Nektárinky zlepšujú peristaltiku čriev

Nektárinky zlepšujú peristaltiku čriev
Hodnotenie článku

Nektarinka je vlastne varietou broskyne, z ktorej sa vyšlachtila. Vraví sa, že nektarinka vznikla ako špeciálna forma mutácie broskyne, alebo že nektárinka vznikla náhodným skrížením slivky a broskyne.

Nektárinky pre zdravie:

Zrelé nektarínky obsahujú až 83% vody, ďalej obsahujú veľa draslíka, vápnika, sodíka, uhlíka. Jedna nektarinka pokryje takmer dennú potrebu vitamínu C a A u dospelého človeka a nektárinky pomáhajú telu vstrebávať dôležité železo a podporujú imunitu, pomáhajú detoxikovať, zlepšujú peristaltiku čriev, a tým predchádza riziku vzniku rakoviny hrubého čreva.

V 60.rokoch minulého storočia  sa spustila výsadba nektáriniek vo veľkom množstve.

Druhy nektariniek:

snowqueen: patrí medzi skoré odrody pochádzajúce z USA. Dužina tohto druhu má bledú farbu a jemne kyselkavú chuť. Navyše je plná šťavy.

jade: taktiež tento druh zaraďujeme medzi skóre odrody. Je jasno červenej farby s bledo zelenkavou dužinou.

superqueen: skorá odroda, ťažšie sa oddeľuje od kôstky na rozdiel od odrody JADE. Má bielu až jemne zelenkavú dužinu kyselkavej chuti.

maystar: skorá odroda, ktorej dužina je veľmi lahodná so svetložltou farbou.

big top: poloskorá odroda, kôstka ide od plodu celkom ľahko dole,dužina má jasno žltú farbu plnú šťavy.

springred: tak ako druh nektárinky BIG TOP tak aj tento druh nektárinky radíme medzi poloskóre odrody. Šupka nektárinky,ktorá je červenej farby má na sebe hrdzavo – oranžové bodky.

flavortop: patrí medzi neskóre odrody, dá sa dlhšie uskladňovať a okolo kôstky z nektarinky má trošku horkú dužinu.

Odrôd z nektariniek je na svete viac. Niektorý druh nektarinky si obľúbili Taliani, či Francúzi, iný druh sa teší obľube Ameriky.

Rozdiel medzi nektarinkami a broskynami

Rozdiel je vlastne v šupke. Kým broskyne majú šupku jemne pichľavú, nektárinky ju majú hladkú a dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Nektárinky narozdiel od broskýň obsahujú viac draslíka a sacharidov.

Stromy nektáriniek si vyžadujú našu pozornosť v oblasti pôdy i podnebia. Hlavne malé stromy nektáriniek sú citlivé na prvé mrazy, preto v mesiaci marec si vyžadujú väčšiu pozornosť. Rôzne druhy odrôd sa zberajú približne 10 týždňov, pričom sa zberači snažia predĺžiť ich sezónu.

Podobne ako broskyne, tak i nektarinky sa hodia na zaváranie, na prípravu letných šalátov, sorbetov a zmrzlín.

Nutričná hodnota nektarínky na 100 g:

Energia:152 kJ

Kalórie:36,33 kcal

Bielkoviny:1,2 g

Sacharidy:8 g

Cukry:7,89 g

Tuky:0,100 g

Cholesterol:0 mg

Vláknina:1,7 g

Sodík:0 g

Vápnik:6 mg

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− jeden = 6