Biely čaj má skvelé účinky

Biely čaj má skvelé účinky
4.1 (82.5%) 8 votes

Jedná sa o druh čaju, ktorý sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Má skvelé, zdraviu prospešné účinky.

Medzi najznámejšie druhy bielych čajov patria tieto: Darjeeling, Bai Mu Tan či Song Jiang.

Účinky bieleho čaju

Kvitnúci čaj (tiež zvaný čajový kvet) je nielen lahodný, ale aj na oko lahodný „čajový zázrak“ z Číny. U nás aj po svete si získava čoraz väčšiu obľubu.

Biely čaj sa vyznačuje veľmi jemnou chuťou a prospešnými účinkami na ľudský organizmus.

  • Je bohatý na antioxidanty, ktoré prispievajú k prevencii rakoviny.
  • Pravidelné pitie tiež znižuje krvný tlak a pôsobenie stresu.
  • antibakteriálne účinky bieleho čaju sú tiež využívané v kozmetickom priemysle.
  • Má omladzovacie účinky a podporuje činnosť ladvín.
  • Biely čaj má najmenší obsah kofeínu – približne 15 mg (pre porovnanie, káva obsahuje 120-150 mg, čierny čaj 40-60 mg, zelený čaj 20-30 mg kofeínu).
  • Čo sa týka  jeho účinkov na vírusy, tak je viac účinnejši ako zelený čaj.
  •  Biely čaj znižuje výskyt paradentózy a zubného kameňa a celkovo vedie k zdravému vzhľadu ústnej dutiny.  Pozri si tiež potraviny pre zdravé zuby
  • Biely čaj mierni žalúdočné a črevné problémy.
  • Upravuje činnosť štítnej žľazy.
  • Povzbudzuje prekrvenie a regeneráciu kože. .

Biely čaj na chudnutie

Čajové kúry napomáhajú redukcii tukových buniek a pôsobí ako prevencia proti ich novému tvoreniu, prispievajú teda k chudnutiu. Pôsobí na správny chod metabolizmu a tak si telo nevytvára zbytočné tukové bunky.

Prečítaj si daľšie informácie o bielom čaji

Kúpiť Biely čaj v obchode Kúpiť Biely čaj v obchode

Pre tehotné:

Treba sa o tom poradiť s lekárom, ale biely čaj má najmenej kofeínu a sú s ním dobré skúsenosti. V primeranom množstve nemá nežiadúce účinky .

TIP na zníženie kofeínu: Pretože sa kofeín z čajových lístkov do vody vylučuje ako prvý, vrecko zalejte s horúcou vodou  na 10-20 sekúnd, vrecko vyberte a potom už nehajte normálne lúhovať. Odstránite tak z čaju väčšinu kofeínu.

Prínos pre tehotné budúce mamičky je jasný. Čaj znižuje stres a tiež pomáhajú antioxidanty a vitamín C.

200 mg kofeínu je maximálna povolená hranica pre tehotné ženy. Klinické štúdie totiž preukázali, že vysoká konzumácia kofeínu znižuje pôrodnú hmotnosť plodu.

 

Biely vs Zelený 

Biele aj zelené čaje pochádzajú z rovnakého čajovníku – Camellia sinensis, no biely čaj je považovaný za vzácny a je zvyčajne drahší ako zelený pre náročnejší zber. Ten je popísaný nižšie.

Zelený čaj je o čosi viac spracovávaný  a čiastočne fermentovaný, biely je menej spracovávaný a aj preto má viac antioxidantov.

Biely čaj obsahuje ešte viac trieslovín ako zelený. Práve preto je aj antioxidačný účinok bieleho čaju najsilnejší.

Biely čaj má aj inú chuť ako zelený, má jemnejšiu, takmer sladkú chuť.

Biely čaj patrí medzi málo známe, ale zato drahé čaje.

Zelený čaj aj biely čaj majú menej kofeínu ako čierny čaj alebo káva. Biely čaj obsahuje najmenej 30 až 55 miligramov na pohár, v porovnaní s 35 až 70 pre zelený čaj.

Štúdia publikovaná v roku 2007 o molekulárnej výžive a výskume potravín zistila, že pridanie citrónu, sóje alebo ryžového mlieka k zelenému čaju výrazne zvýšilo vstrebávanie antioxidantov telom.

Horúci varený čaj má väčšiu koncentráciu polyfenolov než ľadové alebo fľaškované verzie.

Vyrába sa totiž z najkvalitnejších a najmladších lístkov.

 

Príprava bieleho čaju:

Tradične sa používa vyhriata čajová kanvica. Najskôr prepláchneme hrsť čaju vodou o teplote 80 ° C, potom zalievame. Čas vylúhovania bieleho čaju je pomerne dlhá, niekoľko minút u prvého nálevu, u druhého potom viac.

Kvalitný biely čaj možno zaliať aj štyri až šesť krát, tak sa dostane viac účinných látok do tela.

Pestovanie a zber bieleho čaju  je skutočnou zaujímavosťou

Pestovanie bieleho čaju je pomerne náročné. Čajovníkové kríky bieleho čaju sa obvykle pestujú na tienistých miestach, aby sa zredukovala tvorba chlorofylu. Preto majú lístky bieleho čaju svetlejší bledý odtieň.

Zber týchto lístkov prebieha skoro na jar, predtým než prídu monzúnové dažde, aby sa zabránilo rozovretiu púčikov. Tým by sa znehodnotili niektoré blahodárne účinky bieleho čaju.

 

Názor na “Biely čaj má skvelé účinky”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


osem × = 48