Veľký Piatok, Popolcová Streda a Vianoce sú dňom kedy sa snažíme držať pôst a najmä nekonzumovať žiadne mäsité jedlo. Častokrát dopredu rozmýšľame čo uvariť na tieto dni a preto som sa rozhodla aj ja podeliť sa s vami o jeden “ vegetariánsky “ recept v podobe fašírok.
Fašírky bez mäsa určite potešia aj všetkých mäsožrútov, pretože naozaj chutia výborne.
Na prípravu fazuľových fašírok budeme potrebovať:
2 menšie poháre zaváranej červenej fazule, čo je približne 800 gramov, možno kúpiť fazuľu ak v konzerve v slanom náleve
3 veľké zemiaky
2 vajíčka
2 strúčiky cesnaku
100 gramov syru eidam ( tehla )
1 menšia cibuľa
na dochutenie:
majoránka, morská soľ, mleté korenie, sladká paprika a vegeta
polohrubá múka – približne 2 PL
na obaľovanie:
strúhanka a sézamové semiačka
olej na vysmážanie
Postup na prípravu vegetariánskych fašírok je jednoduchý:
Najskôr si dáme variť zemiaky v šupke. Varíme nie úplne do zmäknutia, ale aby boli skoro uvarené, ani nie príliš surové ani príliš uvarené, proste toľko, aby sa nám dali dobre na strúhaku strúhať.
Očistíme si cibuľku a nakrájame nadrobno. Na panvičku dáme rozohriať olej ( ja som použila miesto oleja maslo, aby bola cibuľka jemná ). Približne 3 minútky smažíme cibuľu a potom pridáme 2 nastrúhané mrkvy a smažíme približne ďalšie 3-4 minútky. Mrkvu strúhame na jemnejšej strane strúhaku.
Fazuľu z konzervy si zlejeme a necháme odkvapkať. Ak rady doma experimentujete tak ako ja, môžete si fazuľku zavariť samy doma v slanom náleve, alebo si kúpiť z obchodu.
Zmes mrkvy a cibule si dáme do misky, necháme mierne vychladnúť a pridáme odvapkanú fazuľu, ktorú poriadne popučíme. Ja som fazuľu pučila rukou, tak kľudne sa aj vy do toho pusťte, pretože s vidličkou by to bolo nadlho 🙂
Potom pridáme 2 vajíčka, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, nastrúhaný syr eidam, a dochutíme majoránkou, soľou, sladkou paprikou, vegetou a mletým korením. Korenie používam v takom menšom mlynčeku, kedy korenie je celé – guličky a pri točení vrchnákom sa korenie melie. Volá sa to korenie štyroch chutí. Výhodou takéhoto korenia v celosti je, že dodá lepšiu chuť aj arómu Vášmu jedlu, akokeby ste použili už namleté korenie v tých sáčikoch, ktoré sa dajú bežne kúpiť v obchode.
Napokon všetko spolu premiešame.
Zemiaky, ktoré sme varili v šupke si ošúpeme a nastrúhame…
… a pridáme k fazuľovej zmesi. Podľa potreby zahustíme múkou alebo strúhankou.
Z cesta vytvarujeme “ hrubšie placky, ktoré obalíme v strúhanke. Ja do strúhanky primiešavam približne za 1 polievkovú lyžicu sézamových semiačok, rukami jemne pomiešam strúhanku a obalím v nich fašírky.
Na panvicu si dáme rozpáliť olej a smažíme fašírky z oboch strán.
Podávame so zeleninkou alebo ako ja pečené osolené zemiaky v šupke, biela reďkovka a cherry rajčinky. Prajem dobrú chuť 🙂
Fazuľa obsahuje cca 20g na 100g pomerne kvalitných rastlinných bielkovín. Vysoký obsah aminokyselín, fytosterolov, flavonoidov a glykozidov zlepšovať náladu naladí na lepší výkon. Glutamín, najrozšírenejšia aminokyselina v tele, bráni stratám svalovej hmoty,pri ťažkom tréningu alebo tréningu na chudnutie pretože pri chudnutí telo trávi svoju vlastnú svalovú hmotu , glutamín vo fazuli tomu zabraňuje. Viac info tu:
ČERVENÁ FAZUĽA PRE ZDRAVIE