Kardamón zdravé a vzácne korenie

kardamon pre zdravieKardamón – zdravé a vzácne korenie obsahuje omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny, mangán, vitamín B, bielkoviny, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, sacharidy, tuk a vodu. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie.

 

Kardamón a história

Kardamon  bolo známe už starým Grékom a Rimanom, ktorý kardamón považovali za vzácne a drahé korenie. Pôvodom je z Indie a Cejlónu. Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali Kardamon za liek na tučnotu. Teraz sa pestuje predovšetkým na Cejlóne. Je to stále zelená rastlina, dosahujúci výšku 2 až 4 metre, s kopijovitými listami, kvitne žltými kvetmi v tvare hrozna.

Zelená káva s kardamonom je ešte účinejšia:

Zelená káva s kardamonom podporuje znižovanie váhy, priaznivo pôsobí na činnosť pečene, srdca a hladinu cukru v krvi, neobsahuje kofeín a predsa slúži ako výborná náhrada kávy. Je vhodná  na dlhodobú konzumáciu najme ak chudnutie ide pomaly.

TOP produkty s kardamónom

Kardamón jeho účinky na zdravie:

  • priaznivé účinky na zažívanie
  • odvodňuje a podporuje funkciu obličiek, pečeni a močových ciest
  • pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy)
  • odkysľuje organizmus
  • považuje sa za afrodiziakum
  • tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok
  • podporuje imunitný systém
  • žutie semien zlepšuje trávenie a osviežuje dych, eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál
  • odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
  • spolu s medom pomáha pri astme, bronchitíde, grganí, prechladnutí, kašli a zachrípnutiu
  • kardamón ďalej pomáha aj pri nutkaní na vracanie, žlcníkových problémoch, hemoroidoch, pocite pálenia či celkovej slabosti.

 

kardamon pre zdravie

 

Kardamón a chudnutie

Kardamón má významný vplyv aj na chudnutie, pretože podporuje trávenie, vyprázdňovanie, odvodnenie, odkyslí organizmus. Neobsahuje takmer žiadne kalórie, dopriať si ho môžete za 1 mokka lyžičku za deň.

Využitie kardamonu nielen v kuchyni

Podľa typu jedla sa používajú žltozelené sušené celé tobolky, v ktorých sú čierne zrnká, alebo samotné celé zrnká alebo už pomleté. Kardamón má široké využitie v našej kuchyni, kde ho môžeme pridávať do ryže, pečiva, rôznych sladkostí, perníkov, výrobe likérov, zmrzlín, v Nemecku dolaďuje aj chuť niektorých údenín. Taktiež sa kardamón môže použiť na dochutenie pečeného ovocia, kompótov a rôznych ovocných šalátov. Vhodný  na dochutenie kávy, čaju…

  • Zvýrazňuje chuť  jedál
  • Skvelý na ochutenie kávy čaju
  • Ak chcete robiť najlepšie omáčky  skúste toto korenie (najlepšie do pálivých omáčok)
  • Zvýrazňuje chuť mäsa

Tip na kardamón do kávy: toto korenie je skvelé na ochutenie kávy treba však dbať na pomer kardamónového korenia a kávy pretože kardamón je dosť aromatický preto stačí ho pridať cca 5-10% z objemu kávy , 20% už je pre väčšinu ludí veľa.

Ako chutí ?  jemno nasladle, trochu pikante  korenisto , nekomu pripomína eukalyptus.

kardamon potraviny pre chudnutie biostrava.zarucene.sk

Skladovanie kardamónu

Kardamón v sušenom stave sa skladuje vo vzduchotesnej nádobe mimo pôsobenia svetla, tepla a vlhkosti.

Nutričné hodnoty kardamónu na 100 gramov:

  • KJ– 1 272,6
  • Kcal– 303
  • Bielkoviny– 11,85 g
  • Sacharidy– 54 g
  • Vláknina– 27 g
  • Tuk – 5,3
  • Voda – 1 g
[shortcode-variables slug=“good-nature-kardamon“]

POTRAVINY, KTORÉ POMÁHAJÚ PRI DETOXIKÁCII

 

MARHUĽKY A ICH ÚČINKY

PREČO JE POHÁNKA ZDRAVÁ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× sedem = 14