Quinoa obsahuje plnohodnotné bielkoviny a má skvelé účinky

Quinoa obsahuje plnohodnotné bielkoviny a má skvelé účinky
2.3 (46.67%) 3 votes

bio quinoa bielaTáto rastlina je plodina pôvodom z pohoria Ánd v Bolívii, Peru a Čile, kde bola domestikovaná a už pred 5000 rokmi bola potravinou Inkov ktorí si ju veľmi obľúbili v článku je viacero faktov prečo je Quinoa taká skvelá.

Táto superpotravina je obľubená medzi vegánmi a športovcami pre vysoký obsah kvalitných bielkovín a sacharidov. Na 100 gramov obsahuje 15 gramov bielkovín a 65 gramov sacharidov. Ako zmála rastín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a potrebuje ich dodávať v strave.

Quinoa je bohatá predovšetkým na aminokyselinu lyzín, ktorá je dôležitá pre rast a regeneráciu tkanív čo ocenia hlavne športovci. U starých Inkou quinou konzumovali bojovníci aby mali dostatok sily v boji a po ňom sa ich telo rýchlejšie zregenerovalo.

Pozri si tiež rastlinné potraviny bohaté na bielkoviny 

 

Quinoa je skutočne cenná potravina so skvelými účinkami na ľudské telo

Obsahuje vlákninu ktorá čistí  tráviaciu sústavu , predchádza vzniku rakoviny a podobne.Zvyšuje peristaltiku čriev podobne ako nektarinky.

Pomáha schudnúť:  má nízky glykemický index ktorý  stabilizuje cukor v krvi a tým nedochádza k ukladaniu energie do tuku. Svojim dlhším trávením udržuje naštartovaný metabolizmus (jeho spomalenie má za následok priberanie tuku)

Znižuje tiež krvný tlak, a je skvelou prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam.bio quinoa trojfarebná

Je tiež výborným zdrojom omega3- a omega6 mastných kyselin.

Môžu ju konzumovať ľudia alergický na lepok (s celiakiou). Quinoa sa hodí kúpiť do bezlepkových diét.

Obsahuje kombináciu horčíka a vápnika pomáha lepšiemu spánku. Pre rýchlejšie zaspanie skúste m dopriať večeru s quinoa.

Obsahuje antioxidanty hlavne vitamín E ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi.

Celkovo je to vynikájúca superpotravina , ktorá je veľmi dobre stráviteľná a využiteľná.

Príprava Quinoi

Má príjemnú štruktúru a neutrálnu chuť, ktorá sa dobre znesie takmer so všetkymi jedlami. Ľahko a rýchlo sa upravuje.

Môžete ju pridať do ovocných aj zeleninových šalátov, zapiecť so zeleninou, mäsom i syrom, pridať do cesta na lievance a sušienky, uvariť z ​​nej kašu alebo nákyp.

Quinou prepláchneme studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Necelé 2 šálky vody a 1 hrnček quinoi privedieme k varu a varíme 15 – 20 min. Varí sa skoro rovnako ako ryža.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− jeden = 5