premrštená – vzhľadom na výsledky alebo účinky.
Ďalšie priazdnivé účinky pálivých papričiek.
Tu je starší článok o pálivých papričkách
Tieto červené plody znižujú hladinu inzulínu v krvi. Austrálski vedci preukázali, že množstvo inzulínu potrebného na zníženie krvného cukru po jedle je nižšia, ak pokrm bol korenený chilli. Ak tvorí chilli potom pravidelnú súčasť jedálnička, potreba inzulínu klesne ešte nižšie.
Konzumácia pálivých papričiek znižuje apetít a spaľuje viac kalórií po jedle zvlášť u ľudí, ktorí nekonzumujú toto korenie pravidelne.
Chilli má zlú povesť kvôli žalúdočným vredom, ale v skutočnosti je to naopak, znižuje riziko vzniku tohto ochorenia.
Hrejivé účinky prídu vhod pri prechladnutí, tlmia reumatické bolesti. Masti s výťažkom pomáhajú ľuďom, ktorí trpia artrózou. Mazaním sa zlepší prekrvenie postihnutého kĺbu.
Zlepšujú stráviteľnosť tučných a ťažkých pokrmov, pretože podporujú vylučovanie tráviacich štiav a stimulujú metabolizmus.
Tiež je to dobrá prevencia proti rakovine a srdcovo cievnym ochoreniam. Podľa najnovších vedeckých štúdií kapsaicín zabíja rakovinonotvorné bunky spôsobujúce rakovinu prostaty.
Vedeli ste že paprika mení vlastnosti podľa farby ?
Ako zmierniť pálenie papričiek ?
Fúú to pááli až moc, orosí sa tvár a vylezú slzy. Čili papričky dokážu páliť na jazyku až nežiadúco. Čo robiť ak sa to preženie ?
Ak sme to prehnali s chilli. tak nesnažíme sa v žiadnom prípade zahnať vodou. To je častá chyba. Častokrát pálenie iba zosilní. Najlepším prostriedkom ako zahasiť požiar v ústach je mlieko alebo jogurt. Pomôže aj kúsok chleba.