Kompóty, džemy, sušenie a mrazenie ovocia

Kompóty, džemy, sušenie a mrazenie ovocia
Hodnotenie článku

kompoty pre zdravieMedzi najzdravšie a asi aj najchutnejšie ovocie patrí to, čo je práve v sezóne a pokiaľ možno i z našej záhradky. No nie vždy počas celého roka je možné si dopriať čerstvé ovocie.

Čerstvé ovocie sa dá samozrejme kúpiť aj v rôznych supermarketoch, ale ja osobne veľmi nepreferujem takýto nákup, pretože ovocie stráca na kvalite. Výrobcovia plody ovocia odtrhnú zväčša ešte keď nie je čerstvé, aby prevozom z miesta odkiaľ sa odtrhlo až priamo do obchodov nezhnilo a vydržalo čo najdlhšie na pulte. No v bio obchode je to troška iné. Tam sa viac dbá na kvalitu ovocia, ale keďže máme doma veľkú záhradku plnú ovocia a zeleniny, chceme sa zásobiť i na zimu, preto si pripravujeme rôzne džemy, komótiky a iné zaváraninky. Denne by sme mali zjesť aspoň 500 g zeleniny a 200 g ovocia. Ovocie kvôli obsahu cukru sa doporučuje jesť doobeda a zeleninku môžme stále počas dňa.zavarane ovocie

 

Podľa môjho názoru je dobré, ak zavárame kompóty, pretože zvyšok ovocia čo nestihneme pojesť, aspoň nevyjde navnivoč a nezničí sa. I keď viem, koľko je so zaváraním práce, ale vždy je lepšie jesť to, čo si doma dopestujeme a zavaríme, ako zo supermarketov. Veď nič nás to takmer nestojí a ak máme chuť na nejaké ovocie, stačí ísť iba do komory, kde ovocie uskladňujeme a máme zdravú maškrtu hneď na stole.

Mrazenie a sušenie ovocia

Ako som už spomínala, so zaváraním je veľa práce. Ak však si chceme odložiť ovocie iba na určitý čas, stačí si ho dať zamraziť na neskôr, poprípade si ich usušiť. Sušiť sa dajú napríklad banány, jablká, ananás, brusnice, slivky, marhule a iné…

 

Kompóty či džemy bez cukru

S ocinom sme veľa krát zavárali ovocie napríklad čerešne, višne, marhule, slivky alebo broskyne. Pamätám si ako ma učil, že na jeden 7 dcl pohár išli 2 polievkové lyžice cukru a ostatok doliať vodou, aby ovocie v nich bolo dostatočne zaliate vodou. Spomínam si aj to, že sme trhali ovocie, ktoré síce bolo zrelé, ale miestami kyselkavé. Nemohlo byť prezreté, aby ovocie zbytočne nebolo mazľavé. Samozrejme ma to svoje opodstatnenie, trhať tvrdšie ovocie, ale teraz keď sa snažím žiť zdravšie, chcem pokiaľ možno obmedziť cukor v zaváraninách. Nie je ho tam síce až tak veľa, ale ak zjete viac zaváranín, zbytočne si dávate do tela aj cukor. Keď cukor, tak radšej hnedý, alebo pokiaľ možno úplne bez cukru.

uskladnenie kompótovCukor by mali vylúčiť ľudia, ktorí trpia alergiou, majú problémy s pleťou, či ich často bolí hlava. 

Myslím si, že ak robíme rôzne džemy a marmelády, prezreté ovocie nevadí, pretože aj tak sa pomelie,a čím prezretejšie ovocie, tým menej cukru bude treba do neho dať a tým si džem zachová svoju vlastnú výraznú ovocnú chuť.

Na internete som videla množstvo receptov s kompótmi či džemami, do ktorých sa nepridáva cukor, čo je super, že sa tejto téme venuje viac ľudí. Taktiež určite nájdeme množstvo takýchto lákavých dobrôt v rôznych bio obchodoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


osem × 2 =